Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Moment sărbătoresc, la 25 de ani de la înființare,

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Vineri, 4 octombrie 2019, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a sărbătorit, în cadru festiv, 25 de ani de la înființare, eveniment la care, ca de fiecare dată, au luat parte reprezentanți ai Uniunii „Vatra Românească", Filiala Bihor, pentru ca spiritul Iancului să fie mereu viu, iar momentul sărbătoresc să fie deplin.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

În sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, într-un cadru solemn și festiv, continuat în spiritul tradițiilor multiculturale ale spațiului bihorean, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a aniversat un sfert de veac de la înființare, prilej cu care, în etern evocatul și trăitul spirit al Crăișorului, au fost evocate momente, personalități, amintiri și trăiri aparte.
Din partea Uniunii „Vatra Românească" au luat parte ec. Ioan Chivari (prim-vicepreședintele Vetrei), ec. Viorica Cherteș (vicepreședinte al Vetrei și președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei), teolog Alexandru Carțiș (vicepreședinte) și col. (rz.) Gavril Mărcuș (secretar), fiind alături de membrii Societății „Avram Iancu" la acest prilej sărbătoresc, așa cum, de-a lungul celor 25 de ani de activitate ai societății, membrii Vetrei au susținut și participat activ la demersurile și activitățile întreprinse de către aceasta.
După prima parte a manifestării, reprezentată de alocuțiuni tematice susținute de către dna prof. Doina Sfârlea, președintele de onoare al societății, care a reiterat momentele inedite care au stat la baza fondării liceului gazdă, precum și momentele incipiente ale Societății „Avram Iancu", la care s-au adăugat intervenții susținute de către gl. mr. (r.) prof. univ. dr. Lazăr Cârjan, prof. univ. dr. Cornel Durgheu (sculptorul statuii lui Avram Iancu din Oradea), dna prof. Daniela Sopota (inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educativă formală și nonformală în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), col. Grigore Morar (Primăria Municipiului Oradea), dna prof. dr. Cristina Brădău (director adjunct al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea), dl George Roca, poet român stabilit în Australia, care a recitat poemul domniei sale, intitulat „Dor de acasă", sensibilizându-i pe toți cei prezenți prin profunzimea trăirilor exprimate prin poemul recitat, ales îmbrăcat în reale emoții și vibrații spirituale și de neam. De la Beiuș, a participat o delegație din partea Asociației ,,Avram Iancu", Beiuș, condusă de Ianc Viorel, președinte, Lucia Busuioc și înv. Ioan Curpaș - fotograf, cel care a imortalizat momentele în aceste frumoase imagini.
În momentele următoare, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Oradea, dl gl. bg. (r.) Grigore Bartoș a lansat volumul dedicat momentului aniversar de împlinire a 25 de ani de activitate a societății, material care cuprinde o serie de articole semnate de diferite personalități culturale, precum și o selecție de fotografii reprezentative din seria activităților desfășurate de-a lungul întregii perioade de la înființare.
Programul manifestării a continuat cu activitatea intitulată „Transilvania multiculturală", prilej cu care cinci formațiuni artistice formate din elevi de la diferite instituții de învățământ din județul Bihor au prezentat momente tradiționale specifice diferitelor etnii care viețuiesc în spațiul bihorean, astfel: Ansamblul ,,Cununița" al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuș, coordonat de prof. Daniela Rada, director adjunct, și prof. Hele Rodica, au prezentat un moment de cântece tradiționale românești și cântece patriotice; Ansamblul „Szazsorszep" al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tărcaia, coordonat de prof. Antal Rozsa Ibolya și prof. Micle Rozalia au prezentat un moment frumos de dansuri tradiționale maghiare; elevi ai Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici" din Oradea, coordonați de prof. Fabian Kinga Tilda și prof. Galea Rodica, au susținut o selecție virtuoasă și antrenantă de dansuri specifice etniei rome; elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, coordonați de înv. Szabo Alexandra și Halasz Katalin, au prezentat, după cum era de așteptat, un moment de dansuri specifice etniei germane; Grupul folcloric „Lipka" al Liceului Teoretic „Jozef Kozacek" din Budoi, coordonat de prof. Peneac Maria, au prezentat un frumos moment de dansuri slovace, iar Alexandrina Chelu a interpretat o melodie evreiască.
Manifestarea festivă s-a bucurat de prezența unui număr mare de persoane, de la personalități culturale orădene, până la elevi, omagiind, în spirit de prietenie și dragoste de frumos, ceasul aniversar și sărbătoresc al Societății „Avram Iancu".
Alexandru Carțiș & Ioan Curpaș
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)