Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică, am avut la Oradea,

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea

Sâmbătă și duminică (21 și 22 septembrie 2019), în Amfiteatrul Cetății din Oradea, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea, organizat de Mihaela Dindelegan, președinte al Fundației Pro Lirica, împreună cu partenerii și sponsorii săi.

Ne-am bucurat astfel, pentru al treilea an, consecutiv, de un eveniment cultural, cu multă muzică și poezie, care i-a adus în capitala noastră bihoreană pe îndrăgiții folkiști Mircea Vintilă și Adrian Ivanițchi, pe Florin Ștefan (omul orchestră de la Semnal M) și pe alți interpreți și poeți din Oradea, Pecica și Ștei, deveniți fani fideli ai manifestării.
Cu o oră înainte de deschiderea Festivalului, îndrăgostiții de poezie au avut bucuria să participe la ,,un eveniment cultural special, dedicat Anului Cărţii" (ca să o cităm pe Roxana Popescu, cea care ne-a scris despre întâlnirea ,,secretă" cu poezia și poeții), unde au fost lansate patru volume de versuri, trei reprezentând „Antologie de sonete", a poetei Mihaela Dindelegan şi volumul „Nespus de tânără", al doamnei profesor Carmen Ifrim Săsărman (din Ștei). Tot în acest cadru am luat cunoștință despre „Acorduri(le) de mai", ale poetei Eugenia Ponta Pete din Pecica, Arad, un album de textier al celei care organizează de ani buni, la Pecica, Festivalul ,,Folk pe pâine". După cum aveam să constatăm, doamna Eugenia se simte la Oradea ca acasă, nici nu e de mirare fiind plămădită din același material didactic din care a fost confecționată și Mihaela noastră.
Sâmbătă, capul de afiș al serii a fost Adrian Ivanițchi
Fiind încurcat de un eveniment trist (la Satu Mare), am ajuns mai târziu la Festival, pe când Liliana Ioniță Budău & Fala Band se pregăteau să se retragă de pe scenă. Salutând (armonic) generația în blugi (și adidași), Liliana și trupa au coborât, iar pe scenă s-a instalat cu chitara sa Traian Cosma, care a Pornit de-acasă (până în Australia și înapoi), ne-a mai cântat patru piese și dus-a fost. La microfon ni s-a arătat apoi doamna Eugenia Ponta Pete cu un volum ,,Flori de tei", lansat la Oradea, la prima ediție a Festivalului, din care ne-a citit două poezii. Tot dumneaei ne-a prezentat-o și pe Mihaela Cojocaru, care trebuia să ne cânte (dar o laringită acută a scos-o de pe scenă). Alexandrina Chelu a apărut pe scenă în dublă ipostază, de prezentator, dar și de interpret, cu ,,folk-sonete". Doamna profesor de limba română din Ștei, Carmen Ifrim Săsărman, cântă frumos, și-a lansat volumul și ni s-a așezat la suflet cu ,,Cântec pentru mama" (a la Tudor Gheorghe) și cu un cântecel-dedicație pentru fiica sa. Poetul Ioan Vasile Marcu (membru al cenaclului celor din Pecica) a debutat la microfon cu două nestemate în care se spune că ,,Viața este un țipăt ascuns între umerii goi, Cerul ar fi doar oglinda luminii trecute prin noi, iar lumea e o cană de lut"; ,,Lemnul este leacul nostru, darul ce ne-a fost lăsat să ne-ndulcească traiul; lemnu-i semnul marii treceri din uitare în lacrimă". Într-o asemenea atmosferă, a debutat pe scena orădeană Adrian Ivanițchi cu o ,,mică antologie poetică", vorba maestrului (,,Când eram mai tânăr și la trup curat; cu tabla adunării și tabla înmulțirii..., cu o baladă de Horia Bădescu și cu Fișa personală, din ,,Țara lui Foaie Verde").
Duminică, ne-a fermecat marele Mircea Vintilă!
În deschiderea serii de duminică, Andrei Arad (din Oradea), reprezentantul celor mici (în vârstă de 10 ani, dar cu cinci ani de chitară) ne-a cucerit cu sufletul pus pe note și pe acorduri! Nu degeaba marele Mircea Vintilă avea să-l invite la final să cânte împreună ,,Pământul deocamdată". ,,Gazda" scenei de duminică, la microfon, a fost poeta Eugenia Ponta Pete. Pe cuvânt că nu are nimic de-a face cu Ponta... cel pe care îl știți. Cu ,,Cântec de albastru", domnia sa avea să o introducă în peisaj pe Adina noastră, Adina Hodișan, care ne-a (re)cucerit cu cele șase piese de înaltă vibrație, cântate dumnezeiește. L-am redescoperit, duminică seara, cu mare plăcere pe folkistul din orașul teilor de la poalele Apusenilor, pe Raul Silaghi (din Ștei), aplaudat și bisat, dar nu pentru cei trei ,,l" (cele trei idei: lumină, luptă, libertate), pentru parodie la 112, pentru Andrii Popa sau pentru Toamna lui Nicu Alifantis, ci pentru forța lui uriașă de a magnetiza cu vocea și cu sinceritatea sa. La fel de sincer și de genial a fost într-ale sale Florin Ștefan (20 de ani alături de Semnal M și de mentorul său, Iuliu Merca). Teribil de convingător, omul orchestră ne-a cântat și încântat cu vocea, cu naiul, la chitară, la tilincă (strămoșul fluierului), la saz (un instrument arhaic, utilizat prin părțile Egiptului și până înspre India; cântatul la saz fiind deprins de Florin în Antalia); ne-a surprins apoi cu lira, ,,făcută de pe un desen luat de pe o monedă din vremea regelui David; dacă venea cu autocarul poate ne aducea și ne cânta și din tulnic. Florin e coborâtor din Maramureș, pe jumătate și din Țara Moților, cealaltă jumătate, de același sânge nobil ca frații Petreuși. Florin ne-a tulburat și ne-a dezarmat cu periplul său muzical pe ,,Planeta visurilor noastre", parcurs împreună cu complicii săi: toboșarul Decebal Platon (din Oradea), Rareș Suciu (la chitară bas), Vlad Vancea (din Oradea, la chitară), Adina Hodișan (chitară și voce), Mihaela Dindelegan (versuri).
Mircea Vintilă e MARE! Ne-a demonstrat-o și duminică, la Oradea. E modest și popular, cald și molipsitor, îndrăgit și invidiat; cu mare respect față de public!!! A fost bisat de ,,n" ori, dar nu și-a pierdut răbdarea, a răspuns de fiecare dată zâmbind. L-a luat pe Andrei Arad sub aripa sa ocrotitoare, tocmai pentru a-i da aripi să zboare! Doamna Eugenia Ponta Pete l-a prezentat drept ,,lordul folk-ului românesc"; cât adevăr!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (59 de poze) în Galeria foto: Cea de-a III-a ediție a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 10:39:04 Ora de vară a Europei de Est