Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Un spectacol memorabil, plin de umor

Pe 2 octombrie, Broadway-ul se mută la București într-o nouă reprezentație a musicalului „My Fair Lady”

Un spectacol memorabil, plin de umor

În topul celor mai recomandate spectacole de la începutul toamnei se regăsește „My Fair Lady", unul dintre cele mai longevive și de succes musicaluri din toate timpurile. Actuala versiune a celebrei povești de dragoste, plină de umor, va avea loc pe 2 octombrie 2019, la Sala Palatului, de la ora 19.30.

Distribuția spectacolului reunește artiști de calibru ai scenei românești, orchestră live, cor și trupă de balet.
Irina Baianț, Ernest Fazekas, Aura Călărașu, Adrian Nour, Ecaterina Ladin, Ionuț Burlan, Filip Ristovski, Irina Bucescu, Ovidiu Ușvat și o echipă formată din peste 70 de profesioniști ai scenei vă invită să fiți martorii unei experiențe inedite, pășind în lumea fascinantă a Covent Garden-ului Elizei Doolittle - florăreasa modestă care ajunge să evolueze atât de mult încât să fie percepută ca o doamnă din înalta societate.
Cu elemente de decor impresionante, sute de costume și interpretări remarcabile, spectacolul redă cu măiestrie atmosfera piețelor londoneze și povestea de dragoste fascinantă și sinuoasă dintre un profesor de fonetică și o simplă florăreasă. Muzica excepțională, interpretată de orchestra live condusă de dirijorul Daniel Jinga, completată de cor și de coregrafii spectaculoase ale balerinilor au câștigat aprecierea publicului, musicalul „My Fair Lady" fiind îndelung aplaudat la scenă deschisă.
Trailer video - „MY FAIR LADY": https://bit.ly/2keilxC
Sala Palatului din București este scena pe care poate fi urmărită la parametrii reali producția musicalului „My Fair Lady", semnată de regizorul Răzvan Ioan Dincă.
Cei care nu au reușit să vizioneze povestea plină de umor și sensibilitate a musicalului „My Fair Lady" sunt invitați să trăiască această experiență extraordinară pe 2 octombrie.
Biletele pot fi achiziționate din rețeaua Iabilet.ro, precum și de la magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, stația de metrou Unirii 1, magazinul Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag, Casa de Balet, de la terminalele Selfpay, la prețuri variabile în funcție de categoria de loc.
Spectatorii care doresc să participe la acest spectacol alături de cei dragi pot profita de pachetele „Friends and family", pentru care se aplică un preț special. La peste opt bilete cumpărate, clientul va beneficia de o reducere de 20%, iar la mai mult de patru bilete cumpărate se va aplica o reducere de 15%.
Distribuție: Irina Baianț, Ernest Fazekas, Adrian Nour, Ecaterina Ladin, Ionuț Burlan, Aura Călărașu, Filip Ristovski, Irina Bucescu, Ovidiu Ușvat
regizor | Răzvan Ioan Dincă, dirijor | Daniel Jinga, scenograf | Maruti Evans, coregraf | Violeta Dincă, designer costume | Oana Botez, designer lumini | Daniel Klinger, traducere | Ernest Fazekas
Peste 70 de artiști, cântăreți, actori, dansatori, orchestră LIVE, 200 de costume
Cu o distribuție de excepție, scena Sălii Palatului va deveni universul în care se va derula una dintre cele mai frumoase povești ale tuturor timpurilor.
Musicalul „My Fair Lady" este bazat pe textul piesei de teatru „Pygmalion", scris de George Bernard Shaw, având ca personaj principal o figură din mitologia greacă, Pygmalion, care s-a îndrăgostit de o sculptură creată de el, iar aceasta a prins viață. Shaw a scris piesa în 1912, iar premiera a avut loc la Hofburg Theatre din Viena, pe 16 octombrie 1913.
Considerat astăzi unul dintre cele mai longevive și de succes musicaluri, My Fair Lady" a avut premiera mondială pe Broadway (New York) pe 15 martie 1956 și pe West End (Londra) doi ani mai târziu, devenind o legendă în lumea spectacolelor muzicale.
Spectacolul de pe Broadway are în portofoliu șapte Premii Tony (șase dintre ele pentru versiunea originală), printre care „Cel mai bun musical" și „Cea mai bună regie", un Theatre World Award, 5 Premii Olivier (pentru reluarea londoneză din 2001) și peste 2.700 de reprezentații în total pentru producția originală - un record absolut pentru acele vremuri.
În prezent, celebrul musical este inclus în repertoriul teatrelor din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii unde, în anul 2018, aproape toate reprezentațiile de pe Broadway s-au jucat cu casa închisă, spectacolul poziționându-se de mai multe ori ca lider al vânzărilor.
Spectatorii o vor putea admira pe soprana Irina Baianț interpretând rolul Elizei Doolittle, o tânără florăreasă din Londra care ia lecții de dicție de la profesorul de lingvistică Henry Higgins. Profesorul, un personaj fascinant ce prinde viață în interpretarea magistrală a actorului Ernest Fazekas, pariază din amuzament că o poate transforma într-o adevărată doamnă. Sub incidența constantă a unor momente savuroase ale comicului de limbaj și de situație, spectacolul va fi completat de artiști de notorietate, precum: Adrian Nour (Colonelul Pickering), Ecaterina Ladin (Mrs. Pearce), Ionuț Burlan (Alfred Doolittle), Aura Călărașu (Mrs. Higgins), Filip Ristovski (Freddy Eynsford Hill), Irina Bucescu (Ms. Eynsford Hill) și Ovidiu Ușvat (Zoltan Karpathy).
Actuala montare a spectacolului a fost pusă prima dată în scenă în 2016, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la premiera mondială a musicalului, reprezentația bucurându-se de succes și de aprecieri atât în rândul publicului, cât și al criticilor de specialitate.
Sponsori: Asociația Varyafin
Parteneri: Inglot, Yvonne, Aqua Clean,
Parteneri media: Romania TV, Music Channel, Business Review, Infomusic.ro, Iconcert.ro, Agerpres, Adevarul, Nine O Clock, Cațavencii, România Liberă, Shape, Parents, Eva.ro, Cinemagia.ro, Ziare.com, Casino Life and Business, Calendarevenimente.ro, Best-Event.ro, Inoras.ro, Orasulm.eu, Iqool.ro, 4arte.ro,  Blitz TV, Oops Media și Cărturești.
Nicoleta Ion
Credit foto: Oana Radu Turcu

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 04:32:54 Ora standard a Europei de Est