Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Pot să dau asigurări că nu am făcut lucrurile din pix!”

Consultați Ghidul admiterii publicat pe site-ul I.S.J. Bihor!

,,Pot să dau asigurări că nu am făcut lucrurile din pix!”

Profitând de prezența inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnul prof. Alin Florin Novac Iuhas, ieri (joi, 6 iunie 2019), la Ultimul sunet de clopoțel la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea, l-am abordat în legătură cu anumite chestiuni vehiculate în spațiul public.

Se știe că luni (3 iunie), a început prima sesiune a Bacalaureatului, cu proba A, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română,  urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (în 5 - 6 iunie). Dar nu acest subiect l-am adus în discuție, ci chestiuni vehiculate în spațiul public legate de planul de școlarizare 2019 - 2020, ,,făcut din pix", potrivit acuzațiilor aduse de reprezentanții F.S.L.I.
,,Pot să dau asigurări că nu am făcut lucrurile din pix, cum susțin unii. Nu le-am făcut din pix, ci după o documentare clară, în discuții cu fiecare director de unitate de învățământ unde am intervenit cu modificări. Nu le-am făcut de capul nostru, nu le-am făcut cu impunere, ci printr-o simplă colaborare. Pentru că nu poți să propui clase pentru care n-ai acreditare de la bun început".
Ce s-a întâmplat, de fapt?
Am primit de la Ministerul Educației Naționale (M.E.N.) planul de școlarizare pe 2019-2020 cu câteva modificări față de forma din primăvară. La momentul respectiv, am propus 146 de clase de liceu și 62 de clase de profesională. De la M.E.N. ne-a venit în varianta: 136 de clase, respectiv 72 de clase de profesională. Astfel că 10 clase de liceu trebuiau să treacă la profesională. Nu puteam trece o clasă de la teoretic la profesional neavând autorizațiile sau acreditările necesare, indiferent de liceu, ci doar în cazul liceelor tehnologice care au acreditare pe nivelul 3 și implicit vor avea și pe nivelul 4. Ba mai mult, la momentul în care am propus planul de școlarizare, nu reușisem să satisfacem decât în proporție de 83 la sută din solicitările operatorilor economici pentru clasele de profesional. Și sunt discuții mari pe tema aceasta. Apoi, cu toții ne dorim ca elevii să nu ajungă să intre în liceu cu note sub 5.00. Dacă vom face un calcul simplu, vom observa că aceste 72 de clase de învățământ profesional reprezintă strict procentul pe care în avem cu note sub 5.00 la Evaluarea națională. Deci 30 la sută din absolvenții de clasa a VIII-a nu reușesc să ia media 5.00 la Evaluarea națională. Ei, bine, pe aceștia îi vom regăsi în clasele de școală profesională.
Așadar nu facem lucrurile din pix, ci după o documentare clară, în discuții cu fiecare director de unitate de învățământ unde am intervenit cu aceste modificări, prin discuții axate pe realitatea pe care o avem în școli, vizavi de numărul de elevi și de performanțele fiecărei unități de învățământ.
,,Nu vor exista situații pe care să nu le putem rezolva"
Se mai spune că unii dascăli au emoții, își fac și își pun probleme: să nu rămână fără ore. Au un sentiment de neliniște, de nesiguranță...
Modificările și diferențele nu sunt mari. La o clasă de liceu, spre exemplu, am patru ore de română, la profesională, trei. Nu vor exista situații pe care să nu le putem rezolva într-o etapă de modificare. În fiecare an am avut situații diverse în etapele de mobilitate a personalului didactic în luna august și în alte etape, pentru că sunt multe clase care nu se realizează...
De ce?
Pentru că  atunci când ne propunem planul de școlarizare ne raportăm la numărul de absolvenți de clasa a VIII-a, fără să știm câți dintre ei vor rămâne corigenți, repetenți sau cu situația neîncheiată din varii motive și pe care nu-i mai regăsim în clasa a IX-a. Dar pot să asigur pe fiecare părinte că avem locuri suficiente atât la liceu, cât și la școala profesională, pentru toți absolvenții claselor a VIII-a, circa 5.200 la care se adaugă vreo 130 din învățământul special.
Domnule inspector școlar general, în ce stadiu se află Ghidul admiterii pe care îl așteaptă absolvenții clasei a VIII-a pentru a afla codurile pentru înscriere la liceu?
Ghidul este la tipărit. De când ni s-a aprobat cifra de școlarizare, lucrăm zi și noapte. Azi (ieri - n.n.), am publicat varianta electronică a Ghidului pe site-ul I.S.J. Bihor. Fiecare părinte îl poate consulta. Îl vom trimite în fiecare unitate de învățământ să fie afișat și consultat. În cea mai scurtă perioadă ghidul tipărit va ajunge în mâinile fiecărui absolvent.
Vă mulțumim pentru aceste precizări, domnule inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email

luni, 1 iunie 2020