Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Suntem cei mai bogați, fără să avem mulți bani”

Prof. Anca Mile, director adjunct al Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu”:

,,Suntem cei mai bogați, fără să avem mulți bani”

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, a fost o zi plină în agenda manifestărilor gojdiștilor la sărbătorirea Centenarului Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea.

La orele amiezii, au fost dezvelite și sfințite statuia lui Emanuil Gojdu (reabilitată), reamplasată în Parcul 1 Decembrie din Oradea și placa comemorativă (a Centenarului) montată pe fațada clădirii Colegiului.
Suita acțiunilor aniversare (declanșată pe 29 septembrie 2019) a continuat sâmbătă în curtea instituției cu un moment de excelență de vreo cinci ore (se spune) în care s-au perindat pe la microfoane invitați cu greutate (în majoritate foști elevi gojdiști în diferite perioade ale Centenarului gojdist), care au ținut să răscolească amintiri, să-și exprime gânduri și simțăminte dragi la ceas aniversar, răsplătind gazdele cu aprecieri la superlativ pentru munca și rezultatele de excepție ale gojdiștilor, obținute, consecvent, de-a lungul celor 100 de ani, deopotrivă roade bogate ale elevilor și dascălilor de mare calitate, de fiecare dată, urmași ai unor generații de aur, consemnate în ..Cartea de aur ilustrată" a școlii și în volumele editate cu prilejul Centenarului gojdist. Având în vedere toate acestea și multe alte realizări cunoscute sau mai puțin cunoscute marelui public, doamna profesor Anca Mile, director adjunct, avea să concluzioneze de la microfon: ,,Suntem cei mai bogați, fără să avem mulți bani".
Prezentatorii  regalului, Oana Mudura și Bogdan Băcilă, au fost și ei gojdiști  (iar Mihai Dacin le era aproape, gojdist și el). Pe scenă, corul de copii și corul dascălilor (și al altor angajați), cu toții gojdiști, au interpretat, sub bagheta doamnei profesor Delia Vulpe, Imnul Național, Imnul Colegiului și Gaudeamus. Asistența (gojdistă), în picioare, purtând la piept insigna, iar la gât eșarfa Centenarului, au aplaudat la scenă deschisă interpreții.
,,Aduc salutul Academiei Române, personal al președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop"
Academicianul Mihai Bărbulescu (absolvent de Gojdu) și-a început discursul prin a-și exprima bucuria de a fi putut răspunde invitației adresate de conducerea și profesorii Colegiului participând la manifestări.
,,Aduc salutul Academiei Române, personal al președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Trebuie să știți că Academia Română apreciază în mod deosebit o asemenea ținută academică, o asemenea instituție de învățământ cum este Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu".
Domnul acad. Mihai Bărbulescu a amintit despre misiunile îndeplinite de Consiliul Dirigent în urmă cu o sută de ani, înființând primele licee cu limbă de predare română din Transilvania (între care și Liceul ,,Emanuil Gojdu"), a vorbit despre ilustrul ministru al Instrucțiunii Publice, Spiru Haret, care în cele trei mandate de ministru, a transformat radical Școala românească: ,,s-a îngrijit din punct de vedere social ca școala să pătrundă  peste tot; a înființat 2.000 de școli rurale; s-a preocupat de pregătirea învățătorilor; s-a preocupat de manuale ieftine pentru toți elevii; a introdus Bacalaureatul. Mă înclin cu respect în fața profesorilor mei, a celor foarte puțini care poate mai există, a celor mulți care au plecat într-o altă lume. Mă gândesc cu prietenie la toți colegii mei, elevi ai acestui liceu; mă gândesc cu multă prietenie la actualii profesori și actualii elevi, cărora le doresc să aibă în continuare succese ca și până acum, așa cum întotdeauna a avut acest liceu", a spus domnul academician Mihai Bărbulescu.
,,Viziunea lui Emanuil Gojdu - o viziune pentru progres și pentru excelență"
În alocuțiunea sa, domnul prefect Ioan Mihaiu s-a referit la ,,Viziunea lui Emanuil Gojdu - (care este) o viziune pentru progres și pentru excelență", după cum a subliniat domnul prefect, care ,,se simte deosebit de onorat de a fi contemporan cu Centenarul Unirii de la 1918, cu Centenarul Oradiei sub administrație românească, iar acum să pot să fiu prezent la Centenarul Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu", a precizat domnul prefect Ioan Mihaiu.
O diplomă de excelență și un mesaj (tipărit) din partea comunității academice a Universității din Oradea
Doamna prorector Marcela Prada (fostă gojdistă) a înmânat conducerii Colegiului Diploma de excelență și un mesaj (tipărit) din partea comunității academice a Universității din Oradea, prin care se dorește să fie cunoscută ,,deosebita apreciere pentru activitatea didactică, susținându-vă în activitatea de cultivare a standardelor, în promovarea spiritului intelectual și formarea elitelor  profesionale" (se spune în mesajul citit de doamna prorector). Vorbind în nume personal (ca fostă gojdistă), doamna prorector Marcela Prada a adăugat: ,,Purtăm în suflet blazonul nobleții de a fi absolvenți ai acestui liceu, de a fi gojdiști, și din nume am încercat să facem renume cu toții", a conchis doamna prorector Marcela Prada.
,,Amândoi copiii mei au absolvit această școală",
a spus în alocuțiunea sa dl prof. univ. dr. Ioan Mang (vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor).
,,Aș dori să vă spun că în decursul timpului, ca profesor universitar, cei mai buni studenți pe care i-am avut au fost absolvenți de Gojdu...", a subliniat dl prof. univ. dr. Ioan Mang.
,,Emanuil Gojdu este un brand" (ca nume, semn sau simbol) ,
a spus domnul inginer Ilie Bolojan (prezent la manifestări în calitate de fost elev gojdist, din generația 1987, și nu în cea de primar al municipiului Oradea, după cum a precizat domnia sa).
,,Și m-am gândit că Emanuil Gojdu este un antecesor al unor generații de lideri extraordinari care au condus românii din Ardeal, care au făcut diferența; cum au făcut diferența? Și-au donat averile pentru România, pentru românii din Ardeal. Primul a fost Emanuil Gojdu; au urmat cei trei președinți ai Partidului Național Român din Transilvania: Ioan Rațiu, Gheorghe Pop de Băsești și Iuliu Maniu, care și-a donat casa de la Bădăcin pentru ca acolo să se facă un loc de învățământ pentru copiii românilor.
Când vom avea în următoarele generații lideri care vor face astfel de lucruri pentru România, înseamnă că într-adevăr ne-am ancorat la niște generații extraordinare", a concluzionat fostul elev gojdist Ilie Bolojan (actualul vrednic primar al Oradiei).
,,Destinul unei școli este (...) acela de a forma generații care dau substanță, care validează idealuri și anunță izbânda, viitorul"
De la microfonul gojdiștilor -100, domnul inspector școlar general Alin Novac Iuhas a vorbit despre destinul unei școli (citatul de mai sus îi aparține generalului I.S.J. Bihor), definind și cuvintele cheie ale zilei de sâmbătă (5 octombrie  - Ziua Mondială a Educației): ,,mulțumire și recunoștință pentru toți cei care au contribuit la dezvoltarea învățământului bihorean, punând temelia, construind generații după generații, un adevărat patrimoniu al educației".
În încheiere, domnul inspector școlar general Alin Novac Iuhas a adresat gojdiștilor felicitări și La mulți ani, ,,dar și tuturor colegilor mei, dascălii Bihorului, La mulți ani, astăzi (sâmbătă - n.n.), de Ziua Mondială a Educației".
Cuvântările au continuat, preț de câteva ore, alternând cu momente artistice, după cum aveam să aflăm de la directorul adjunct, doamna profesor Anca Mile. Au exprimat aprecieri la microfon: preasfințitul părinte episcop ortodox Sofronie Drincec, preasfințitul părinte episcop greco-catolic Virgil Bercea, reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, Alex Trandafir din partea Consiliului Elevilor, reprezentanți ai generațiilor de gojdiști din 1953, 1964, 1975, 1986, 1997, 2008 și 2019, iar pe scenă au evoluat artiști de artiști: Băcilă Șerban Cristian, Pereț Oana, Ifrim Denisa, Mureșan Roxana, frații Tîrb Radu și Alexandra, Tolvai Renata, Baneș Jessi, Chilieni, Liliana Budău Ioniță și Fala Band, Celelalte cuvinte, dar și Direcția 5.
Am deprins și am preluat din spiritul gojdiștilor
Eu nu am absolvit liceul Gojdu (ci Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan"), dar am deprins și am preluat din spiritul gojdiștilor în perioada când am lucrat ca pedagog la acest liceu prestigios, pe vremea când și distinsul nostru primar, ing. Ilie Bolojan era gojdist.
Mă înclin în fața gojdiștilor de ieri și de azi, elevi și dascăli, care fac cinste municipiului, județului și României.
Felicitări și La mulți ani, cu prilejul Centenarului Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (84 de poze) în Galeria foto: ,,Suntem cei mai bogați, fără să avem mulți bani”.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 23:52:40 Ora de vară a Europei de Est