Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea cărţii „Noi ştim ce vrem”

Vineri, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea

Lansarea cărţii „Noi ştim ce vrem”

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea a găzduit, vineri (27 septembrie 2019), un eveniment literar de excepţie, având ca protagonişti 13 tineri autori de creaţii literare din judeţul Bihor.

Este vorba de prima lansare de carte a volumului „Noi ştim ce vrem", rezultat în urma taberei de creaţie literară cu acelaşi nume pe care Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de scriitoarea Mihaela Dindelegan, a organizat-o la finele lunii august. Tabăra a fost adresată tinerilor atraşi de literatură şi în special de iniţierea în arta scrisului şi face parte dintr-un proiect de tineret cofinanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor.
„Este o deosebită plăcere să ne aflăm astăzi în această unitate de învăţământ etalon, atât în contextul tradiţiei de care se bucură cât şi a valorilor pe care le promovează, dar şi dintr-un motiv cât se poate de actual: unul dintre semnatarii volumului pe care îl prezentăm aici, Biro Patrick Joshua, este proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu". Deoarece ţinta noastră este promovarea literaturii şi stimularea actului creator în rândul tinerilor, am ales acest edificiu pentru a pune în valoare tinerele talente care au contribuit la realizarea cărţii „Noi ştim ce vrem", a afirmat Mihaela Dindelegan în debutul evenimentului, la care a participat doamna director Livia Muntean, precum şi elevi de liceu ai Colegiului.
Volumul a apărut zilele acestea la Editura Primus şi conţine creaţii literare aparţinând tinerilor: Brigitta Ghiţă, Biro Patrick Joshua, Zoica Andra, Bogdan Adrian Ionuţ, Alexandrina Chelu, Simuţ Andrea, Bagdi Aron Patrick, Abrudan Raluca, Paşca Roşu, Raul Cristian, Oşan Denisa Corina, Cristina Ivancov, Brie Cosmina Iulia, Muntianu Andreea. Apreciat de coordonatoarea taberei ca fiind deopotrivă expresie a esenţei, simţirii şi a gândirii tinerilor, volumul a fost primit cu interes de tinerii liceeni, despre aventura pe tărâmul scrisului fiind invitat să vorbească şi fostul lor coleg, Joshua.
„...Dincolo de complexitatea sistemului, devenim oameni în noi și noi dimensiuni, dar în primul rând în cea a omului ca humanitas, ca OM, iar nu ca animale sentimentale. În acest sens, noi știm ce vrem - mai exact: să fim mai buni prin misterul pe care îl oferim. Să fim genuini asemenea unui tablou sau cântec valoros, dar adeseori neînțeles sau ciudat! Prezentând o evidență clară, și totuși impalpabilă; o realitate simplă, și totuși atât de complexă... proximitatea învăluitoare, dar și un recul infinit", a spus acesta în cuvântarea sa. Autoare deja cu experienţă, Alexandrina Chelu i-a îndemnat pe cei mai tineri să-şi găsească plăcerea în lectură şi în realizarea de proiecte, în special în domeniul scrisului, pentru a avea o viaţă mai bogată în împliniri.
Reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, consilier Daniela Băltăţescu, şi-a exprimat bucuria realizării unor astfel de proiecte care contribuie la dezvoltarea caracteristicilor şi atitudinilor pozitive în rândul tinerilor, apreciind că „Anul Cărţii" ar trebui să cuprindă cât mai multe evenimente de acest gen.
Lansarea de carte s-a bucurat şi de un moment liric, susţinut de tânărul de 11 ani care interpretează folk, Andrei Arad, elev la Liceul de Arte, devenit în ultima săptămână o mică vedetă orădeană, prin faptul că a cântat pe scenă alături de maestrul Mircea Vintilă la Festivalul naţional de folk, organizat de aceeaşi Asociaţie.
În finalul manifestării, toţi autorii de poezii, eseuri şi proză scurtă care semnează volumul „Noi ştim ce vrem" au fost răsplătiţi cu diplome de coordonatoarea taberei şi preşedintele Asociaţiei organizatoare, Mihaela Dindelegan.
Următoarea lansare de carte va avea loc la Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu".
Roxana Popescu & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Lansarea cărţii „Noi ştim ce vrem”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:39:15 Ora de vară a Europei de Est