Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat proiecte ale municipalității pentru perioada următoare

Ieri,

Primarul Ilie Bolojan a prezentat proiecte ale municipalității pentru perioada următoare

Ieri, 18 septembrie 2019, primarul Ilie Bolojan a susținut o conferință de presă cu privire la proiecte ale Primăriei Oradea care urmează să fie supuse votului Consiliului Local în ședința din 26 septembrie.

Consultări publice cu privire la dezvoltarea Cartierului Diasporei
Primarul Ilie Bolojan a anunțat că în ședința de săptămâna viitoare membrii Consiliului Local vor avea un material care va stabili pachetul de măsuri pentru realizarea Cartierului Diasporei, care cuprinde realizarea unui plan de urbanism zonal necesar ca acest cartier din zona Străzii Izvorului să poată fi realizat.
,,Ne propunem ca acest plan de urbanism zonal să fie finalizat până la jumătatea lunii decembrie, iar de astăzi planul este în consultare publică. De asemenea va fi un termen recomandat pentru realizarea documentațiilor tehnice pentru rețelele de utilități: apă, canalizare, partea de drumuri. Ne propunem ca până în martie să finalizăm aceste documentații, un plan parcelar care ar urma să fie realizat imediat după ce se termină planul de urbanism zonal, iar caietul de sarcini, documentația va fi finalizată până la 15 decembrie, astfel încât licitația s-o putem realiza în luna ianuarie a anului viitor. În acest cartier vor fi 11 locuri de casă, deci un mini cartier, cel mai mic loc de casă va avea aproximativ 400 metri, iar cel mai mare 650 de metri, dat de topografia terenului".
Regenerare urbană în  zona Bd. Decebal - T. Vladimirescu
Un alt material pregătit pentru consultare publică presupune Planul de Urbanism Zonal, realizat pentru soluții de regenerare urbană în zona Bulevardul Decebal - Strada T. Vladimirescu.
,,Sunt propuse a fi realizate pentru a asigura undă verde circulației pe linia de tramvai pe B-dul Decebal la intersecția cu T.Vladimirescu, acel pasaj subteran, care va garanta circulația în zona Decebal fără oprire. De asemenea, Strada T. Vladimirescu ar fi lărgită în anii următori la patru benzi, cu încă un pasaj subteran la intersecția cu Str. Oneștilor. Acest proiect va rămâne în consultare publică conform procedurilor legale, după ce el va fi mobilat, planul de urbanism va fi finalizat în luna ianuarie a anului următor și vom trece la realizarea studiilor de fezabilitate a acestor pasaje, ele urmând a fi finanțate în perioada 2021-2027 prin POR pentru partea de mobilitate urbană în etapa următoare de finanțare europeană. Scopul este ca pe inelul central al orașului, în jurul centrului istoric, să avem o circulație cât mai fluentă, iar actualele blocaje de circulație să fie rezolvate prin pasaje subterane care să asigure undă verde pentru tramvai", a declarat primarul.
Licitații în derulare organizate de administrația locală
Totodată, primarul a anunțat că s-a publicat licitația pentru reabilitarea Spitalului Municipal și a Spitalului Județean, licitații care se ridică la peste 15 milioane de euro, iar termenul pentru depunerea ofertelor este 21 octombrie.
,,Sperăm că până la finalul acestui an, după ce vom evalua aceste oferte, să putem avea un contract de execuție semnat la finalul anului și imediat în ianuarie, februarie să începem lucrările de reabilitare a spitalelor", a declarat Ilie Bolojan.
Tot legat de spitale a anunțat că urmează să se publice în prima jumătate a lunii octombrie partea de ambulatoriu, procedură de licitație care se va derula la sfârșitul acestui an.
În ceea ce privește cele două cămine studențești din cadrul Campusului Universitar Integrat, primarul a menționat că procedura de licitație a fost demarată, termenul de depunere fiind 28 octombrie. Valoarea estimată este de 22.639.346,07 lei.
,,Până la finalul acestui an vom avea un contract de proiectare și execuție finalizat, iar în primăvara anului viitor vor începe efectiv lucrările la cele două cămine, astfel încât cel mai târziu la finalul anului 2020 primii studenți să poată fi cazați în condiții mult mai bune în aceste cămine realizate pentru Universitate". (B.P.)

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 11:38:55 Ora standard a Europei de Est