Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar

Marți, în Aula Albastră și Aula Galbenă,

La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar

După ce am asistat, la orele amiezii, la deschiderea festivă, oficială a anului universitar la Universitatea (de stat) din Oradea, desfășurată la Sala Polivalentă, la ora 16.00, am intrat într-o altă lume, în lumea academică Agora, reală și concretă, palpabilă, în care studenții s-au întâlnit, s-au aflat, din start, față în față, cu decanii facultăților, cu doamna prorector Gabriela Bologa și cu parte dintre viitorii lor profesori...

,,Prietenia definește performanța și performanța o găsiți aici..."
În Aula Albastră, cei de la Științele Economice i-au avut în față pe doamna prorector Gabriela Bologa, pe domnul decan Casian Butaci, pe doamna conf. univ. dr. Viorina Maria Judeu, directorul Departamentului de Științe Economice, iar mai târziu au făcut cunoștință și cu îndrumătorul de an, doamna conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu. Domnul decan le-a prezentat facultatea, cu cele două specializări, Management și Contabilitate (și informatică de gestiune), cu programul de masterat, în Managementul Resurselor Umane, iar doamna prorector, mai romantică, mai poetică, le-a picurat puțină toamnă în suflete și în gând, povestindu-le despre lucrurile frumoase care urmează să li se întâmple, pe care le vor descoperi treptat la Agora, despre ,,prietenia (care) definește performanța și performanța o găsiți aici, cu tot respectul pe care îl port Universității Agora și de ce nu Dumneavoastră și colegilor mei", a spus doamna prorector Gabriela Bologa, după care le-a adresat salutul din partea conducerii instituției: din partea fondatorilor Universității, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, rector fondator, președintele Consiliului de Administrație, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, decan fondator, președinte al Senatului universitar, respectiv din partea domnului rector Ioan Dzițac.
,,Pot orice, dacă vreau!"
Le-a mai vorbit doamna prorector despre oportunitățile pe care le au studenții în cadrul stagiilor de practică de a se întâlni și a învăța de la diverși parteneri, pe linie economică și pe linie contabilă. Este important ca ei (studenții) să-și dorească să facă performanță pentru formarea lor ca specialiști în științele economice. Potrivit programului și orarului, la Agora li se oferă posibilitatea să și lucreze, să se angajeze pentru a se întreține din punct de vedere financiar, având un loc de muncă... La rându-le, doamna conf. univ. dr. Viorina Judeu, director de departament și doamna conf. univ. dr. Ramona Urziceanu, îndrumătorul lor de an, le-au divulgat câte ceva din ,,secretele" disciplinelor pe care le predau.
,,Vă invit, încă de la această întâlnire, să fiţi disponibili, deschişi şi rapizi..."
În Aula Galbenă, am intrat în lumea celor drepți (care vor face și vor împărți dreptatea), unde se stătea și în picioare, drepți  (,,veteranii").
În prezidiu, alături de doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative (cadru didactic universitar de 22 de ani, din care 16 ani la Universitatea Agora), s-au aflat doamna Laura Roxana Popoviciu și doamna Ramona Mihaela Urziceanu.
,,Determinată să-mi dezvolt traseul profesional şi în acest an universitar, motivată de Dumneavoastră, şi cu intenţia de a vă capacita să vă alăturaţi nouă, cadrelor didactice din Universitate, în proiectele pe care le vom iniţia pentru Dvs., vă invit încă de la această întâlnire, să fiţi disponibili, deschişi şi rapizi în procesul de cunoaştere a  comunităţii Universităţii (...). Dacă o să doriţi să identificaţi oportunităţile ce vor veni spre Dvs. din partea noastră pe parcursul anilor de studii, o să aveţi senzaţia că faceţi mai mult, nu numai pentru a obţine competenţe profesionale şi transversale specifice disciplinelor pe care le veţi studia conform planului de învăţământ aferent programului de studii universitare pe care l-aţi ales, ci şi pentru a vă dezvolta personal, lucru esenţial pentru dezvoltarea durabilă a facultăţii noastre, a domeniilor în care învăţaţi şi a ţării noastre.
,,Vă adresez încă un îndemn de a fi uniţi..."
 În acest sens, vă adresez încă un îndemn de a fi uniţi, de a vă preţui facultatea unde învăţaţi, de a vă implica în dinamica comunităţii Universităţii noastre, astfel încât să contribuim împreună la formarea capitalului social ridicat, să menţinem armonia în AGORA noastră, şi nu în ultimul rând să ne crească stima de sine", a mai spus doamna decan Elena-Ana Iancu.
Trecând apoi aplicat la problemele organizatorice şi de cunoaştere a  calendarului activităţilor didactice sau ştiinţifice ce urmează în perioada următoare, doamna decan a prezentat cadrele didactice, evidenţiind experienţa acestora în activităţile de predare la licenţă sau/şi masterat, precum şi realizările profesionale pe care le au în practică, domeniul de doctorat şi preocupările ştiinţifice interdisciplinare. Totodată, le-a mulţumit colegilor şi părinţilor care au ales să fie alături „în prima zi a lunii octombrie, zi de sărbătoare creştină şi de armonie în lumina toamnei arămii".
La final, doamna conf. univ. dr. Viorina Judeu s-a întâlnit, în Aula Verde, în ,,particular", cu studenții ,,boboci" de la Poliție locală, în calitate de îndrumător (fiind ,,dira" lor).
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 08:55:28 Ora de vară a Europei de Est