Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Nu am stat niciodată în prima bancă

“10 vulcanici pentru Europa”

Nu am stat niciodată în prima bancă

Într-o lume, în care „criza de modele” este din ce în ce mai accentuată, în cadrul Liceului Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea, a luat ființă proiectul “10 vulcanici pentru Europa”, coordonat de prof. Gheorghe Tileagă.

Acest proiect își propune prezentarea carierelor de succes ale unor foști absolvenți ai liceului. Sub egida numărului 10, considerat a fi simbol al perfecțiunii și rectitudinii, în fiecare lună este invitat un absolvent ce își desfășoară activitatea nu numai în România, ci și în Europa.
"Nu am stat niciodată în prima bancă", mărturisește  Florin Cioban, cel de-al treilea absolvent de onoare din cadrul serialului nostru, și cu toate acestea se află în primele rânduri ale oamenilor de cultură ai județului Bihor.
Activitatea sa academică este impresionantă, pornind din funcția de învățător, continuând în postura de profesor, în primă instanță al Liceului Pedagogic, iar în prezent la Universitatea din Oradea, îmbinând activitatea didactică cu meseria de diplomat, orientat spre cultură și educație. Plecat în Slovenia, Florin Cioban a îndeplinit funcția de atașat cultural, în cadrul căreia s-a remarcat prin introducerea unui simbol românesc în ansamblul "Mini Mundus", proiect care vizează integrarea unui element din specificul național al fiecărui stat, și anume o construcție realizată în miniatură, România fiind reprezentată de biserica Mănăstirii Curtea de Argeș. De asemenea, a inițiat manifestări legate de tradiții și obiceiuri, precum expoziții și lansări de carte prin care s-a urmărit îmbunătățirea imaginii României. Referitor la postura de diplomat, în care se află acum în Budapesta, omul de cultură, invitat luni, 26 ianuarie 2009, la Liceul Pedagogic, spune că se ocupă de electoratul român, precum și de promovarea limbii române. Ca o replică la activitatea diplomatică desfășurată, activitatea manifestată în domeniul publicistic este importantă prin lucrările publicate: Literatura pentru copii (2008), Primii pași în limba română (2007), Antropologie de poezie populară (2006), Folclorul copiilor (2006), Metodica educării limbajului în învățământul preșcolar (2004).
"Liceului Pedagogic îi datorez competențele pe care le-am  dobândit"
Având șansa să analizeze îndeaproape diferite sisteme de învățământ din străinătate, invitatul a fost rugat să vorbească despre aspectele sesizate. Pornind de la premisa că am preluat un sistem în formă și nu în fond, profesorul a reliefat diverse puncte slabe ale sistemului de învățământ românesc, iar la întrebarea: ce ar schimba în învățământul românesc, a fost extrem de succint, identificând principala problemă cu care ne confruntăm când vine vorba de studii - evaluarea neobiectivă a elevilor și studenților. Din punctul său de vedere, învățământ ideal ar fi bazat pe ideea: intră cine vrea (în facultate) și termină cine poate. Diferența dintre sistemele de învățământ din străinătate și cel românesc constă în faptul că dincolo, ambele funcționează la fel de bine (atât cel particular, cât și cel de stat). Sistemul de învățământ românesc este inert, și datorită schimbărilor greșit efectuate, rezultatele care se obțin sunt, în continuare, de o calitate îndoielnică.
Elevii prezenți în sală și-au dorit să afle care sunt ingredientele pentru un parcurs de succes. "E nevoie de multă muncă și sacrificii, dar în mod special de constanță, căci avem nevoie de o liniaritate în viață pentru a nu ne abate de la calea succesului, iar incoerențele nu-și au rostul atunci când vrei să reușești cu adevărat".
Am mai înțeles că nu poți reuși în viață dacă îmbrățișezi mediocritatea, și dacă nu vrei să te ridici deasupra celorlalți.
În concluzie, Florin Cioban reprezintă o altă dovadă că totul e posibil atunci când muncești pentru îndeplinirea unui vis. (Eliza VAȘ)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nu am stat niciodată în prima bancă.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:05:51 Ora de vară a Europei de Est