Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Lecția de evaluare” a micilor ecologiști, membri ai cercului de chimie experimentală „Nymphaea”

Ieri, la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea

„Lecția de evaluare” a micilor ecologiști, membri ai cercului de chimie experimentală „Nymphaea”

Luni, 26 ianuarie 2009, membrii cercului de chimie experimentală „Nymphaea” (condus de prof. Elena-Voichița Moș) „și-au dat examenul” în fața conducerii palatului (director, prof. Dan Nicolae Peter) și a distinșilor invitați, în cadrul unei activități speciale, desfășurate sub genericul „Pădurea – prietena mea”, manifestare inclusă în programul internațional „LEAF” (Learning About Forest – „Să învățăm despre pădure”).

Un omagiu adus naturii
Printr-o paletă largă de modalități de exprimare, copii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, au făcut caz de bogatele cunoștințe ecologice pe care le dețin, prezentate în vers și cânt, în proverbe, prin intermediul planșelor și panourilor, al colecțiilor, albumelor și portofoliilor, celebrând, totodată, și Ziua zonelor umede (2 februarie, care va cădea în vacanța lor intersemestrială).
Liceenii de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” au prezentat scopul, obiectivele și etapele proiectului, elevii de la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici” ne-au explicat care sunt funcțiile pădurii, rolul vegetației forestiere, specii de copaci sensibili la agenții poluanți, elevii Școlii „Alexandru Roman” s-au exprimat în versuri închinate pădurii și naturii, scrise de poetul nostru național, Mihai Eminescu. De la elevii Școlii nr. 11 (secția maghiară), am aflat care sunt cele 12 înțelepciuni ale pădurii. Cei mai mici ecologiști, preșcolarii Grădiniței nr. 27, ne-au descifrat „Eco-codul”, iar „primarii” Școlii „Dacia”, elevii clasei I E, frumoși și inimoși, roșii de mândrie și plini de energie, ne-au încântat cu recitalul lor, un montaj literar-artistic, cât un spectacol. La polul opus, liceenii de la „Mihai Eminescu” și „Onisifor Ghibu” au bătut monedă pe importanța zonelor umede, făcând trimitere imediată la rezervația de nuferi de la Băile 1 Mai, dar și la cea mai importantă zonă umedă a țării, Delta Dunării – „paradisul ecologic românesc”. Bogdan Bondar (de la „I. Slavici”) ne-a citit „Declarația copiilor”, privind dreptul la o lume mai bună și mai curată.
„Fă-ți timp pentru a citi/ Este școala cunoașterii.”
De la alți și alți ecologiști, am aflat Imnul micilor ecologiști, despre Educația pentru timp liber (Fă-ți timp pentru a gândi/ Este izvorul oricărei puteri./ Fă-ți timp pentru a te juca/ Este izvorul tinereții veșnice./ Fă-ți timp pentru a te ruga/ Este cea mai mare calitate a inimii./ Fă-ți timp pentru a citi/ Este școala cunoașterii./ Fă-ți timp pentru a trudi/ Este prețul succesului.)
Poate vreți să știți cum văd micii ecologiști de la palat Munca în echipă.
Cică au fost odată patru oameni
Care se numeau:
Fiecare, Cineva, Oricine și Nimeni.
S-a ivit o importantă problemă de rezolvat
Și li s-a cerut tuturor să o facă.
Fiecare a fost sigur că
Cineva o va face.
Oricine o putea îndeplini, dar
Nimeni n-a făcut-o.
S-au supărat cu toții
Pentru că era datoria tuturor s-o facă.
Fiecare a crezut că
Cineva o putea îndeplini,
Oricine și-a dat seama de aceasta, dar
Nimeni n-a făcut-o.
Totul s-a sfârșit așa:
Fiecare a blamat pe Cineva
Când Nimeni n-a făcut
Ceea ce Oricine ar fi putut să facă.
La toate cele, spuse verde în față de micii ecologiști (pentru ca cei ce au urechi să audă), conducătorul de cerc a pus punctul pe i, dând cuvântul Pădurii: „Trecătorule, înainte să ridici toporul împotriva mea, ascultă-mă: Eu sunt grinda casei tale, sunt masa ta, și patul tău pe care te odihnești. Eu sunt căldura căminului tău, sunt umbra răcoroasă care te apără de soarele arzător, iar fructele mele îți astâmpără setea. Sunt coada sapei tale și leagănul copilăriei. Trecătorule, ocrotește-mă!”
După care a concluzionat: „Pe copil să-l ții în frâie/ De vrei Om, la toți să placă/ Nu-l lăsa orice să-ngâne!/Nu-l lăsa orice să facă!/Nu-l lăsa după plăcere-i/ Unde vrea el să se ducă.../Din același lemn se scoate/Și icoană și măciucă.”  
Au venit, au văzut și au aplaudat
Au venit să-i asculte pe vrednicii ecologiști ai cercului de chimie experimentală „Nymphaea” reprezentați ai Regiei naționale a pădurilor, Direcția Silvică Oradea (ing. Mircea Faur), ing. Augustin Dudaș, ing. Zenaida Luncan (inspector silvic), ing. Radu Robert Huza și biolog Pozmoșanu Erika (din partea Muzeului Þării Crișurilor), Ioana Lascu (reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor), ing. Eleonora Mircescu (de la Ecotop), Mihai Togor (de la grupul Verde), prof. Maria Ivănescu și Samica Boghiu (de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială), prof. Gheorghina Lemnian (consilier educativ la Șc. „Alex. Roman”), prof. Eva Molnar (Șc. nr. 11), înv. Aurora Avram (Șc. „Dacia”), ed. Mariana Pașcalău (Grădinița nr. 27 – „Voinicelul”), prof. Dănuț Cornel Peter și prof. Marius Marcu (de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea). Cu toții au apreciat și aplaudat spectacolul micilor ecologiști, orchestrat admirabil de inimoasa și neobosita profesoară Elena-Voichița Moș, dascălul model și prietenul celor mici, care cucerește din priviri și educă zâmbind. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  "Lecția de evaluare" a micilor ecologiști, membri ai cercului de chimie experimentală "Nymphaea". 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021