Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lecturile copilăriei (C)

Lansare de carte la Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” Ștei,

Lecturile copilăriei (C)

,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris,/ Încet gândită, gingaș cumpănită;/Ești ca o floare, anume înflorită,/ Mâinilor mele, care te-au deschis!" Tudor Arghezi, Ex libris

 În zilele de 7, 10 și 11iunie 2019 , la Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" din Ștei,  a avut loc lansarea cărții ,,Lecturile copilăriei - pași prin lumea cărților", a d-nei bibliotecar prof. Ileana Maria Tomescu.
Lansarea s-a desfășurat în sala profesorală, în prezența dascălilor din învățământul primar și preșcolar, care au așteptat cu nerăbdare acest moment și au apreciat la superlativ apariția publicației.
Ulterior, d-na bibliotecară a dorit să prezinte și elevilor din clasele a IV-a A,B,C și a V-a A,B,C, cei care au diverse apariții în carte: creații lirice, în proză, creații plastice sau minunate gânduri, raportate la proiectul județean ,,Lecturile copilăriei".
Publicația este o culegere de creații lirice, plastice și în proză, care mai cuprinde și gânduri ale elevilor și dascălilor implicați în cadrul proiectului județean cu același titlu.
În deschidere, d-na prof. Panici-Mangra Adelina, consilier educativ, a făcut o scurtă introducere: ,,Considerăm că este o încununare a muncii colegei noastre este o oportunitate unică de a se conecta cu cititorii, de a primi acea energie pozitivă, împreună cu recunoștința noastră, a celor prezenți".
În cadrul lucrări, ,,Cuvânt (ul) înainte" l-a avut d-na director, prof. Pantea Simona, din care cităm: ,,Doamna bibliotecar, o mare admiratoare a cărților, a avut ideea minunată să păstreze între paginile cărților din biblioteca școlii, candoarea copilăriei și zâmbetele nevinovate ale celor mai mici cititori, care au pășit sfioși pragul universului mirific al cărților. O felicit pentru acest frumos demers și sunt alături de dumneaei în această activitate amplă, proiectul județean ,,Lecturile copilăriei". Consider că este o reușită a școlii, o încercare, un act de curaj și de prețuire față de Măria Sa, Copilul!"
În continuare, am ascultat-o pe d-na bibliotecar Ileana Maria Tomescu, argumentând: ,,Publicația s-a născut din pură pasiune pentru carte, pentru slova scrisă. Cu dragoste, am îndrumat pe parcursul anilor pașii copiilor spre lumea fermecătoare a poveștilor, a basmelor , a poeziilor, spre universul mirific al cărților, biblioteca. Ne-am dorit, a menționat dumneaei, ca această carte să vadă lumina tiparului tocmai în anul centenar, 2019, dar și în anul împlinirii majoratului, adică la cea de-a XVIII-a ediție. A fost o muncă frumoasă, plăcută, incitantă. La reușita acestei publicații am avut sprijinul d-nei director, prof. Simona Pantea, al domnului prof. Gheorghe Drăgan, care au realizat partea de corectură, editare text, grafică și fotografii. Am avut plăcerea să o am alături și pe fiica mea, Ioana Tomescu-Bogdan care a muncit alături de mine la tehnoredactarea computerizată a lucrării, dar și la realizarea unor creații lirice sugestive. La conceperea acestei culegeri de texte, am avut în vedere vocația dascălilor, dar și a elevilor talentați, am considerat că prin implementarea proiectului la nivelul școlii, dar și în parteneriat cu alte școli, elevii vor fi interesați să citescă mai mult, să dea curs fanteziei și  imaginației creatoare. De la mic la mare, toți beneficiarii cărții pot fi mândri de munca, talentul și de valoarea lor".
Prin intermediul unui material PowerPoint, realizat de d-na bibl. prof. Ileana Tomescu, cu sprijinul d-lui prof. Gheorghe Drăgan, a fost prezentată cartea, conținutul acestei și au fost redate câteva gânduri ale elevilor și dascălilor.
Gânduri ale elevilor și dascălilor
,,Prin proiectul ,,Lecturile copilăriei" mi-am îmbogăţit vocabularul şi am învăţat să povestesc ceea ce citesc. Poveştile, poeziile sau fabulele propuse au fost bine alese şi fiecare avea o morală din care am avut de învăţat. La finalul fiecărui semestru se organizează concurs. Acesta ne ajută să înţelegem mai bine ceea ce am citit. Când am fost în clasa a IV-a, am participat la concursul ,,O serbare literară". Am urmărit scenetele interpretate de colegii mai mari decât noi cu un an. Caietul de lectură pe care l-am făcut în cadrul proiectului a fost minunat. El a fost expus în biblioteca şcolii" (Tulbure Andreea, clasa a V-a C).
 ,,Părerea mea despre acest proiect (Lecturile copilăriei) este minunată. Anul trecut am făcut un caiet de lecturi. Mi-a plăcut și am lucrat cu mult drag. Nu toate lecturile au fost pe placul meu, dar le-am citit, m-am amuzat. Anul acesta am participat la o scenetă intitulată ,,Lebedele". Am jucat rolul de zână. A fost distractiv. Prin această activitate am reușit să-mi înving frica și pot să vorbesc cu uşurință în faţa publicului" (Bidiga Sarah Maria, clasa a V-a B).
,,Copilăria este acea etapă a vieții în care creativitatea, imaginația și visele prind aripi și propulsează copilul în lumea în care totul este posibil.
Lectura este hrană pentru sufletul copilului care, îndrumat corect, va descoperi frumosul și binele în formele lor absolute, și va putea deprinde valențe și virtuți de erou, va învăța să găsească soluții și să pornească spre necunoscut cu încredere și speranță. ,,Lecturile copilăriei" este un proiect care îmbină în mod armonios atât nevoia de cunoaștere a copilului cât și bucuria de a descoperi prin joc și competiție o lume fascinantă, alături de prieteni, motivați și inspirați de dorința de a fi mai buni, mai înțelepți" (prof. Drăgan Gheorghe).
,,Cititorii nu se nasc, ci se educă! Iată o premisă asumată pentru activităţile proiectului ,,Lecturile copilăriei", organizat an de an la Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, sub directa îndrumare a dnei bibliotecare I. Tomescu şi a unui grup de cadre didactice care coordonează cititorii mai mari sau mai mici în decriptarea sensurilor lecturii, nu doar de la şcoala sus-menţionată, ci şi de la alte unităţi de învăţământ din Ştei, Vaşcău, Beiuş, Oradea. Prioritară devine cultivarea gustului pentru lectură la copii, dar şi împărtăşirea modelelor de bună practică între cadrele didactice" (prof. Inga Rusu, Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" Ştei).
În încheiere, dl. prof. Gheorghe Drăgan a făcut o scurtă incursiune a drumului parcurs de carte, începând cu scrierea acesteia, corectare, recorectare, periajul, editare, grafică, până la bun de tipar.  În final, dascălii prezenți au primit câte o carte cu dedicație din partea celei care a lucrat și a coordonat această lucrare.
Pentru munca și efortul depus de colega nostră, Lenuța (cum îi spunem noi) îi mulțumim și îi dorim sănătate, putere de muncă și o asigurăm de tot sprijinul nostru.Felicitări!
Prof. Panici-Mangra Adelina
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Lecturile copilăriei (C).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 15 decembrie 2019