Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Școli înmănunchiate și istoria lor seculară”

Trei școli orădene, în parteneriat

„Școli înmănunchiate și istoria lor seculară”

În decembrie 2008, patru cadre didactice de la trei școli orădene care poartă nume de personalități, școlile gimnaziale „Andrei Mureșanu” , „Oltea Doamna” și Liceul Pedagogic „ Iosif Vulcan” s-au întâlnit să pună de un parteneriat; Lavinia Sabău și Ioana Abrudan, Laura Vonea și Adriana Puie au gândit un proiect educațional de parteneriat, intitulat „Școli înmănunchiate și istoria lor seculară”.

 Prima acțiune s-a derulat joi, 22 ianuarie 2009, când a avut loc o vizită la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea.
Inițial, locul de desfășurare a activității a fost stabilit la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, dar aprofundând problematica și cântărind și celelalte variante, cu toate avantajele și dezavantajele, s-a ajuns la vizitarea Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”, locul ideal pentru a-l cunoaște mai bine pe patronul spiritual al pedagogiștilor orădeni.
Încă de la intrare, am fost întâmpinați cu prietenie de muzeograful Sebastian Sășianu, bucuros să ne ajute să descoperim viața și activitatea marelui om de litere.
Prezentarea nu a fost deloc o activitate formală, de circumstanță, pentru că ochii iscoditori și mințile agere ale celor mici nu i-au dat pace muzeografului, curiozitatea lor fiind fără limite.
După telegrafierea datelor ce țin de viața lui Iosif Vulcan, centrul de greutatea s-a mutat în plan publicistic, în care s-a bătut monedă pe revista ”Familia”, în paginile căreia a debutat și tânărul Mihail Eminovici, cu poezia  „De-aș avea”, redactorul-șef, Iosif Vulcan, ajungând să fie „nașul” tânărului, „botezat” literar de acesta din Eminovici în Eminescu.
Trecând de la tărâmul literar la cel obștesc, cetățenesc și familial al unui om obișnuit, copiii au observat cu rapiditate toate obiectele din dotarea unei locuințe,
fiind plăcut impresionați de gustul estetic de care au dat dovadă proprietarii, în speță Iosif Vulcan și soția sa, Aurelia Vulcan, eleganța ținutelor de interior și cea vestimentară.
Numeroase și importante sunt lucrările din bibliotecă, îngrijite, legate în carton cu înscrisuri aurii, sculpturile în lemn ale pieselor de mobilier, ornamentația pendulelor, decorațiile plăcilor de teracotă, obiectele din porțelan fin cu motive vegetale, tablourile dintre care l-am remarcat pe cel care imortaliza Oradea veche din perioada în care orașul părea un sat ceva mai întins.
Mașina de scris părea ca „nouă”, iar manuscrisele învățăceilor, aduse spre publicare, aveau un scris caligrafic de invidiat, atât de îngrijit încât le-a stârnit micuților admirația și dorința de a încerca să se apropie și ei de o asemenea caligrafiere...
După această primă abordare, vor urma provocările partenerilor noștri de proiect de la „Andrei Mureșanu” și „Oltea Doamna”. (Adriana P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:13:32 Ora de vară a Europei de Est