Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Moment sărbătoresc, la 25 de ani de la înființare,

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Vineri, 4 octombrie 2019, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a sărbătorit, în cadru festiv, 25 de ani de la înființare, eveniment la care, ca de fiecare dată, au luat parte reprezentanți ai Uniunii „Vatra Românească", Filiala Bihor, pentru ca spiritul Iancului să fie mereu viu, iar momentul sărbătoresc să fie deplin.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

În sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, într-un cadru solemn și festiv, continuat în spiritul tradițiilor multiculturale ale spațiului bihorean, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a aniversat un sfert de veac de la înființare, prilej cu care, în etern evocatul și trăitul spirit al Crăișorului, au fost evocate momente, personalități, amintiri și trăiri aparte.
Din partea Uniunii „Vatra Românească" au luat parte ec. Ioan Chivari (prim-vicepreședintele Vetrei), ec. Viorica Cherteș (vicepreședinte al Vetrei și președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei), teolog Alexandru Carțiș (vicepreședinte) și col. (rz.) Gavril Mărcuș (secretar), fiind alături de membrii Societății „Avram Iancu" la acest prilej sărbătoresc, așa cum, de-a lungul celor 25 de ani de activitate ai societății, membrii Vetrei au susținut și participat activ la demersurile și activitățile întreprinse de către aceasta.
După prima parte a manifestării, reprezentată de alocuțiuni tematice susținute de către dna prof. Doina Sfârlea, președintele de onoare al societății, care a reiterat momentele inedite care au stat la baza fondării liceului gazdă, precum și momentele incipiente ale Societății „Avram Iancu", la care s-au adăugat intervenții susținute de către gl. mr. (r.) prof. univ. dr. Lazăr Cârjan, prof. univ. dr. Cornel Durgheu (sculptorul statuii lui Avram Iancu din Oradea), dna prof. Daniela Sopota (inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educativă formală și nonformală în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), col. Grigore Morar (Primăria Municipiului Oradea), dna prof. dr. Cristina Brădău (director adjunct al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea), dl George Roca, poet român stabilit în Australia, care a recitat poemul domniei sale, intitulat „Dor de acasă", sensibilizându-i pe toți cei prezenți prin profunzimea trăirilor exprimate prin poemul recitat, ales îmbrăcat în reale emoții și vibrații spirituale și de neam. De la Beiuș, a participat o delegație din partea Asociației ,,Avram Iancu", Beiuș, condusă de Ianc Viorel, președinte, Lucia Busuioc și înv. Ioan Curpaș - fotograf, cel care a imortalizat momentele în aceste frumoase imagini.
În momentele următoare, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Oradea, dl gl. bg. (r.) Grigore Bartoș a lansat volumul dedicat momentului aniversar de împlinire a 25 de ani de activitate a societății, material care cuprinde o serie de articole semnate de diferite personalități culturale, precum și o selecție de fotografii reprezentative din seria activităților desfășurate de-a lungul întregii perioade de la înființare.
Programul manifestării a continuat cu activitatea intitulată „Transilvania multiculturală", prilej cu care cinci formațiuni artistice formate din elevi de la diferite instituții de învățământ din județul Bihor au prezentat momente tradiționale specifice diferitelor etnii care viețuiesc în spațiul bihorean, astfel: Ansamblul ,,Cununița" al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuș, coordonat de prof. Daniela Rada, director adjunct, și prof. Hele Rodica, au prezentat un moment de cântece tradiționale românești și cântece patriotice; Ansamblul „Szazsorszep" al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tărcaia, coordonat de prof. Antal Rozsa Ibolya și prof. Micle Rozalia au prezentat un moment frumos de dansuri tradiționale maghiare; elevi ai Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici" din Oradea, coordonați de prof. Fabian Kinga Tilda și prof. Galea Rodica, au susținut o selecție virtuoasă și antrenantă de dansuri specifice etniei rome; elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, coordonați de înv. Szabo Alexandra și Halasz Katalin, au prezentat, după cum era de așteptat, un moment de dansuri specifice etniei germane; Grupul folcloric „Lipka" al Liceului Teoretic „Jozef Kozacek" din Budoi, coordonat de prof. Peneac Maria, au prezentat un frumos moment de dansuri slovace, iar Alexandrina Chelu a interpretat o melodie evreiască.
Manifestarea festivă s-a bucurat de prezența unui număr mare de persoane, de la personalități culturale orădene, până la elevi, omagiind, în spirit de prietenie și dragoste de frumos, ceasul aniversar și sărbătoresc al Societății „Avram Iancu".
Alexandru Carțiș & Ioan Curpaș
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:43:25 Ora de vară a Europei de Est