Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Stagiune cu noutăți la Teatrul ,,Regina Maria”

Toate drumurile duc la teatru!

Stagiune cu noutăți la Teatrul ,,Regina Maria”

Echipa Teatrului ,,Regia Maria" începe stagiunea 2019-2020 cu forțe proaspete, multă energie pozitivă și proiecte artistice care se vor desfășura în mai multe spații din oraș.

Programul spectacolelor începe cu luna septembrie și reia câteva dintre cele mai recente producții din stagiunea precedentă, dar și reprezentații teatrale îndrăgite de către spectatori, exponente ale tuturor speciilor genului dramatic. Până la finalizarea lucrărilor de modernizare a scenei de la Sala Mare, realizate prin proiectul ,,Romanian-Hungarian cross-border incubator for performing arts", finanțat în cadrul programului Interreg V-A România-Ungaria, spectacolele Teatrului ,,Regina Maria" vor avea loc la Sala Arcadia, Casa de Cultură a Sindicatelor, Filarmonica de Stat Oradea, Sala „Florica Ungur" și pe Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea.
Spectacolele Trupei ,,Iosif Vulcan" vor începe, în general, de la ora 19.00, cu excepția celor care vor avea loc pe Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea care vor începe de la ora 21.00 și spectacolul „Avalanșa", care va avea loc în data de 20 octombrie, la Sala „Florica Ungur", de la ora 20.00. După această reprezentație, spectacolul „Avalanșa" se va juca în data de 23 octombrie la Teatrul Odeon din București, în cadrul ediției din acest an a Festivalului Național de Teatru.
Spectacolele Trupei Arcadia se vor juca în exclusivitate la Sala Arcadia și vor începe de la ora 11.00.
Haideți să râdeți, să vă revoltați și să vă emoționați la spectacole pe care deja le îndrăgiți sau pe care le-ați așteptat cu nerăbdare! Primul weekend din luna septembrie este marcat de spectacolul cel mai recent montat la Teatrul ,,Regina Maria": SUNETUL MUZICII, un musical plin de farmec, care deschide calea spre o călătorie magică în tărâmul copilăriei. Copiii care joacă în spectacol formează două distribuții, așa că vă invităm atât în data de 6, cât și în 7 septembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Un alt spectacol recent care a stârnit reacții pozitive încă de la premieră este comedia politică „...ESCU", un tablou atemporal al vieții politice din România, cu momente hazlii și în același timp pline de tâlc, care va avea loc marți, 24 septembrie, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19.00.
Programul complet
SEPTEMBRIE
Vineri, 6 septembrie, ora 19.00 - Casa de Cultură a Sindicatelor
SUNETUL MUZICII, libret de Howard Lindsay şi Russel Crouse, după romanul „The story of the Trapp family singers" de Maria von Trapp, Regia: Mihaela Bogdan
Sâmbătă, 7 septembrie, ora 19.00 - Casa de Cultură a Sindicatelor
SUNETUL MUZICII, libret de Howard Lindsay şi Russel Crouse, după romanul „The story of the Trapp family singers" de Maria von Trapp, Regia: Mihaela Bogdan
Duminică, 8 septembrie, ora 11.00 și ora 13.00 - Sala Arcadia
PINOCCHIO, adaptare după Carlo Collodi, Regia: Adela Moldovan
Miercuri, 18 septembrie, ora 19.00 - Sala Arcadia
DOMNIȘOARA IULIA de August Strindberg, Regia: Alexandru Weinberger-Bara
Vineri, 20 septembrie, ora 21.00 - Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea
ÎN INIMA NOPȚII - EPISODUL MACBETH, scenariu după William Shakespeare de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și Monique Borie, Regia: Gavriil Pinte
Sâmbătă, 21 septembrie, ora 11.00 - Sala Arcadia
FRUMOASA ȘI BESTIA, după J.M.Prince de Beaumont, Regia: Florian Silaghi
Duminică, 22 septembrie, ora 11.00 - Sala Arcadia
FRUMOASA ȘI BESTIA, după J.M.Prince de Beaumont, Regia: Florian Silaghi
Duminică, 22 septembrie, ora 19.00 - Sala Arcadia
O POVESTE FOARTE SIMPLĂ de Maria Lado, Regia: Elvira Rîmbu
Marți, 24 septembrie, ora 19.:00 - Casa de Cultură a Sindicatelor
...ESCU de Tudor Mușatescu, Regia: Claudiu Goga
Sâmbătă, 28 septembrie, ora 11.00 - Filarmonica de Stat
VRĂJITORUL DIN OZ, scenariul și regia: Dan Mirea
Sâmbătă, 28 septembrie, ora 19.00 - Filarmonica de Stat
CAPCANA LUI HAMLET, adaptare după Nedialko Yordanov, Regia: Petru Vutcărău
Duminică, 29 septembrie, ora 21.00 - Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea
ÎNDRĂGOSTIȚII DIN ANCONA de Vajda Katalin, Regia: Andrei Mihalache
OCTOMBRIE
Marți, 1 octombrie, ora 19.00 - Casa de Cultură a Sindicatelor
SUNETUL MUZICII, libret de Howard Lindsay şi Russel Crouse, după romanul „The story of the Trapp family singers" de Maria von Trapp, Regia: Mihaela Bogdan
Duminică, 6 octombrie, ora 11.00 - Sala Arcadia
POVEȘTI POPULARE MAGHIARE, Regia: Igor Lungu
Joi, 10 octombrie, 19.00 - Sala Arcadia - PREMIERĂ
ZLOATĂ sau VIITORUL PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI, pamflet socio politic de Radu Popescu, Regia: Eugen Țugulea
Duminică, 13 octombrie, ora 19.00 - Sala Arcadia
DOMNIȘOARA IULIA de August Strindberg, Regia: Alexandru Weinberger-Bara
Sâmbătă, 19 octombrie, ora 19.00 - Sala Arcadia
VARIAȚIUNI ENIGMATICE de Eric Emmanuel Schmitt, Regia: Elvira Rîmbu
Duminică, 20 octombrie, ora 20.00 - Sala „Florica Ungur" +15
AVALANȘA de Tuncer Cücenoğlu, Regia: Petru Vutcărău
Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate online de pe www.biletmaster.ro, iar de la Agenția Teatrului începând de luni, 19 august, ora 12.00.
Stagiunea aceasta, programul Agenției este de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00, iar numărul de telefon pe care îl puteți apela pentru mai multe informații și rezervări de bilete este 0372 368 475.
Vă reamintim că puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol de la intrarea în sala unde acesta se va desfășura.
Vă așteptăm cu drag la toate spectacolele!
Ramona Gabriela Nemeș,
secretar literar

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 14:42:14 Ora standard a Europei de Est