Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Prietena mea - cartea, prietenii mei - tipografii”

În cadrul proiectului educațional “Să vorbim și să citim corect”

“Prietena mea - cartea, prietenii mei - tipografii”

Se poartă tot mult în învățământ, în ultima vreme, parteneriatele școlare în cadrul unor proiecte educaționale pe termen scurt, mediu sau lung, datorită multiplelor lor valențe de ordin instructiv-educativ

 În acest context se înscrie și proiectul educațional “Să vorbim și să citim corect”, demarat, ieri (joi, 29 ianuarie 2009), prin vizitarea "Imprimeriei de Vest".
 Parteneri în acest proiect sunt prof. Teodora Pop (de la Școala cu clasele I-VIII “Dacia” ), înv. Adriana Puie (de la  Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” Oradea) și inst. Cornelia Borz (directorul Grădiniței nr. 34 din Oradea).
"Citind tot mai mult, copilul va ajunge să-și înalțe în suflet templul luminos și maiestuos al cărții. Pe altarul acestui templu, el va găsi căldura, sinceritatea și înțelepciunea unui prieten adevărat, gata să-i dezvăluie cele mai ascunse secrete, cele mai fantastice întâmplări, ajutându-l să iubească lumea și să lupte pentru ea..." Astfel explică partenerii alegerea temei, iar scopul urmărit este unul pe măsură: stimularea interesului pentru lectură, cultivarea dragostei pentru frumusețea exprimării îngrijite, dezvoltarea limbajului și mesajului, îmbogățirea vocabularului...
Mergând în vizită la tipografia  "Imprimeria de Vest",  elevii pedagogiști din clasa a II-a D i-au invitat și pe prietenii lor din a III-a D (îndrumați de inst. Elena Bălaj).
 În împărăția tipăririi cărților, școlarii s-au simțit puțin stingheriți, nemaivăzând atâtea utilaje și atâția meșteri făurari, ca într-o adevărată fabrică. În periplul lor, aventurierii au fost ghidați de doamna Marcela Mureșan, care le-a explicat întregul proces pe care îl urmează foaia albă, imaculată, până ajunge să fie legată în volum și apoi răsfoită în bancă sau acasă în fotoliu.
 "Coala albă de hârtie, tăiată în baloturi, este introdusă în tiparniță pentru a fi transformată în filă tipărită. Alții se îndeletnicesc cu prepararea culorilor: mai întâi este folosit galbenul, și după aceea se adăugă roșul și albastrul pentru a obține paginile colorate. Filele tipărite devin carte brută, dar, ajungând la legătorie, sunt asamblate la o mașină de cusut, iar la urmă se copertează, mai subțire sau cartonat, cu un înscris auriu, după ce, în prealabil, au trecut și pe la ghilotină..."
Ambalate în colete, cărțile iau drumul librăriilor și al altor destinatari.
"Dacă la intrare, am rămas impresionați de expoziția de carte, la ieșire, ne-am promis ca niciodată să nu tratăm cu superficialitate și indiferență munca investită în tipărirea cărților, ci doar cu deosebită considerație și respect pentru munca tipografilor, și ei un fel de scriitori... de carte", după cum plastic a ținut să se exprime dna înv. Adriana Puie. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:02:13 Ora de vară a Europei de Est