Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Proiectul „Opriți timpul”

În perioada 1-25 octombrie 2019

Proiectul „Opriți timpul”

Marţi, 1 octombrie 2019, începând cu ora 11,00, în sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului judeţului Bihor a avut loc Conferinţa „Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice", organizată de doamna inginer Miorița Săteanu, cetățean de onoare al Municipiului Oradea, membru în Parlamentul Seniorilor și Centrul Județean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Bihor.

La eveniment  au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi guvernamentale, și ai organizaţiilor respectiv fundaţiilor implicate în activităţile destinate persoanelor vârstnice. Au fost prezentate activităţile realizate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi sănătate ale persoanelor vârstnice, în scopul asigurării unei vieţi demne.
Agenda conferinței a fost următoarea: cuvânt de deschidere din partea reprezentanților Instituţiei Prefectului - consilieri Lucian Costa și Ana Laslo; prezentarea temei: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, de către doamna inginer Miorița Săteanu -  coordonator general al proiectului; prezentarea activităților desfășurate de către instituțiile și organizațiile implicate, destinate persoanelor vârstnice (Direcţia de Asistenţă Socială - director Arina Moş, Direcția de Sănătate Publică - dr. Călin Sonea şi biolog Carmen Dinescu, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor - ec. Dimitrie Muscă, Inspectoratul Județean de Poliție Bihor - comisar- șef Ioana Indrieș, Casa de Asigurări Sociale - dr. Elena Moldoveanu, Crucea Alba - dr. Vasile Vlăduţ, Asociatia Pensionarilor Maghiari din Partium - Varadi Rodica, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară - Tăut, com. Batăr - prof. Mărioara Negruţiu, Societatea Civilă Profesională de Psihologie Creţu Alin și Crețu Crina - psiholog Alin Crețu, discuții și întrebări, concluzii și sugestii, cuvânt de încheiere: reprezentantul autorităţilor guvernamentale.
Proiectul „Opriți timpul" în cadrul căruia a avut loc evenimentul, urmează a se desfășura în intervalul 1 - 25 octombrie 2019, astfel:
1.Seară de rugăciune interconfesională, în colaborare cu Forumul Ecumenic al Femeilor din Oradea prin reprezentanţii cultelor (1.10.2019), participă: credincioși ortodocși, romano-catolici, greco-catolici, reformaţi, baptişti și penticostali; tema: „Binecuvântează, Doamne, pe părinţii noştri"; la Casa Rezidenţială „Sfânta Elisabeta" a Asociației Caritas romano-catolică Str. Spartacus, Nr. 31.
2.Clubul de poezie, întâlnire cu cititorii și iubitorii de poezie și literatură (3.10.2019); la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Sincai", Filiala Dacia; invitaţi: abonaţii Bibliotecii, cititori din comunitate, poeţi și iubitori de literatură.
3.Expoziţie de picturi și obiecte artizanale executate de persoane vârstnice (4.10.2019), la Muzeul Oraşului Oradea - Cetate; participanți: Ioana Precup, Filimon Mirela, Eugenia Drăgoi, Szell Ecaterina, Hortenzia Belicciu, Qvartal Margit, Ecaterina Grecu, Dora Tudor, Ileana Vlad, Viviana Mrejea.
4.Organizarea unui schimb de experienţă între generaţii (8.10.2019, ora 17.00), la Restaurantul CARPO, Str. Dunării; participă: familii longevive, respectiv tinere: Voichița și Ioan  Raț. vs. Crina și Leonard Calotă; Nela Axinte vs. Ovidiu Uvegheș; Crina și Alin Creţu vs. familia Alexandra Szucs.
5. Schimb de experienţă între categorii profesionale de generaţii diferite: întâlnire între generaţia poeţilor tineri și a celor consacraţi; prezentare și lansare de carte, cu poeții Bodi Ileana și Pascu Heteş (9.10.2019, ora 17.00), în cadrul Cenaclului literar „Barbu Ștefănescu Delevrancea" - la Baroul Avocaţilor; participă poeţii consacrați: Pascu Balaci, Ioana Precup, Nona Heredeanu Tudor, Aurel Horgoş, Paulian Boldiş, Heteș Pascu, Maria Elvira Vancea, Maria Mihaela Dindelegan, Gheorghe Vidican, Alexandru Sfârlea, Ileana Bodi, Leontina Costruţ, Paraschiva Cărbunar, respectiv poeţii tineri: Ştefana Goţia, Viviana Mrejea, precum și elevii: Biro Patrick Joshua, Bogdan Adrian lonuţ, Raluca Abrudan, Cristina Ivancov, Denisa Oşan, Andrea Simuţ, Andra Zoica, Brigitta Ghiţă, ale căror lucrări sunt cuprinse în cartea care a fost lansată  în 27.09.2019, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu".
6.Schimb de experienţă între generaţii - întâlnire între generaţia sportivilor veterani și a celor tineri consacraţi (10.10.2019), în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv „Bihorul", la Sala de şedinţe a Liceului/ Sala mică a Primăria Municipiului Oradea.
7.Concert instrumental și vocal folcloric al tinerelor talente, în concurenţă cu instrumentiştii și interpreţii consacraţi, din sfera cultural-artistică a judeţului Bihor (11.10.2019, ora 17.00, la Sala „Florica Ungur"; participă: interpreţii consacraţi: Florica Ruja, Florica Zaha, Florica Bradu, Maria Matei, formaţia de dansuri a Forumului Democrat German, formaţia de dansuri a Penitenciarului Oradea și interpreţii tineri: Lorena și Denisa Ghib, Natalia Bakro, Alexa Bercea, Adriana Stiube, respectiv juniorii Ansamblului „Nuntaşi Bihorului".
8.Concertul vocal al corului „General Traian Moşoiu" (25.10.2019, ora 17.00), la Sala „Florica Ungur"; participă membrii corului „General Traian Moşoiu"; coordonatorul general al proiectului este doamna ing. Mioriţa Săteanu.
Psiholog Alin Crețu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Proiectul ,,Opriți timpul".

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 08:04:36 Ora de vară a Europei de Est