Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Descoperă o lume sănătoasă”

Concursul național de cunoștințe

„Descoperă o lume sănătoasă”

Miercuri, 18 aprilie, s-a desfășurat etapa județeană a concursului național de cunoștințe „Descoperă o lume sănătoasă”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătății Publice, în cadrul programului finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei pentru popularizarea programului național „Educația pentru sănătate în școala românească”.

Acest nou concurs urmărește formarea unui stil de viață sănătos și responsabil în rândul elevilor, cu adresare expresă celor din clasele VII-X, drept de participare având însă doar cei înscriși la activitățile extracuriculare sau extrașcolare de educație pentru sănătate.
La etapa județenă au participat câștigătorii etapei pe școală de la liceele "Avram Iancu" din Ștei, "Ioan Ciordaș", "Samuil Vulcan"  și "Nicolae Bolcaș" Beiuș, Grupul Școlar Industrial din Suplacu de Barcău, "Alexandru Roman" din Aleșd, "Petofi Șandor" din Săcuieni, "Octavian Goga" din Marghita, "Emanuil Gojdu", "Aurel Lazăr", "Ady Endre", "Iosif Vulcan", "Mihai Eminescu", "Lucian Blaga" și "Andrei Șaguna" din Oradea, de la școlile gimnaziale orădene "Dacia", "Decebal", "Nicolae Bălcescu" și Șc. nr.11, precum și de la școlile gimnaziale din Aușeu, Diosig, Vașcău, Ciumeghiu, Budureasa și "Nicolae Popoviciu" din Beiuș.
Dat fiind numărul mare de participanți, concursul s-a ținut în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar (plină până la refuz) și în două săli de clasă de la Școala cu clasele I-VIII "George Coșbuc". Și de această dată, concurenții au răspuns în scris la un test tip grilă, cuprinzând trei sarcini de lucru: încercuirea literelor de la variantele corecte de răspuns (la 25 de chestiuni date), alegerea variantei "Adevărat" sau "Fals" la 15 afirmații, și asocierea noțiunilor corespunzătoare înscrise în două coloane (cinci grupe a câte patru variante fiecare, pentru clasele VII-VIII).
Câștigătorii primei ediții 
Comisia județeană de organizare a concursului (alcătuită din prof. Georgeta Sadoveanu, inspector educativ, Elisaveta Roșu, inspector de specialitate, și profesorii: Puskas Agnes, Luminița Citrea și Puskas Karol) a acordat un număr de 17 premii și mențiuni. Cele mai multe, nu mai puțin de opt (4 +4), au fost obținute de elevi de la „Nicolae Bălcescu” și „Ady Endre”.
Dar, iată cum se prezintă clasamentul la cele două categorii. La clasele VII-VIII: Monica Barna și Bogdan Bontu (de la „N.Bălcescu”) - premiul I, Meszaros Tomas („Ady Endre”) – premiul II, Gabriela Ciordaș și Mădălina Pantea (de la „N. Bălcescu”) – premiul III și, respectiv, mențiune; celelalte patru mențiuni: Laura Peter („N.Bolcaș” Beiuș), Maria Cipciri (Șc. „Decebal”), Ana-Maria Igaș („N. Popoviciu” Beiuș), și Florina Lăcătuș (Șc. nr.11 Oradea).
La clasele IX-X, configurația clasamentului arată astfel: Alexandra Lazăr („M.Eminescu”) – premiul I, Rareș Ghinga (de la „Avram Iancu” Ștei) și Diana Sabău („Iosif Vulcan” Oradea) – premiul II, Mihaly Ildiko, Zsigmond Brigitta și Toth Orsolya (de la „Ady Endre”)– premiul III, și două mențiuni; celelalte două mențiuni: Alexandra Silaghi (de la „A. Lazăr”) și Andreea Moza (de la „Iosif Vulcan”).
Premiile au constat în materiale promoționale (rucsac și tricou) inscripționate cu numele concursului – „Descoperă o lume sănătoasă", precum și un ceas de perete (indicând „Ora de educație pentru sănătate”). Ovi Dan 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto ("Descoperiți o lume sănătoasă", în total 20 de poze).   

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:39 Ora de vară a Europei de Est