Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Viceprimarul Florin Birta a prezentat proiecte de regenerare urbană și reabilitare de străzi, aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local

În cadrul conferinței de presă de ieri

Viceprimarul Florin Birta a prezentat proiecte de regenerare urbană și reabilitare de străzi, aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local

În cadrul conferinței de presă de ieri, 26 septembrie 2019, viceprimarul Florin Birta a prezentat proiectul de hotărâre prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru ,,Coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local, Regenerare urbană, spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul Str. Nufărului, Str. Nojoridului, Str. Leonardo Da Vinci și Str. Ciheiului".

Este vorba despre un proiect care va merge în paralel cu cel de reabilitare a B-dului Nufărul-Cantemir, toate locurile de parcare poziționate în acest moment în fața blocurilor pe sensul de mers dinspre Nufărul înspre zona centrală urmând să fie desființate și transformate în zone verzi și în zone pietonale.
,,Pentru a asigura locuri de parcare pentru mașinile din zonă, am hotărât să implementăm acest proiect în patru zone de-a lungul B-dului Nufărul-Cantemir. Valoarea totală a proiectului se ridică la aprox. 15 milioane lei, din care 3.800.000 lei reprezintă lucrările propriu-zise de amenajare a locurilor de parcare și a spațiilor verzi, iar diferența o reprezintă valoarea exproprierilor pentru cele 19 case din zona respectivă. Aceasta este o valoare estimativă. După aprobarea Hotărârii de Consiliu Local, evaluatorul autorizat va începe evaluarea fiecărei case din zona respectivă, această evaluare putând crește după evaluarea finală", a zis Florin Birta.
Reabilitare de străzi în Oradea
Tot în cadrul conferinței de presă, viceprimarul a anunțat că în ședința de Consiliu Local de azi, consilierii urmau să aibă pe ordinea de zi și câteva materiale care prevăd reabilitarea unor străzi din municipiu.
Este vorba despre Strada Aviatorilor și Strada Pionerilor, care se găsesc în cartierul Ioșia și sunt printre ultimele străzi din acest cartier care sunt încă nereabilitate. Strada Pionerilor este o stradă cu o lungime de 258 metri, valoarea investiției conform studiului de fezabilitate este de 850 mii de lei, iar termenul de execuție este de 3 luni. În ceea ce privește Strada Aviatorilor, aici este vorba despre un tronson între Strada N. Bolcaș și Strada Aviatorilor, de 85 de metri, cu o valoare 240 mii de lei, cu termen de execuție de 1 lună.
,,După derularea procedurilor de achiziție, până la începutul verii anului viitor aceste străzi vor fi modernizate total, atât din punctul de vedere a asfaltului, a iluminatului public, a sistemului de canalizare, ș.a.m.d", a menționat Florin Birta.
Un alt studiu de fezabilitate se referă la Strada Coriolan Pop, situată în cartierul Veteranilor, care mărginește viitorul coridor verde al Cartierului Veteranilor, unde s-a obținut o finanțare europeană pentru un parc de aproximativ 0,8 ha, care are deja semnat contractul de execuție și unde în cel mai scurt timp vor începe lucrările de amenajare a coridorului verde.
,,Era anormal să amenajăm acel coridor verde Veteranilor, iar în jurul unui parc frumos să avem o stradă nemodernizată. Așadar am scos Strada Coriolan Pop din calupul de 6 străzi care sunt în cartierul Veteranilor și am pregătit acum documentația pentru a fi amenajată. Strada are o lungime de 685 de metri, cu o valoare de investiție aproximativ 1.900.000 lei, cu termen de finalizare 4 luni. Până anul viitor în vară, atât coridorul verde Veteranilor cât și strada care mărginește viitorul parc vor fi amenajate și vor putea fi folosite de către cetățeni în condiții normale", a menționat viceprimarul.
Tot în cadrul ședinței de consiliu s-au discutat și studiul de fezabilitate pentru Strada Luceafărului din cartierul Dimitrie Cantemir, a cărei lungime este de 80 metri, stradă nemodernizată, cu o valoare de investiție estimată de 180 mii de lei, cu 1 lună termen de execuție.
Lucrări efectuate de Compania de Apă în Oradea
Viceprimarul a prezentat în cadrul conferinței de presă și proiecte depuse de către Compania de Apă care vin în pregătirea reabilitării a 6 străzi din cartierul Episcopia. Aceste străzi sunt: Ciucașului, Moviliței, Cântărețului, Drumul Hotarului, Dealului, Valea Frumoasă, fiind adiacente viitorului drum de legătură dintre Strada Suișului și drumul național care face legătura cu Biharia.
,,După finalizarea acestui drum, toate străzile care se vor intersecta cu acest drum vor fi modernizate, așadar începem cu rețelele de apă și canalizare urmând ca după finalizarea acestor lucrări să începem să asfaltăm toate aceste străzi", a declarat viceprimarul.
O altă lucrare care prevede lucrări de apă și canalizare se referă la Piața Tineretului, aici este un proiect de bugetare participativă a Pieței Tineretului, iar acum Compania de Apă dorește schimbarea rețelei de apă și canalizare.
În cartierul Tineretului Compania de Apă intenționează reabilitarea rețelei de apă și de canalizare pe străzile: Emil Zola, Emil Cioran, Victor Papilian, G.Bacovia, D. Diderot. Pe toate aceste străzi se vor realiza lucrări de extindere și relocare a rețelelor de canalizare și apă. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:30:42 Ora de vară a Europei de Est