Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Pot să dau asigurări că nu am făcut lucrurile din pix!”

Consultați Ghidul admiterii publicat pe site-ul I.S.J. Bihor!

,,Pot să dau asigurări că nu am făcut lucrurile din pix!”

Profitând de prezența inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnul prof. Alin Florin Novac Iuhas, ieri (joi, 6 iunie 2019), la Ultimul sunet de clopoțel la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea, l-am abordat în legătură cu anumite chestiuni vehiculate în spațiul public.

Se știe că luni (3 iunie), a început prima sesiune a Bacalaureatului, cu proba A, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română,  urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (în 5 - 6 iunie). Dar nu acest subiect l-am adus în discuție, ci chestiuni vehiculate în spațiul public legate de planul de școlarizare 2019 - 2020, ,,făcut din pix", potrivit acuzațiilor aduse de reprezentanții F.S.L.I.
,,Pot să dau asigurări că nu am făcut lucrurile din pix, cum susțin unii. Nu le-am făcut din pix, ci după o documentare clară, în discuții cu fiecare director de unitate de învățământ unde am intervenit cu modificări. Nu le-am făcut de capul nostru, nu le-am făcut cu impunere, ci printr-o simplă colaborare. Pentru că nu poți să propui clase pentru care n-ai acreditare de la bun început".
Ce s-a întâmplat, de fapt?
Am primit de la Ministerul Educației Naționale (M.E.N.) planul de școlarizare pe 2019-2020 cu câteva modificări față de forma din primăvară. La momentul respectiv, am propus 146 de clase de liceu și 62 de clase de profesională. De la M.E.N. ne-a venit în varianta: 136 de clase, respectiv 72 de clase de profesională. Astfel că 10 clase de liceu trebuiau să treacă la profesională. Nu puteam trece o clasă de la teoretic la profesional neavând autorizațiile sau acreditările necesare, indiferent de liceu, ci doar în cazul liceelor tehnologice care au acreditare pe nivelul 3 și implicit vor avea și pe nivelul 4. Ba mai mult, la momentul în care am propus planul de școlarizare, nu reușisem să satisfacem decât în proporție de 83 la sută din solicitările operatorilor economici pentru clasele de profesional. Și sunt discuții mari pe tema aceasta. Apoi, cu toții ne dorim ca elevii să nu ajungă să intre în liceu cu note sub 5.00. Dacă vom face un calcul simplu, vom observa că aceste 72 de clase de învățământ profesional reprezintă strict procentul pe care în avem cu note sub 5.00 la Evaluarea națională. Deci 30 la sută din absolvenții de clasa a VIII-a nu reușesc să ia media 5.00 la Evaluarea națională. Ei, bine, pe aceștia îi vom regăsi în clasele de școală profesională.
Așadar nu facem lucrurile din pix, ci după o documentare clară, în discuții cu fiecare director de unitate de învățământ unde am intervenit cu aceste modificări, prin discuții axate pe realitatea pe care o avem în școli, vizavi de numărul de elevi și de performanțele fiecărei unități de învățământ.
,,Nu vor exista situații pe care să nu le putem rezolva"
Se mai spune că unii dascăli au emoții, își fac și își pun probleme: să nu rămână fără ore. Au un sentiment de neliniște, de nesiguranță...
Modificările și diferențele nu sunt mari. La o clasă de liceu, spre exemplu, am patru ore de română, la profesională, trei. Nu vor exista situații pe care să nu le putem rezolva într-o etapă de modificare. În fiecare an am avut situații diverse în etapele de mobilitate a personalului didactic în luna august și în alte etape, pentru că sunt multe clase care nu se realizează...
De ce?
Pentru că  atunci când ne propunem planul de școlarizare ne raportăm la numărul de absolvenți de clasa a VIII-a, fără să știm câți dintre ei vor rămâne corigenți, repetenți sau cu situația neîncheiată din varii motive și pe care nu-i mai regăsim în clasa a IX-a. Dar pot să asigur pe fiecare părinte că avem locuri suficiente atât la liceu, cât și la școala profesională, pentru toți absolvenții claselor a VIII-a, circa 5.200 la care se adaugă vreo 130 din învățământul special.
Domnule inspector școlar general, în ce stadiu se află Ghidul admiterii pe care îl așteaptă absolvenții clasei a VIII-a pentru a afla codurile pentru înscriere la liceu?
Ghidul este la tipărit. De când ni s-a aprobat cifra de școlarizare, lucrăm zi și noapte. Azi (ieri - n.n.), am publicat varianta electronică a Ghidului pe site-ul I.S.J. Bihor. Fiecare părinte îl poate consulta. Îl vom trimite în fiecare unitate de învățământ să fie afișat și consultat. În cea mai scurtă perioadă ghidul tipărit va ajunge în mâinile fiecărui absolvent.
Vă mulțumim pentru aceste precizări, domnule inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:15:22 Ora de vară a Europei de Est