Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cine-concerte în Sinagogă, în fiecare seară la cea de-a doua ediție TIFF Oradea

Între 6 și 8 septembrie

Cine-concerte în Sinagogă, în fiecare seară la cea de-a doua ediție TIFF Oradea

Sinagoga Neologă Sion din Oradea va fi și în acest an gazda evenimentelor muzicale speciale incluse în programul TIFF Oradea.

La finalul fiecărei zile de festival, între 6 și 8 septembrie 2019, publicul se va delecta cu o serie de cine-concerte spectaculoase, în decorul unic al monumentului istoric construit în stil neomaur. Începând cu ora 21.00, muzicienii autohtoni și artiștii locali vor acompania live cele trei capodopere ale filmului mut, titluri de referință în creaţia pentru marele ecran din toate timpurile realizate în urmă cu un secol.
Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online, de pe tiff.eventbook.ro, sau chiar din aplicația oficială TIFF, dezvoltată de Halcyon Mobile, disponibilă pe App Store și Google Play Store.
Vineri, 6 septembrie, în prima de zi de festival, orădenii sunt invitați la cince-concertul Der Golem, o experiență cinematografică magică acompaniată live de artistul clujean Danaga, a cărui muzică îmbină sunetele electronice, jazz-ul și funk-ul, cu influențele etno. El va construi live coloana sonoră a Horror-ului regizat acum 100 de ani de Carl Boese și Paul Wegener.  Acțiunea filmului se petrece în Praga secolului XVI, unde un rabin creează un uriaș din lut căruia îi dă viață cu ajutorul magiei, pentru a proteja comunitatea evreiască de persecuții. Golem, interpretat de însuși regizorul Paul Wegener, este un fel de precursor al Frankenstein-ului modern care se revoltă împotriva creatorului când începe să fie folosit în scopuri egoiste.
Seara de sâmbătă, 7 septembrie, este dedicată celui mai poetic și intrigant film al regizorului american D. W. Griffith, acompaniat live de artistul orădean Dubase. O bijuterie a cinematografiei mute, Broken Blossoms urmărește povestea unui imigrant chinez ajuns la Londra pentru a propăvădui budismul. Nereușind să se adapteze la ritmul metropolei, el va ajunge curând să își înece visurile de misionar în dependenţa de opiu. Totul se schimbă atunci când o întâlnește pe Lucy, o tânără care pare să aibă nevoie de acțiunile lui de binefacere. 
Pe 8 septembrie, în ultima seară de festival, Căruța fantomă va poposi la Oradea, și va propune cinefililor o experiență cinematografică și muzicală fascinantă. Însuși regizorul Victor Sjostrom interpretează rolul principal în horror-ul inspirat de o veche tradiție scandinavă. Conform legendelor, în noaptea Sfântului Silvestru, înspăimântătoarea căruță, încărcată cu sufletele păcătoșilor, își schimbă vizitiul cu ultimul nelegiuit trecut în neființă. Teama îl va determina pe protagonist să-și dorească mântuirea cu disperare, înainte de marele final. Proiecţia de film mut, cu un prolog cu Ingmar Bergman și sound-design live, realizat de Foley'Ala, o va avea ca invitat special pe legendara Irina Margareta Nistor.
Ne puteți urmări pe:
oradea.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.
Prezentat de: Banca Transilvania
Parteneri instituționali: Universitatea Partium, Filarmonica de Stat Oradea,  Muzeul Orașului Oradea, Manifest pentru Oradea
Partener mobilitate: ATP Motors Oradea
Partener ospitalitate: Double Tree by Hilton
Concept by: Blackboards
Susținut de: TIFF Unlimited
Parteneri media naționali: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AaRC.ro, Zile și Nopți
Partener monitorizare: MediaTRUST

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:04:13 Ora de vară a Europei de Est