Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Și alte descoperiri - un raport al voluntarului Xenia Bolschakow

Răspunsul la întrebarea „Cum este viața în Germania?”

Și alte descoperiri - un raport al voluntarului Xenia Bolschakow

În cadrul Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, de la jumătatea lunii martie, se poate observa o nouă față: eu, voluntara Xenia Bolschakow, susțin profesorii locali timp de jumătate de an în cadrul ,,extinderii culturale".

În fiecare an, nenumărați tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani sprijină în întreaga lume educația, cultura și natura cu Serviciul Internațional de Voluntariat al Comisiei Germane pentru UNESCO, finanțat de Biroul Federal de Externe. Domeniile de aplicare sunt la fel de diverse ca și țările în care funcționează, oferindu-ne ocazia de a învăța unii de la alții. Fie că suntem asistenți în lecții de germană în Georgia sau la institutul Goethe din Bolivia. 
Începutul serviciului de voluntariat constă într-un seminar de pregătire de 10 zile lângă Berlin, unde am avut ocazia să-i cunosc și pe ceilalți patru voluntari care lucrează împreună cu mine la școlile germane din România în următoarele șase sau douăsprezece luni. Motivația noastră: nu numai să învățăm din cultura și limba română, ci și medierea autentică a Germaniei și a limbii noastre materne la locurile noastre de muncă. O sarcină care, la început, părea foarte abstractă și intimidantă, dar care în cursul ultimelor săptămâni s-a rezumat la un singur lucru: schimb reciproc.
Nu înlocuiesc nici un profesor la Liceul Friedrich Schiller, unde limba germană este predată ca limbă maternă, nu asta presupune voluntariatul de extindere culturală. Desigur, eu servesc drept voluntar ca persoană de contact pentru orice întrebări care apar cu privire la limba germană. Dar mai presus de toate, sunt interlocutor. Fie cu cadrele didactice într-o pauză, fie cu elevii de la școala primară explicând o lucrare de arte vizuale și abilități practice, deosebit de dificilă sau cu elevii de gimnaziu și de liceu pe drumul de întoarcere de la Olimpiada de limba maternă germană - este vorba despre acest schimb, din care elevii și profesorii beneficiază.
În acest dialog, elevii învață că și eu, ca vorbitor nativ, fac greșeli în limba germană și uneori trebuie să mă opresc să mă gândesc cum să construim o anumită propoziție într-un mod corect din punct de vedere gramatical. Punându-mi întrebări despre viața din Germania și auzind că răspunsul meu are mai multe similitudini cu viața de zi cu zi din România decât cred ei, aceștia pot adăuga o nouă perspectivă asupra imaginii lor despre Germania. În mod similar, învăț de la colegii și elevii din România și de fiecare dată sunt atinsă de căldura și ospitalitatea pe care am primit-o aici în comunitatea școlară. Cu atât mai mult aștept cu nerăbdare săptămânile rămase în Oradea, pentru că există încă câteva proiecte interesante în lucru cu elevii.
Desigur, desenez doar o imagine subiectivă a patriei mele, dar nu sunt aici ca un reprezentant al unei întregi populații, ci ca o personalitate separată. De aceea, sper ca în anii următori mulți voluntari entuziaști să continue această sarcină plină de beneficii la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" din Oradea.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:15 Ora de vară a Europei de Est