Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două noi întâlniri organizate de Centrul de consiliere și orientare în carieră al studenților

În parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor

Două noi întâlniri organizate de Centrul de consiliere și orientare în carieră al studenților

În data de 29 mai 2019 și în data de 5 iunie 2019, au avut loc la sediul Universității Agora două întâlniri organizate de Centrul de consiliere și orientare în carieră al studenților și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.

În perioada mai - iunie 2019, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a desfăşurat o campanie de informare a viitorilor absolvenţi de liceu în instituţiile de învăţământ din judeţ.
În cadrul întâlnirilor au fost prezentate avantajele înregistrării absolvenţilor în evidenţele AJOFM. Printre acestea se numără următoarele servicii gratuite: 1. Informarea, orientarea şi consilierea profesională a persoanelor neîncadrate în muncă, precum şi a altor persoane, în vederea găsirii unui loc de muncă 2. Medierea între cererea şi oferta pe piaţa muncii 3. Calificarea şi recalificarea persoanelor neîncadrate în muncă 4. Stabilirea şi plata drepturilor de protecţie socială a persoanelor neîncadrate în muncă şi a altor categorii socio-profesionale.
De asemenea, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM Bihor şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, respectiv 1.500 de lei.
Tot acum a fost prezentat absolvenţilor proiectul INTESPO - Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, implementat la nivel naţional de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației Naționale şi Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Proiectul vizează minimum 200.000 tineri NEETs[1] inactivi, cu vârsta între 16-24 ani, neînregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO). Sunt avuţi în vedere în special tinerii NEETs aflaţi mai departe de piaţa muncii, cu nivel scăzut de competențe și/sau  cu dificultăți în ceea ce priveşte integrarea socială.
Oportunitatea proiectului: Identificarea și înregistrarea tinerilor NEETs la SPO reprezintă o precondiție pentru orice intervenție ulterioară, inclusiv pentru demararea altor proiecte cu finanțare europeană. 
Obiectivul general al proiectului este creșterea numărului de tineri inactivi NEETs înregistrați la SPO în vederea furnizării de măsuri personalizate de sprijin.
Obiective specifice: 1.Creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul tinerilor din categoria NEETs cu privire la avantajele înregistrării la SPO și la opțiunile pe care le au în vederea integrării pe piața muncii, în educație, formare sau antreprenoriat prin realizarea unei campanii de informare și conștientizare la nivel național. 2.Constituirea unei rețele de sprijin la nivel local și a unui mecanism de lucru cu tinerii, în scopul identificării a 200.000 de persoane aparținând categoriei  NEETs ca bază pentru identificarea și monitorizarea acestora. 3.Identificarea a cel puțin 200.000 de tineri NEETs în vederea înregistrării și profilării a 160.000 dintre aceștia. (L.B.)

[1] Tânăr NEET - persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:44:19 Ora de vară a Europei de Est