Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică, am avut la Oradea,

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică (21 și 22 septembrie 2019), în Amfiteatrul Cetății din Oradea, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea, organizat de Mihaela Dindelegan, președinte al Fundației Pro Lirica, împreună cu partenerii și sponsorii săi.

Ne-am bucurat astfel, pentru al treilea an, consecutiv, de un eveniment cultural, cu multă muzică și poezie, care i-a adus în capitala noastră bihoreană pe îndrăgiții folkiști Mircea Vintilă și Adrian Ivanițchi, pe Florin Ștefan (omul orchestră de la Semnal M) și pe alți interpreți și poeți din Oradea, Pecica și Ștei, deveniți fani fideli ai manifestării.
Cu o oră înainte de deschiderea Festivalului, îndrăgostiții de poezie au avut bucuria să participe la ,,un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii" (ca să o cităm pe Roxana Popescu, cea care ne-a scris despre întâlnirea ,,secretă" cu poezia și poeții), unde au fost lansate patru volume de versuri, trei reprezentând „Antologie de sonete", a poetei Mihaela Dindelegan şi volumul „Nespus de tânără", al doamnei profesor Carmen Ifrim Săsărman (din Ștei). Tot în acest cadru am luat cunoștință despre „Acorduri(le) de mai", ale poetei Eugenia Ponta Pete din Pecica, Arad, un album de textier al celei care organizează de ani buni, la Pecica, Festivalul ,,Folk pe pâine". După cum aveam să constatăm, doamna Eugenia se simte la Oradea ca acasă, nici nu e de mirare fiind plămădită din același material didactic din care a fost confecționată și Mihaela noastră.
Sâmbătă, capul de afiș al serii a fost Adrian Ivanițchi
Fiind încurcat de un eveniment trist (la Satu Mare), am ajuns mai târziu la Festival, pe când Liliana Ioniță Budău & Fala Band se pregăteau să se retragă de pe scenă. Salutând (armonic) generația în blugi (și adidași), Liliana și trupa au coborât, iar pe scenă s-a instalat cu chitara sa Traian Cosma, care a Pornit de-acasă (până în Australia și înapoi), ne-a mai cântat patru piese și dus-a fost. La microfon ni s-a arătat apoi doamna Eugenia Ponta Pete cu un volum ,,Flori de tei", lansat la Oradea, la prima ediție a Festivalului, din care ne-a citit două poezii. Tot dumneaei ne-a prezentat-o și pe Mihaela Cojocaru, care trebuia să ne cânte (dar o laringită acută a scos-o de pe scenă). Alexandrina Chelu a apărut pe scenă în dublă ipostază, de prezentator, dar și de interpret, cu ,,folk-sonete". Doamna profesor de limba română din Ștei, Carmen Ifrim Săsărman, cântă frumos, și-a lansat volumul și ni s-a așezat la suflet cu ,,Cântec pentru mama" (a la Tudor Gheorghe) și cu un cântecel-dedicație pentru fiica sa. Poetul Ioan Vasile Marcu (membru al cenaclului celor din Pecica) a debutat la microfon cu două nestemate în care se spune că ,,Viața este un țipăt ascuns între umerii goi, Cerul ar fi doar oglinda luminii trecute prin noi, iar lumea e o cană de lut"; ,,Lemnul este leacul nostru, darul ce ne-a fost lăsat să ne-ndulcească traiul; lemnu-i semnul marii treceri din uitare în lacrimă". Într-o asemenea atmosferă, a debutat pe scena orădeană Adrian Ivanițchi cu o ,,mică antologie poetică", vorba maestrului (,,Când eram mai tânăr și la trup curat; cu tabla adunării și tabla înmulțirii..., cu o baladă de Horia Bădescu și cu Fișa personală, din ,,Țara lui Foaie Verde").
Duminică, ne-a fermecat marele Mircea Vintilă!
În deschiderea serii de duminică, Andrei Arad (din Oradea), reprezentantul celor mici (în vârstă de 10 ani, dar cu cinci ani de chitară) ne-a cucerit cu sufletul pus pe note și pe acorduri! Nu degeaba marele Mircea Vintilă avea să-l invite la final să cânte împreună ,,Pământul deocamdată". ,,Gazda" scenei de duminică, la microfon, a fost poeta Eugenia Ponta Pete. Pe cuvânt că nu are nimic de-a face cu Ponta... cel pe care îl știți. Cu ,,Cântec de albastru", domnia sa avea să o introducă în peisaj pe Adina noastră, Adina Hodișan, care ne-a (re)cucerit cu cele șase piese de înaltă vibrație, cântate dumnezeiește. L-am redescoperit, duminică seara, cu mare plăcere pe folkistul din orașul teilor de la poalele Apusenilor, pe Raul Silaghi (din Ștei), aplaudat și bisat, dar nu pentru cei trei ,,l" (cele trei idei: lumină, luptă, libertate), pentru parodie la 112, pentru Andrii Popa sau pentru Toamna lui Nicu Alifantis, ci pentru forța lui uriașă de a magnetiza cu vocea și cu sinceritatea sa. La fel de sincer și de genial a fost într-ale sale Florin Ștefan (20 de ani alături de Semnal M și de mentorul său, Iuliu Merca). Teribil de convingător, omul orchestră ne-a cântat și încântat cu vocea, cu naiul, la chitară, la tilincă (strămoșul fluierului), la saz (un instrument arhaic, utilizat prin părțile Egiptului și până înspre India; cântatul la saz fiind deprins de Florin în Antalia); ne-a surprins apoi cu lira, ,,făcută de pe un desen luat de pe o monedă din vremea regelui David; dacă venea cu autocarul poate ne aducea și ne cânta și din tulnic. Florin e coborâtor din Maramureș, pe jumătate și din Țara Moților, cealaltă jumătate, de același sânge nobil ca frații Petreuși. Florin ne-a tulburat și ne-a dezarmat cu periplul său muzical pe ,,Planeta visurilor noastre", parcurs împreună cu complicii săi: toboșarul Decebal Platon (din Oradea), Rareș Suciu (la chitară bas), Vlad Vancea (din Oradea, la chitară), Adina Hodișan (chitară și voce), Mihaela Dindelegan (versuri).
Mircea Vintilă e MARE! Ne-a demonstrat-o și duminică, la Oradea. E modest și popular, cald și molipsitor, îndrăgit și invidiat; cu mare respect față de public!!! A fost bisat de ,,n" ori, dar nu și-a pierdut răbdarea, a răspuns de fiecare dată zâmbind. L-a luat pe Andrei Arad sub aripa sa ocrotitoare, tocmai pentru a-i da aripi să zboare! Doamna Eugenia Ponta Pete l-a prezentat drept ,,lordul folk-ului românesc"; cât adevăr!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (59 de poze) în Galeria foto: Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 2 iunie 2020