Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educația specială - o pedagogie bazată pe proiect

Modele de incluziune

Educația specială - o pedagogie bazată pe proiect

În perioada 2-8.06.2019, Centrul Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Bihor (CJRAE) în parteneriat cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) și Centrul European ACTA au găzduit în Oradea vizita de studiu intitulată ,,Modele de incluziune. Educația specială - o pedagogie bazată pe proiect" sau „Models for inclusion. Special education - a project-based pedagogy", finanțată prin programul Erasmus +.

La vizita au participat profesori de educație specială și directori de departamente din cinci țări europene, Polonia, Germania, Finlanda, Portugalia și Suedia. Printre ei s-au numărat și pedagogi, dar și reprezentanți ai unor departamente din cadrul instituțiilor educaționale locale. Din partea țării noastre vizita de studiu a fost coordonată de Simina Miko, director CJRAE Bihor, Mărioara Ene, reprezentanta ANPCDEFP și Mihaela Popovici, președinte la Centrul European ACTA.
Profesorii participanți au avut ocazia să afle, să observe activități educativ-terapeutice și să discute cu personalul din unități de învățământ special și de masă pe tematici specifice educației incluzive. Au fost vizitate Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Cristal", Școala Gimnazială ,,Dacia" și Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Bonitas". Astfel, invitații au aflat cum este organizat învățământul special integrat în țara noastră, care sunt practicile curente de incluziune a copiilor cu cerințe educative în școlile de masă, precum și o serie de informații legate de legislația în vigoare. În acest sens, discuțiile cu factorii de decizie locali (dna Alina Vese, inspector de specialitate învățământ special și special integrat la Inspectoratul Școlar Județean Bihor) și de conducere din unitățile de învățământ vizitate (Ramona Vesa - CSEI ,,Cristal", Florian Hava - Școala Gimnazială ,,Dacia", Olah Andrea - CSEI ,,Bonitas") au fost edificatoare.
În cadrul agendei vizitei, o zi a fost alocată sectorului nonguvernamental și modului în care acesta participă activ la promovarea educației incluzive în județul Bihor. Centrul European ACTA și Asociaţia Profesională a Terapeuţilor Ocupaţionali din România - APTOR au fost cele două organizații vizitate și la nivelul cărora au avut loc discuții și seminarii interactive pe problematica integrării socio-școlare a copiilor și a tinerilor cu dizabilități.
De asemenea, cei 16 participanți la vizita de studiu au avut ocazia să împărtășească modul în care învățământul special se desfășoară în țara lor, modele de bune practici și să realizeze un schimb de experiență valoros pentru toate părțile implicate în proiect.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:38:04 Ora de vară a Europei de Est