Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„A trăi respectat sau a muri regretat, iată ambiția mea”

Unirea Principatelor evocată la Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea

„A trăi respectat sau a muri regretat, iată ambiția mea”

Vineri, 23 ianuarie 2009, la Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea, aveam să asistăm la o activitate specială dedicată aniversării a 150 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române - la 24 Ianuarie 1859 -, activitate susținută de elevii clasei a VII-a B, orchestrați de prof. Otilia Codruța Bota.

 „Români! Dulce e Unirea! Ascultați... glasu-i răsună... De la fiii României cere patrie comună...”
Pe fundalul muzical al Horei Unirii, profesoara și-a început evocarea evenimentului cu versurile lui Grigore Alexandrescu („Unirea Principatelor”) și făcând trimitere la versurile cântecului „Pe-al nostru steag e scris Unire”, recitate de doi elevi. S-a vrut și s-a reușit o lecție de patriotism, avându-i în centru pe domnul Unirii celei Mici, col. Alexandru Ioan Cuza, cu personalitatea sa și reformele înfăptuite, și pe genialul țăran vrâncean, Moș Ion Roată, zugrăvit în chip magistral de marele nostru povestitor Ion Creangă.
„Nu greșelile lui Cuza l-au răsturnat, ci faptele lui mari!”
Profesoara de franceză, Otilia Bota, un pedagog desăvârșit, ne-a prezentat o adevărată lecție model de istorie, înnobilată cu citate semnificative care au pus în lumină personalitarea domnitorului Unirii și faptele sale mărețe, iar prin sceneta „Moș Ion Roată și Unirea”, ne-a fost redată admirabil figura proverbialului și înțeleptului țăran moldovean, „în ciuda faptului că nu a avut niciun fel învățătură, care semna prin punerea degetului înmuiat în cerneală, puntea de veacuri a neștiutorului de carte”, dar înzestrat nativ cu minte ageră și cu o judecată dreaptă și având „gâdilici la limbă”. Prin dramatizarea „Moș Ion Roată și Unirea”, David Molnar (naratorul), Alex Pop (boierul), David Avram (Moș Ion Roată), Răzvan Chiș, George Negrea și Emanuel Jurge (țăranii) ni l-au redat pe Moș Ion Roată așa cum s-au priceput mai bine, iar  prin vers și cânt, recitatorii și interpreții (Claudiu Pop, Sebastian Popuș, Ligia Þicărat, Andreea Corb, Eunicia Corb, Oliviu Șulinca, Paul Zbârcea, Eugen Olenici, Lorena Bughi, Colța Bianca, Emanuel Jurge, Dacian Vid, Bianca Ghiț și Raul Cuc) au întregit cadrul și figurile de legendă ale Unirii Principatelor.
La final, cu toții, marii actori ai Unirii celei Mici s-au prins în Hora Unirii, alături de dascălii și părinții invitați. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: "A trăi respectat sau a muri regretat, iată ambiția mea".

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:53 Ora de vară a Europei de Est