Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Importanța educației este demonstrată în orice moment și în orice domeniu al vieții”

Pledoarie pentru învățământ și educație

,,Importanța educației este demonstrată în orice moment și în orice domeniu al vieții”

Ca un făcut, ne-am obișnuit să deschidem și să închidem anul școlar la o școală etalon a învățământului bihorean, la Școala Gimnazială ,,Dacia".

După slujba Te-Deum, care a ,,răscolit" prin sufletele celor mici, domnul director, prof. dr. Florian Hava, a salutat distinșii invitați și pe participanții la festivitate, de la cei mai mici școlari ai claselor pregătitoare, la viitorii absolvenți. Pornind apoi de la frontispiciul unei prestigioase universități (din Africa de Sud), a făcut o pledoarie pentru învățământ și educație.
,,Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau rachete balistice intercontinentale. Trebuie doar scăderea calității învățământului" (stă scris pe frontispiciul respectivei universități).
,,Așa după cum știm învățământul are un rol esențial în dezvoltarea economico-socială sustenabilă pe termen lung. Importanța educației este demonstrată în orice moment și în orice domeniu al vieții sociale și personale. Astfel, destinul fiecărui individ, grup și fiecărei societăți în ansamblul său depinde de calitatea educației. O societate educată poate face diferența între bine și rău, între influențele negative și cele pozitive. Educația trebuie să reprezinte o prioritate în viață, deoarece beneficiile aduse de aceasta sunt nemăsurabile.
Trebuie avut în vedere următorul aspect: crahul învățământului este crahul națiunii...", a mai spus domnul director.
Din palmaresul impresionant al instituției, prezentat cu titlu de informare de domnul director pentru noii veniți, am spicuit câteva date: Procentul de promovabilitate a elevilor, pe școală, a fost de 99,74%; procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională a fost de 98,93%; rezultate la olimpiadele școlare - 51 premii și mențiuni: 6 elevi au participat la etapa națională, iar echipa de baschet a școlii s-a clasat între primele 8 la nivel național; rezultate la concursurile școlare - 1.542 premii și mențiuni dintre care 82 la nivel internațional, 314 la nivel național și 1.146 la nivel județean; s-au derulat 14 proiecte și s-au semnat 43 de parteneriate. Pe parcursul anului școlar trecut ni s-au aprobat funcționarea în acest an școlar cu două clase de engleză intensiv. Toate cele 60 de locuri au fost ocupate în urma examenului.
Avem o foarte bună colaborare cu Primăria și Consiliul Local Oradea. Dacă până acuma v-am informat că urmează să se deruleze un proiect european (scris de Primărie) de reabilitare termică a școlii, în acest moment vă confirm că proiectul a început", a conchis domnul director Florian Hava.
Cei mai mici școlari, din clasele pregătitoare (luați în primire de doamnele înv./prof. Cobe Simona, Negruț Gabriela, Floruț Maria și Leț Lucia)  au fost în centrul atenției, fiind cei mai ,,vânați" de telefoanele și aparatele foto. Pe cealaltă ,,baricadă" (de vizavi), cei mai ,,curtați" au fost ,,bobocii" dintr-a V-a (însoțiți de primii lor diriginți: Matei Valentina, Velimirovici Gabriela, Bindea Adriana, Marian Anda și Zamfir Alexandra). Vremea a ținut cu școlarii, iar bucuria revederii a fost împărtășită, în egală măsură, și de ceilalți elevi, de profesori, dar și de mulți dintre părinți.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Importanța educației este demonstrată în orice moment și în orice domeniu al vieții”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:32 Ora de vară a Europei de Est