Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

A fost dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu (reabilitată și reamplasată)

Sâmbătă, de Ziua Mondială a Educației, în Parcul 1 Decembrie din Oradea,

A fost dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu (reabilitată și reamplasată)

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, de Ziua Mondială a Educației, exact la 100 de ani de când și-au deschis porțile primul liceu românesc din Oradea, astăzi, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", în Parcul 1 Decembrie din Oradea, a fost dezvelită statuia reabilitată și reamplasată a lui Emanuil Gojdu, care, din acel loc (fiind cu fața spre Str. Spiru Haret), privește acum parcă spre poarta de intrare în școală.

Statuia a fost dezvelită de doamna Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea, instituție în custodia căreia a ajuns în 2015, după ce a fost dezafectată din Piața Unirii, fiind între timp și reabilitată.
Slujba de sfințire a statuii a fost oficiată de preasfințitul părinte episcop ortodox Sofronie Drincec. La eveniment au participat în număr însemnat elevi și profesori ai Colegiului, foști elevi și profesori gojdiști (unii au venit chiar și din Canada), episcopul ortodox și episcopul greco-catolic, reprezentanți ai oficialităților locale și județene, parlamentari, părinți, orădeni, prieteni ai gojdiștilor...
Distinsul profesor Dorel Tifor a vorbit despre ,,mecena" gojdiștilor
După dezvelirea și sfințirea statuii, prima alocuțiune a fost rostită de distinsul profesor Dorel Tifor, ani buni, profesor și director al Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu", acum pensionar. ,,Uitați-vă la statuie. Și poate că vi se pare că are o privire liniștită și senină. A plecat din centrul municipiului, de unde privea spre casa natală și s-a apropiat de locul care cred că i-a fost atât de drag. De fapt tragedia din familie, fetița care i-a murit de mică, l-a făcut să iubească în mod deosebit tineretul și să-și dăruiască toată averea pe care a avut-o pentru studierea, pentru studiul acestor tineri de religie ortodoxă la școli străine. Acum s-ar bucura văzând atâtea generații de gojdiști (...). De aceea, mă bucur că a revenit aici în locul acesta de unde poate privi zi de zi cum pe porțile școlii ies și intră noi și noi generații", a conchis distinsul profesor și director gojdist, Dorel Tifor.
,,Din zidurile de la Gojdu, ne urmăresc 100 de ani de istorie..."
Și distinsul nostru primar, domnul inginer Ilie Bolojan, este gojdist. În alocuțiunea sa, a prezentat un scurt istoric al statuii (când și pe unde a fost amplasată) și al primului liceu românesc din Oradea, a mulțumit celor care s-au ocupat de reabilitarea și reamplasarea statuii, dar și profesorilor gojdiști de ieri și de azi ,,care țin standardele acestei importante unități de învățământ din orașul nostru", iar în ședința de Consiliu de săptămâna viitoare, va propune ca domnului profesor Dorel Tifor să-i fie decernat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Oradea, ca ,,o formă de respect pentru cariera dânsului, pentru zeci de ani de școală predați la Gojdu și pentru toți profesorii de la Gojdu care ne-au format".
,,Este o onoare pentru mine să fiu aici în calitate de primar și de gojdist la reamplasarea acestei statui. Așa cum știți, statuia a fost gândită de artiști și oameni de decizie din anii'70 (...), iar cu un an înainte de Revoluție, a fost amplasată în fața fostului magazin Avicola din Piața Victoriei, Piața Unirii de astăzi din Oradea. În 2015, această operă a sculptorului Mircea Ștefănescu a fost dezafectată în contextul în care Piața Unirii a fost reabilitată și transformată în stradă pietonală și de atunci a intrat în custodia Muzeului Orașului Oradea, iar astăzi, o vedem aici reamplasată în unul dintre cele trei amplasamente care au fost gândite în anii'70 pentru această statuie. Acesta fiind al doilea și celălalt la intrarea profesorilor, pe malul Crișului Repede la colțul Colegiului Gojdu (...). Exact ,,acum o sută de ani începea anul școlar la Oradea în primul liceu românesc din Oradea (...). E adevărat, cu mult mai puțini elevi, cu mult mai puțini profesori, dar a fost o piatră de temelie a învățământului românesc în Oradea. Și mă gândesc că din umbra acestor 100 de ani, din zidurile de la Gojdu, ne urmăresc o sută de ani de istorie, generații de absolvenți peste 20.000 de oameni au absolvit acest liceu. Profesorii au format caractere și cred că era o formă de respect pe care orașul Oradea trebuia să o aducă acestor oameni".
,,Ne mândrim cu faptul că Gojdu a ajuns lângă școala noastră"
În intervenția sa, actualul director, domnul profesor Florin Nicoară, și-a exprimat mândria pentru faptul că Gojdu a ajuns mai aproape de școală, și a mulțumit colegilor și tuturor celor care s-au implicat în organizarea amplelor manifestări dedicate sărbătoririi centenarului Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu".
,,Ne mândrim cu faptul că Gojdu a ajuns lângă școala noastră. Este aproape de noi și noi aproape de el. În domeniul în care a activat, el a fost un vârf de săgeată și sper că și școala care-i poartă numele este aproximativ la fel", a spus domnul director Florin Nicoară.
Dezvelirea plăcii comemorative
După momentul depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la statuia lui Emanuil Gojdu, am fost invitați la dezvelirea plăcii comemorative. Au depus coroane și jerbe reprezentanți ai unor instituții, asociații și partide politice, oficialități prezente la eveniment, gojdiști și foști gojdiști (chiar și din promoția 1953), elevi gojdiști, dar și de la alte școli orădene (Lic. Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" și Lic. Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu")...
Traversând strada și intrând pe Spiru Haret, am ajuns la prima intrare în Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu". Aici, pe clădire, a fost montată placa Centenarului gojdist, care urma să fie dezvelită de directorii Colegiului, domnul prof. Florin Nicoară și doamna profesor Anca Mile, director adjunct, și sfințită de preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec. Pe moment, placa nu s-a lăsat dezvelită de către cei doi directori, dar directorul adjunct nu s-a lăsat și i-a venit de hac. Despre gest și despre placă a vorbit directorul (managerul) Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac. ,,Dezvelind acum o placă comemorativă, facem prin aceasta un recurs la memorie, pe de o parte, și încercăm să contribuim la prelungirea acesteia în timp, pe de altă parte. Cifra de pe placă (100) nu reprezintă doar un interval temporar, ci înainte de toate marca unui simbol. Clădirea are, ea însăși, o istorie personală, dar atât de strâns împletită cu cea a liceului încât a ajuns să reprezinte în sine un punct emblematic al peisajului orădean. De aceea, gestul de astăzi de a așeza o placă comemorativă pe această clădire nu marchează doar 100 de ani de la începuturile unei instituții de învățământ, ci și recunoașterea unui simbol fără de care Oradea nu ar putea fi gândită...", a mai spus domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac.
Gazdele ne-au invitat apoi în curte la activitățile aniversare programate pe scena amplasată cu acest prilej (despre acestea vom scrie în articolul următor).
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: A fost dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu (reabilitată și reamplasată).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 martie 2020