Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gojdiștii orădeni s-au întors acasă cu 17 premii și mențiuni

La sfârșitul săptămânii trecute,

Gojdiștii orădeni s-au întors acasă cu 17 premii și mențiuni

În perioada 23-25 ianuarie 2009, elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea au fost prezenți la două competiții, matematicienii au participat la concursul internațional „TM-Mate”, desfășurat la Timișoara, unde au obținut un premiu și trei mențiuni, iar chimiștii dnei prof. Anița Luncan s-au întors de la Dej cu șapte premii și șase mențiuni!

La sfârșitul săptămânii trecute, gojdiștii orădeni și-au demonstrat, din nou,  clasa, participând la concursul internațional de matematică de la Timișoara, intitulat „TM-Mate”, la care au concurat 150 de elevi din județele: Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Mehedinți și Timiș, precum și lotul național al Serbiei.
Bihorul a fost reprezentat de șapte gojdiști orădeni, dintre care patru s-au întors laureați (cu un premiu și trei mențiuni). Doris Voina (din XII C) a obținut premiul II, iar Cătălina Lar, colega sa de clasă, mențiune. Doris și Cătălina sunt elevii dlui prof. Viorel Sadoveanu. Celelalte două mențiuni au fost adjudecate de Felix Mance (din XI C) și Patricia Drăgan (din X A), elevii doamnelor profesoare Ecaterina Șchiop și Lelia Viliga, după cum aveam să aflăm, ieri (marți, 27 ianuarie), de la prof. Corina Nicoară, conducătorul delegației bihorenilor.
Punct ochit, punct lovit: 13 participanți: șapte medalii și șase mențiuni
La cea de-a VI-a ediție a concursului interjudețean de chimie „Gheorghe Spacu”, de la Dej, județul Bihor a fost reprezentat de un lot de 13 gojdiști - toți fiind elevii dnei profesoare Anița Luncan. Și... absolut toți s-au întors victorioși (cu trei premii I, două premii II, două premii III și șase mențiuni). Radu Anton (din clasa a VIII-a A), Ioana Moga (din a XI-a B) și Copos Anca (a XII-a A) au cucerit medaliile de aur; Patric Teodorescu (X C) și Diana Butiri (XI B) – medalii de argint, iar Andreea Anton (VIII A) și Alina Todoca (IX C) – medalii de bronz. Cele șase mențiuni au fost obținute de: Sorana Pașcalău (VIII B), Ana Gui (IX C), Dan Mercea, Răzvan Panea și Diana Popovici ( toți trei din X B) și Alina Pîrv (din clasa a X F).
Dincolo de bucuria imensă a victoriei, chimiștii doamnei profesoare Anița Luncan au avut și revelația unei premiere: vizitarea unei saline, prilej cu care și-au încărcat bateriile pentru olimpiada națională de chimie, deoarece, următoarea confruntare va fi cea de la Arad (din 1- 8 februarie 2009) – etapa națională a Olimpiadei de chimie, unde lotul Bihorului va fi alcătuit din 15 olimpici: 14 gojdiști și un elev de la Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea.
25 de gojdiști calificați pentru națională!
Din câte am aflat ieri de la directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, până la această oră, 25 de gojdiști s-au calificat pentru etapa națională a olimpiadelor școlare: 14 la chimie (Sorana Pașcalău, Diana Butiri, Copos Anca, Alina Pîrv, Diana Popovici, Ioana Moga, Andreea Anton, Ana Gui, Vlad Lazăr, Dan Mercea, Răzvan Panea, Patric Teodorescu, Radu Anton și Alina Todoca – toți, elevii dnei prof. Anița Luncan), patru la limba română (Luana Sîrca, Gulyaș Candia, Lavinia Trică și Vlad Muscă – elevii profesorilor Maricica Petrilă, Corina Păcurar și Viorel Chirilă), trei la fizică (Claudiu Oprea, Alina Pașca și Cristian Roșu – elevii doamnelor prof. Ana Poinar și Cristina Ignat), precum și patru la engleză (Andrei Ignat, Rinalda Fărăian, Olimpiu Horj și Paul Silaghi – elevii doamnelor prof. Raluca Balmoș, Lăcrămioara Þic și Viorica Tomescu).
Dar, conturile nu sunt nici pe departe încheiate, pentru că olimpiadele școlare sunt în plină desfășurare, iar la final, numărul olimpicilor gojdiști calificați pentru etapa națională poate fi dublu sau chiar mai mare, având în vedere că au mai rămas de desfășurat etape județene la olimpiadele de: mate, info, biologie, arte, socio-umane, astronomie, religie, germană, franceză, istorie-geografie...  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gojdiștii orădeni s-au întors acasă cu 17 premii și mențiuni.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:34:05 Ora de vară a Europei de Est