Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O expoziție inedită, cu anotimpuri, animale și organe

Gimnaziștii gojdiști au realizat

O expoziție inedită, cu anotimpuri, animale și organe

Elevii din clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, care învață biologia cu prof. Mioara Pogan (consilierul educativ al colegiului), au amenajat o expoziție inedită.

 După studierea organelor interne ale corpului uman, profesoara și-a propus să evalueze și să consolideze cunoștințele însușite prin realizarea unor mulaje din plastilină, ceramică sau gips, cât mai apropiate de organul studiat.
„Prin intermediul acestei expoziții, am urmărit atât fixarea, cât și evaluarea cunoștințelor teoretice însușite, precum și stimularea creativității. La vârsta aceasta, elevii sunt spontani, creativi, plini de idei și dornici de afirmare”, ne-a declarat profesoara de biologie.
Iar lucrările adeveresc cele spuse de profesoara de biologie.
Teodora Frățilă și Kovacs Regina au realizat, deosebit de sugestiv, rinichiul în secțiune; trei băieți (Matei Pintea, Bogdan Ionașcu și Răzvan Mahu) au modelat o mână cu degetele afectate de degerături; Dan Mihai Ghiță s-a ocupat de encefal, la fel și Lorena Cebuc și Ioana Sebeșan, dar fără a fi o copie la indigo. După cum inima, văzută din mai multe unghiuri de vedere, a fost subiectul abordat de Cristina Rayna și Lorena Berindan, de Răzvan Mocuța, Vlad Filimon și Vlad Ciotachiev, dar și de Vlad Vîlceanu. Diana Rahotă a realizat, într-o altă variantă, rinichiul în secțiune, diferit de Camil Eusebiu Horia Crișan și de lucrarea Teodorei și Reginei. Amadeus Nistea a tratat plămânii, iar Paula Cacuci și Karina Popa au modelat pancreasul.
„Fără a fi câtuși de puțin subiectivă, trebuie să recunosc faptul că lucrările sunt cât se poate de sugestive și reușite”, e de părere profesoara de educație fizică și sport, Liana Papagiannis (dirigintele clasei). Și are perfectă dreptate.
Elevii din clasa a VIII-a au expus planșe cu anotimpurile (toamna, primăvara și vara), surprinzând factorii esențiali și cauzalitatea... în decorul fiecărui anotimp. În peisajul autumnal predomină frunzele uscate și copacii desfrunziți, iar la polul opus, primăvara mustește de viață, pentru că seva trezește toată natura la viață.
Elevii din a VI-a au imaginat o lume a animalelor marine, a celor terestre, precum și frumoasa pasăre Colibri, fiecare în mediul său specific de viață.
Într-adevăr, cu copiii poți face minuni, dacă reușești să-i câștigi, cu răbdare, perseverență și tact pedagogic, cu dragoste de profesie și de elevi. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O expoziție inedită, cu anotimpuri, animale și organe.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:42:57 Ora de vară a Europei de Est