Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu (reabilitată și reamplasată)

Sâmbătă, de Ziua Mondială a Educației, în Parcul 1 Decembrie din Oradea,

A fost dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu (reabilitată și reamplasată)

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, de Ziua Mondială a Educației, exact la 100 de ani de când și-au deschis porțile primul liceu românesc din Oradea, astăzi, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", în Parcul 1 Decembrie din Oradea, a fost dezvelită statuia reabilitată și reamplasată a lui Emanuil Gojdu, care, din acel loc (fiind cu fața spre Str. Spiru Haret), privește acum parcă spre poarta de intrare în școală.

Statuia a fost dezvelită de doamna Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea, instituție în custodia căreia a ajuns în 2015, după ce a fost dezafectată din Piața Unirii, fiind între timp și reabilitată.
Slujba de sfințire a statuii a fost oficiată de preasfințitul părinte episcop ortodox Sofronie Drincec. La eveniment au participat în număr însemnat elevi și profesori ai Colegiului, foști elevi și profesori gojdiști (unii au venit chiar și din Canada), episcopul ortodox și episcopul greco-catolic, reprezentanți ai oficialităților locale și județene, parlamentari, părinți, orădeni, prieteni ai gojdiștilor...
Distinsul profesor Dorel Tifor a vorbit despre ,,mecena" gojdiștilor
După dezvelirea și sfințirea statuii, prima alocuțiune a fost rostită de distinsul profesor Dorel Tifor, ani buni, profesor și director al Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu", acum pensionar. ,,Uitați-vă la statuie. Și poate că vi se pare că are o privire liniștită și senină. A plecat din centrul municipiului, de unde privea spre casa natală și s-a apropiat de locul care cred că i-a fost atât de drag. De fapt tragedia din familie, fetița care i-a murit de mică, l-a făcut să iubească în mod deosebit tineretul și să-și dăruiască toată averea pe care a avut-o pentru studierea, pentru studiul acestor tineri de religie ortodoxă la școli străine. Acum s-ar bucura văzând atâtea generații de gojdiști (...). De aceea, mă bucur că a revenit aici în locul acesta de unde poate privi zi de zi cum pe porțile școlii ies și intră noi și noi generații", a conchis distinsul profesor și director gojdist, Dorel Tifor.
,,Din zidurile de la Gojdu, ne urmăresc 100 de ani de istorie..."
Și distinsul nostru primar, domnul inginer Ilie Bolojan, este gojdist. În alocuțiunea sa, a prezentat un scurt istoric al statuii (când și pe unde a fost amplasată) și al primului liceu românesc din Oradea, a mulțumit celor care s-au ocupat de reabilitarea și reamplasarea statuii, dar și profesorilor gojdiști de ieri și de azi ,,care țin standardele acestei importante unități de învățământ din orașul nostru", iar în ședința de Consiliu de săptămâna viitoare, va propune ca domnului profesor Dorel Tifor să-i fie decernat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Oradea, ca ,,o formă de respect pentru cariera dânsului, pentru zeci de ani de școală predați la Gojdu și pentru toți profesorii de la Gojdu care ne-au format".
,,Este o onoare pentru mine să fiu aici în calitate de primar și de gojdist la reamplasarea acestei statui. Așa cum știți, statuia a fost gândită de artiști și oameni de decizie din anii'70 (...), iar cu un an înainte de Revoluție, a fost amplasată în fața fostului magazin Avicola din Piața Victoriei, Piața Unirii de astăzi din Oradea. În 2015, această operă a sculptorului Mircea Ștefănescu a fost dezafectată în contextul în care Piața Unirii a fost reabilitată și transformată în stradă pietonală și de atunci a intrat în custodia Muzeului Orașului Oradea, iar astăzi, o vedem aici reamplasată în unul dintre cele trei amplasamente care au fost gândite în anii'70 pentru această statuie. Acesta fiind al doilea și celălalt la intrarea profesorilor, pe malul Crișului Repede la colțul Colegiului Gojdu (...). Exact ,,acum o sută de ani începea anul școlar la Oradea în primul liceu românesc din Oradea (...). E adevărat, cu mult mai puțini elevi, cu mult mai puțini profesori, dar a fost o piatră de temelie a învățământului românesc în Oradea. Și mă gândesc că din umbra acestor 100 de ani, din zidurile de la Gojdu, ne urmăresc o sută de ani de istorie, generații de absolvenți peste 20.000 de oameni au absolvit acest liceu. Profesorii au format caractere și cred că era o formă de respect pe care orașul Oradea trebuia să o aducă acestor oameni".
,,Ne mândrim cu faptul că Gojdu a ajuns lângă școala noastră"
În intervenția sa, actualul director, domnul profesor Florin Nicoară, și-a exprimat mândria pentru faptul că Gojdu a ajuns mai aproape de școală, și a mulțumit colegilor și tuturor celor care s-au implicat în organizarea amplelor manifestări dedicate sărbătoririi centenarului Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu".
,,Ne mândrim cu faptul că Gojdu a ajuns lângă școala noastră. Este aproape de noi și noi aproape de el. În domeniul în care a activat, el a fost un vârf de săgeată și sper că și școala care-i poartă numele este aproximativ la fel", a spus domnul director Florin Nicoară.
Dezvelirea plăcii comemorative
După momentul depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la statuia lui Emanuil Gojdu, am fost invitați la dezvelirea plăcii comemorative. Au depus coroane și jerbe reprezentanți ai unor instituții, asociații și partide politice, oficialități prezente la eveniment, gojdiști și foști gojdiști (chiar și din promoția 1953), elevi gojdiști, dar și de la alte școli orădene (Lic. Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" și Lic. Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu")...
Traversând strada și intrând pe Spiru Haret, am ajuns la prima intrare în Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu". Aici, pe clădire, a fost montată placa Centenarului gojdist, care urma să fie dezvelită de directorii Colegiului, domnul prof. Florin Nicoară și doamna profesor Anca Mile, director adjunct, și sfințită de preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec. Pe moment, placa nu s-a lăsat dezvelită de către cei doi directori, dar directorul adjunct nu s-a lăsat și i-a venit de hac. Despre gest și despre placă a vorbit directorul (managerul) Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac. ,,Dezvelind acum o placă comemorativă, facem prin aceasta un recurs la memorie, pe de o parte, și încercăm să contribuim la prelungirea acesteia în timp, pe de altă parte. Cifra de pe placă (100) nu reprezintă doar un interval temporar, ci înainte de toate marca unui simbol. Clădirea are, ea însăși, o istorie personală, dar atât de strâns împletită cu cea a liceului încât a ajuns să reprezinte în sine un punct emblematic al peisajului orădean. De aceea, gestul de astăzi de a așeza o placă comemorativă pe această clădire nu marchează doar 100 de ani de la începuturile unei instituții de învățământ, ci și recunoașterea unui simbol fără de care Oradea nu ar putea fi gândită...", a mai spus domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac.
Gazdele ne-au invitat apoi în curte la activitățile aniversare programate pe scena amplasată cu acest prilej (despre acestea vom scrie în articolul următor).
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: A fost dezvelită statuia lui Emanuil Gojdu (reabilitată și reamplasată).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:19:04 Ora de vară a Europei de Est