Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Moment sărbătoresc, la 25 de ani de la înființare,

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Vineri, 4 octombrie 2019, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a sărbătorit, în cadru festiv, 25 de ani de la înființare, eveniment la care, ca de fiecare dată, au luat parte reprezentanți ai Uniunii „Vatra Românească", Filiala Bihor, pentru ca spiritul Iancului să fie mereu viu, iar momentul sărbătoresc să fie deplin.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

În sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, într-un cadru solemn și festiv, continuat în spiritul tradițiilor multiculturale ale spațiului bihorean, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a aniversat un sfert de veac de la înființare, prilej cu care, în etern evocatul și trăitul spirit al Crăișorului, au fost evocate momente, personalități, amintiri și trăiri aparte.
Din partea Uniunii „Vatra Românească" au luat parte ec. Ioan Chivari (prim-vicepreședintele Vetrei), ec. Viorica Cherteș (vicepreședinte al Vetrei și președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei), teolog Alexandru Carțiș (vicepreședinte) și col. (rz.) Gavril Mărcuș (secretar), fiind alături de membrii Societății „Avram Iancu" la acest prilej sărbătoresc, așa cum, de-a lungul celor 25 de ani de activitate ai societății, membrii Vetrei au susținut și participat activ la demersurile și activitățile întreprinse de către aceasta.
După prima parte a manifestării, reprezentată de alocuțiuni tematice susținute de către dna prof. Doina Sfârlea, președintele de onoare al societății, care a reiterat momentele inedite care au stat la baza fondării liceului gazdă, precum și momentele incipiente ale Societății „Avram Iancu", la care s-au adăugat intervenții susținute de către gl. mr. (r.) prof. univ. dr. Lazăr Cârjan, prof. univ. dr. Cornel Durgheu (sculptorul statuii lui Avram Iancu din Oradea), dna prof. Daniela Sopota (inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educativă formală și nonformală în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), col. Grigore Morar (Primăria Municipiului Oradea), dna prof. dr. Cristina Brădău (director adjunct al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea), dl George Roca, poet român stabilit în Australia, care a recitat poemul domniei sale, intitulat „Dor de acasă", sensibilizându-i pe toți cei prezenți prin profunzimea trăirilor exprimate prin poemul recitat, ales îmbrăcat în reale emoții și vibrații spirituale și de neam. De la Beiuș, a participat o delegație din partea Asociației ,,Avram Iancu", Beiuș, condusă de Ianc Viorel, președinte, Lucia Busuioc și înv. Ioan Curpaș - fotograf, cel care a imortalizat momentele în aceste frumoase imagini.
În momentele următoare, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Oradea, dl gl. bg. (r.) Grigore Bartoș a lansat volumul dedicat momentului aniversar de împlinire a 25 de ani de activitate a societății, material care cuprinde o serie de articole semnate de diferite personalități culturale, precum și o selecție de fotografii reprezentative din seria activităților desfășurate de-a lungul întregii perioade de la înființare.
Programul manifestării a continuat cu activitatea intitulată „Transilvania multiculturală", prilej cu care cinci formațiuni artistice formate din elevi de la diferite instituții de învățământ din județul Bihor au prezentat momente tradiționale specifice diferitelor etnii care viețuiesc în spațiul bihorean, astfel: Ansamblul ,,Cununița" al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuș, coordonat de prof. Daniela Rada, director adjunct, și prof. Hele Rodica, au prezentat un moment de cântece tradiționale românești și cântece patriotice; Ansamblul „Szazsorszep" al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tărcaia, coordonat de prof. Antal Rozsa Ibolya și prof. Micle Rozalia au prezentat un moment frumos de dansuri tradiționale maghiare; elevi ai Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici" din Oradea, coordonați de prof. Fabian Kinga Tilda și prof. Galea Rodica, au susținut o selecție virtuoasă și antrenantă de dansuri specifice etniei rome; elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, coordonați de înv. Szabo Alexandra și Halasz Katalin, au prezentat, după cum era de așteptat, un moment de dansuri specifice etniei germane; Grupul folcloric „Lipka" al Liceului Teoretic „Jozef Kozacek" din Budoi, coordonat de prof. Peneac Maria, au prezentat un frumos moment de dansuri slovace, iar Alexandrina Chelu a interpretat o melodie evreiască.
Manifestarea festivă s-a bucurat de prezența unui număr mare de persoane, de la personalități culturale orădene, până la elevi, omagiind, în spirit de prietenie și dragoste de frumos, ceasul aniversar și sărbătoresc al Societății „Avram Iancu".
Alexandru Carțiș & Ioan Curpaș
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 21 septembrie 2021