Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei și-a intitulat cuvântul de învățătură: ,,Ca toți să fie una”!

Duminică, la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei și-a intitulat cuvântul de învățătură: ,,Ca toți să fie una”!

Duminică, 9 iunie 2019, la un an de la târnosirea Bisericii Ortodoxe Sfântul Apostol Andrei din Oradea, la Sfânta Liturghie, am avut oaspeți dragi, doi vrednici ierarhi și un sobor numeros de preoți.

Este vorba de înaltpreasfințitul părinte Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, preasfințitul părinte Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, arhimandritul Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia (Maramureș), exarhul mănăstirilor din județele Maramureș și Satu Mare, părintele Goga Simion, protopopul Oradiei, părintele Vasile Bota din Medieșul Aurit (Satu Mare), părintele Bota Marius din Gelu (Satu Mare), părintele Gudea Ioan din Oradea, părintele Ioniță Călin din Aleșd, alături de părinții parohiei noastre: părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan și diaconul Iulius Mihai Dragoș (care ieri a fost hirotesit arhidiacon), arhidiacon Claudiu Grama (Mitropolia Clujului), arhidiaconi ai Episcopiei Oradiei: arhidiaconii Lakatos Ștefan și Cloboc Gabriel și diacon Lazăr Ionuț; Stelian Gomboș de la Secretariatul de Stat pentru Culte, consilieri ai Episcopiei Oradea: părintele Cristian Rus, consilier cultural și părintele Filaret Fiț, consilier economic, precum și Corul de cameră ,,Psalmodia Transylvanica" din Cluj-Napoca, formația corală condusă de părintele prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.   
La citirea Sfintei Evanghelii, am reținut Rugăciunea lui Iisus: ,,Părinte, păzește în numele Tău pe cei pe care mi i-ai dat ca să fie una, precum suntem noi. Când eram cu ei în lume, eu îi păzeam în numele Tău pe cei pe care mi i-ai dat. I-am păzit și n-a pierit niciunul dintre ei decât numai Fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura..."
Pornind de la Sfânta Evanghelie a duminicii de ieri (după Ioan, capitolul 17, versetul 11), părintele mitropolit Andrei și-a intitulat cuvântul de învățătură ,,Ca toți să fie una"!
Vorbim de duminica sfinților părinți de la Sinodul I Ecumenic (din anul 325 de la Niceea), iar în pericopa evanghelică tocmai pe asta s-a stăruit: ,,ca toți să fie una". În cuvântul de învățătură, părintele mitropolit Andrei vorbind despre Sinodul I Ecumenic, a pornit de la erezia lui Arie care spunea că Domnul Hristos nu e egal cu Tatăl. Domnul Hristos nu-i Dumnezeu adevărat, ci creatura Tatălui. Iar din aceste afirmații, spunea părintele mitropolit, decurgeau multe alte aberații. Și-atunci sfinții părinți în anul 325 s-au întrunit la Niceea ca să limpezească lucrurile. Și acolo au alcătuit prima parte a Crezului creștin în care Domnul Hristos, Unul născut din Tatăl, mai înainte de toți vecii, este egal cu Tatăl, este de o ființă cu Tatăl, este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Și acest lucru îl afirmăm în această duminică cu tărie, cu o duminică înainte de Rusalii. În celebrările liturgice, este și această cântare care subliniază adevărul de credință pe care l-ați auzit din Evanghelie: că Domnul Hristos rugându-se Tatălui înainte de Patimă, a cerut ca noi, toți creștinii, să fim una, așa cum El cu Tatăl una a fost". În continuare, înaltpreasfinția sa a făcut referire și la cel de-a doilea Sinod Ecumenic din 381 care a limpezit o altă erezie, cum că Duhul Sfânt nu-i ființă cu Tatăl și nu-i egal cu Tatăl. Vorbind despre dezbinarea lui Arie, care vine de la cel rău, înaltpreasfinția sa a făcut trimitere și la Pilda cu țarina și la meditația duhovnicească a părintelui Toma Chiricuță și ajungând în vremurile noastre a subliniat vrajba, neînțelegerile și disputele care există atât pe tărâm spiritual, cât și pe cel politic, ori Domnul Hristos dorește ca toți să fie una. Și-atunci, cei de bună credință pe tărâm spiritual fac eforturi de a-i apropia. Și de aceea mișcarea ecumenică are rostul ei și este dorită de Domnul Hristos. ,,Ce bună ar fi și pe tărâm social unitatea, înțelegerea, ca toți creștinii să fie una". Biserica ortodoxă se luptă pentru lucrul acesta. Iar Teodor M. Popescu, un mare profesor de istorie bisericească, cel care a stat și el în temnițele comuniste pentru ideile sale, a exprimat în chip magistral atitudinea Bisericii Ortodoxe în fața disperării, a neînțelegerilor, în fața vrăjmășiilor: ,,Biserica Ortodoxă nu caută să impună nimănui autoritatea. Ea nu cere nimănui puterea. Ea cere tuturor unire în credință, de unii schimbată, de alții uitată. Ea nu cere nimănui nimic, nici măcar să sufere cu ea și pentru ea (...). Ea dorește să-i poată auzi pe toți ca pe vechii creștini: să ne iubim unii pe alții ca-ntr-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh. Înaltpreasfințitul mitropolit Andrei și-a încheiat cuvântul de învățătură cu îndemnul pe care l-a făcut Sf. Apostol Pavel în Epistola către Efeseni, în capitolul IV: ,,De aceea vă îndemn eu, întemnițat pentru Dumnezeu, să umblați cu vrednicie, după chemarea cu care ați fost chemați, cu toată smerenia și blândețea, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în iubire. Siliți-vă să păziți unitatea Duhului Sfânt, legătura păcii... Nu am fost la sfințire, dar tare mă bucur de această ctitorie pentru veșnicie", a conchis înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei.
Diaconul nostru Iulius Mihai a fost apoi hirotesit arhidiacon.
,,Dedicăm cu smerenie slujirea de astăzi și evenimentul de aici sărbătorii frumoase de aniversare a 100 de ani de la eliberarea Oradiei și a Bihorului", a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie în cuvântul de mulțumire. A mulțumit înaltpreasfințitului părinte mitropolit Andrei pentru cinstea și onoarea de a fi răspuns invitației la slujirea împreună la Sfânta Liturghie, părintelui vicar Vasile Bota pentru frumoasa ctitorie ridicată, i-a felicitat pe cei care au îmbrăcat ia națională, subliniind, ca și la sfințire, frumusețea monumentală a Bisericii Sf. Ap. Andrei.
La rândul său, părintele vicar Vasile Bota a mulțumit înalților ierarhi, soborului de preoți și corului clujean pentru prezență și slujire, oficialităților și credincioșilor pentru prezență, iar în semn de recunoștință și înaltă apreciere, a înmânat câteva daruri bisericești înaltpreasfințitului părinte mitropolit Andrei, icoana cu hramul Sf. Apostol Andrei, macheta bisericii și metanii arhierești, iar preasfințitului părinte episcop Sofronie, o cruce de binecuvântare și metanii arhierești. Și părintele vicar Vasile Bota a primit din partea înaltpreasfințitului părinte mitropolit Andrei ,,Crucea transilvană, cea mai mare distincție pe care o acordă Mitropolia Clujului, pentru toată misiunea pe care o desfășoară aici și pentru această ctitorie pentru veșnicie, să nu fim înghițiți de valul vremelniciei pe care îl vedem. Vrednic este!" L-am citat pe înaltul ierarh al Mitropoliei Clujului.
Copiii au fost împărtășiți de cei doi ierarhi, iar înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei le-a dăruit câte o iconiță.
După Sfânta Liturghie, ne-am îndreptat spre așezământul medical creștin, situat la umbra bisericii (în imediata apropiere), care poartă numele Sf. Apostol Andrei și pe care înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei și preasfințitul părinte episcop Sofronie l-au sfințit cu această ocazie.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (114 poze) în Galeria foto: Înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei și-a intitulat cuvântul de învățătură: ,,Ca toți să fie una”!

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 18:27:03 Ora de vară a Europei de Est