Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Deschiderea anului universitar 2019-2020

Marți, la Sala Polivalentă, a avut loc

Deschiderea anului universitar 2019-2020

Marți, 1 octombrie 2019, la orele amiezii, am participat la deschiderea festivă, oficială a anului universitar 2019-2020 la Universitatea (de stat) din Oradea.

Sala Polivalentă a Universității din Oradea s-a umplut, din nou, marți, de studenți ,,boboci", cadre didactice universitare, senatori universitari și studenți senatori, părinți, precum și de studenți artiști, care au deschis și au închis cu cântec ceremonialul...
Doamna prorector Ligia Olivia Burtă, tânără și energică, precum în Noaptea Cercetătorilor, când a ținut-o șnur într-o veselie, alături de tinerii cu ghete speciale, acum în calitate de moderator, a prezentat prezidiul și a lansat invitațiile la microfon, dar a și punctat mereu, referindu-se atât la studenții și activitățile pe care îi (și le) monitorizează, cât și la structurile instituției (Consiliul de Administrație și Senatul universitar).
Într-o zi specială ca aceasta, domnul rector Constantin Bungău s-a arătat încântat de un nou început, care se întrevede promițător din mai multe puncte de vedere și le vom deduce lesne, parcurgând câteva fragmente din discursul domniei sale (și din bilanțul relevant prezentat).      
,,Ne mândrim atât cu un număr însemnat de studenți, dar și cu potențialul de a atrage fonduri europene"
,,Suntem foarte aproape de anul 2020, an cu mare însemnătate pentru învățământul superior orădean. Vom sărbători 240 de ani de învățământ superior la Oradea, Universitatea din Oradea mândrindu-se după atâta timp cu o ofertă educațională extrem de variată și bogată. Școlarizăm studenți în cadrul a 99 de programe de licență, 61 de programe de master și 17 domenii de doctorat. Chiar dacă nu am mai școlarizat studenți în anul I la un program de studiu din zona inginerească, am înființat unul nou, iar la studii universitare de doctorat, față de anul trecut, am reușit să adăugăm încă trei domenii, înființate anul acesta. Punem accent pe domeniile strategice de dezvoltare la nivel european și global. Admiterea din acest an este foarte promițătoare pentru viitorul universității noastre, avem o creștere medie de 10% pe universitate la studii de licență. Sunt facultăți care au avut o creștere și de 20%. Astfel, în urma finalizării admiterii, U.O. are numai în anul I: 3.580 de studenți în primul an la licență; 1.479 de studenți în primul an la master; 162 de studenți în primul an la doctorat, totalizând 5.221 de studenți în anul I la licență, masterat și doctorat. Am atras studenți străini în anul I din 29 de țări (Africa de Sud, Algeria, Australia, Austria, Belgia... Siria, Suedia, Tunisia, Turcia, Ungaria).  Din totalul de peste 17.000 de studenți, 1.021 sunt studenți străini.
Ne mândrim atât cu un număr însemnat de studenți, dar și cu potențialul de a atrage fonduri europene pentru facilitățile campusului nostru și pentru dezvoltarea procesului de învățământ (avem proiecte, în acest moment, contractate sau în faze de prefinanțare). Peste 102 cereri de finanțare au fost depuse doar anul acesta. În acest an universitar vom executa un retrofiting la un număr de nouă clădiri ale universității și vom demara sau continua construirea a nu mai puțin de șase clădiri noi pentru universitate. Dintre acestea, trei clădiri noi în parteneriat cu Primăria Oradea (două cămine studențești și un Centru de Transfer Tehnologic în domeniul SmartIndustry, o clădire nouă (Parcul Științific și Tehnologic), reabilitarea unei clădiri din dotarea Facultății de Medicină și Farmacie din Campusul Farmacie, în colaborare cu Consiliul Județean, și nu mai puțin de 10 clădiri prin proiectele universității (opt renovări capitale, cinci dintre acestea sunt clădirile ruinate preluate de la armată și un cămin studențesc nou de aproximativ 800 de locuri realizat prin Compania Națională de Investiții...
Consider că, niciodată în istoria ei, Universitatea din Oradea nu a mai beneficiat de atâtea proiecte în infrastructură!
Trebuie să remarc aici și strădaniile partenerilor noștri din clinicile/spitalele partenere care se preocupă prin proiecte moderne să îmbunătățească facilitățile pentru învățământul practicat cu studenții și rezidenții din domeniul medical".
Adresându-se studenților, domnul rector a spus: ,,Ca în fiecare an, vă mulțumesc pentru că ați ales Universitatea din Oradea și vă încurajez să vă lăsați educați și inspirați de profesorii voștri... Motto-ul Universității din Oradea este ,,Trepte spre viitor". Nu va fi ușor să urcați aceste trepte, dar fiecare zi petrecută aici ar trebui să vă motiveze încă din primii ani de studiu să vă construiți viitorul așa cum îl doriți..."
Adresându-se colegilor (cadrelor didactice), le-a reamintit titlul obținut de instituția pe care o slujesc, calificativul ARACIS : „Grad de Încredere Ridicat", dar și forța lor, constând nu atât în numărul impresionant: 883 de titulari (118 profesori universitari, 206 conferențiari, 445 șefi de lucrări și 114 asistenți universitari), 487  personal didactic auxiliar și nedidactic,  un total de 1.370 de colegi, dintre care 90 de conducători de doctorat, cât și calitatea lor umană și de înaltă competență profesională.
,,Noi nu vindem talente, dar ne străduim să le șlefuim"
Mai noul președinte al Senatului universitar și președinte Mensa, conf. univ. dr. Aurel Căuș, s-a arătat emoționat (un fel de a spune): ,,Noi nu vindem talente, dar ne străduim să le șlefuim. Noi nu vindem nici măcar informație pentru că se găsește aproape integral pe Google..., dar încercăm să vă învățăm, dragi boboci, să faceți diferența între adevărul științific și postările mai mult sau mai puțin documentate care se înghesuie în spațiul virtual (...). Noi dorim să vă sprijinim să fiți stăpâni ai tehnologiei și informației și nu stăpâniți de aceasta".
,,Vă mulțumesc că ați ales Oradea"
Adresându-se studenților (,,bobocilor"), domnul viceprimar Florin Birta a ținut să le mulțumească deschis pentru alegerea făcută. ,,Vă mulțumesc că ați ales Oradea și vă spun și de ce, pentru că conform datelor statistice, sunt nouă români pe oră care pleacă din țară. Asta înseamnă într-o zi peste 200 de români și într-un an peste 85.000 de români care-și caută destinul în altă parte (...); înseamnă  aproape jumătate din populația orașului nostru (...) Și-atunci trebuie să oprim acest lucru real, nu doar declarativ", a mai spus domnul viceprimar și a ținut să repete un adevăr: ,,un oraș puternic nu poate exista fără o universitate puternică". În consecință, a mulțumit conducerii Universității pentru că a înțeles acest lucru și a asigurat-o de tot sprijinul conducerii Primăriei și Consiliului Local pentru a deveni o universitate puternică.
,,Să nu uitați aceste trei coordonate: încrederea, înțelepciunea și tenacitatea"
I-am ascultat apoi pe vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, domnul Traian Bodea (plecat vreo șapte ani la Viena, care acum declară sus și tare că ,,Nicăieri nu-i ca acasă") și pe preasfințitul episcop greco-catolic Virgil Bercea. Așa cum ne-a obișnuit, preasfințitul părinte episcop Virgil Bercea a dorit să ne pună la suflet, dar mai cu seamă să le (re)amintească studenților trei coordonate importante: încrederea, înțelepciunea și tenacitatea. ,,Bunul Dumnezeu să vă ajute în acest an universitar să nu uitați aceste trei coordonate: încrederea, înțelepciunea și tenacitatea pentru a face binele, a căuta frumosul și a merge pe urmele adevărului".
,,Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea" - Nelson Mandela
Din partea studenților, au avut intervenții la microfon Alin Cîndea, președintele studenților senatori ai Universității și o ,,boboacă" artistă de nota 10, Ioana Sandu; prin citat, dar și prin mesaje sincere, Alin s-a adresat ,,bobocilor" îndemnându-i să-și trăiască activ viața de student, implicându-se, participând la acțiunile asociațiilor studențești. Ioana ne-a spus ce a determinat-o pe ea să facă această alegere, în ciuda faptului că mulți au îndemnat-o să plece spre alte zări...  
Ca și anul universitar trecut, la final, decanii celor 15 facultăți au felicitat și au înmânat câte un carnet de excelență și un trandafir studentului (studenților) care a(u) intrat cu cea mai mare medie la facultatea respectivă.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (67 de poze) în Galeria foto: Deschiderea anului universitar 2019-2020.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 18:59:37 Ora de vară a Europei de Est