Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Moment sărbătoresc, la 25 de ani de la înființare,

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Vineri, 4 octombrie 2019, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a sărbătorit, în cadru festiv, 25 de ani de la înființare, eveniment la care, ca de fiecare dată, au luat parte reprezentanți ai Uniunii „Vatra Românească", Filiala Bihor, pentru ca spiritul Iancului să fie mereu viu, iar momentul sărbătoresc să fie deplin.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

În sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, într-un cadru solemn și festiv, continuat în spiritul tradițiilor multiculturale ale spațiului bihorean, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a aniversat un sfert de veac de la înființare, prilej cu care, în etern evocatul și trăitul spirit al Crăișorului, au fost evocate momente, personalități, amintiri și trăiri aparte.
Din partea Uniunii „Vatra Românească" au luat parte ec. Ioan Chivari (prim-vicepreședintele Vetrei), ec. Viorica Cherteș (vicepreședinte al Vetrei și președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei), teolog Alexandru Carțiș (vicepreședinte) și col. (rz.) Gavril Mărcuș (secretar), fiind alături de membrii Societății „Avram Iancu" la acest prilej sărbătoresc, așa cum, de-a lungul celor 25 de ani de activitate ai societății, membrii Vetrei au susținut și participat activ la demersurile și activitățile întreprinse de către aceasta.
După prima parte a manifestării, reprezentată de alocuțiuni tematice susținute de către dna prof. Doina Sfârlea, președintele de onoare al societății, care a reiterat momentele inedite care au stat la baza fondării liceului gazdă, precum și momentele incipiente ale Societății „Avram Iancu", la care s-au adăugat intervenții susținute de către gl. mr. (r.) prof. univ. dr. Lazăr Cârjan, prof. univ. dr. Cornel Durgheu (sculptorul statuii lui Avram Iancu din Oradea), dna prof. Daniela Sopota (inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educativă formală și nonformală în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), col. Grigore Morar (Primăria Municipiului Oradea), dna prof. dr. Cristina Brădău (director adjunct al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea), dl George Roca, poet român stabilit în Australia, care a recitat poemul domniei sale, intitulat „Dor de acasă", sensibilizându-i pe toți cei prezenți prin profunzimea trăirilor exprimate prin poemul recitat, ales îmbrăcat în reale emoții și vibrații spirituale și de neam. De la Beiuș, a participat o delegație din partea Asociației ,,Avram Iancu", Beiuș, condusă de Ianc Viorel, președinte, Lucia Busuioc și înv. Ioan Curpaș - fotograf, cel care a imortalizat momentele în aceste frumoase imagini.
În momentele următoare, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Oradea, dl gl. bg. (r.) Grigore Bartoș a lansat volumul dedicat momentului aniversar de împlinire a 25 de ani de activitate a societății, material care cuprinde o serie de articole semnate de diferite personalități culturale, precum și o selecție de fotografii reprezentative din seria activităților desfășurate de-a lungul întregii perioade de la înființare.
Programul manifestării a continuat cu activitatea intitulată „Transilvania multiculturală", prilej cu care cinci formațiuni artistice formate din elevi de la diferite instituții de învățământ din județul Bihor au prezentat momente tradiționale specifice diferitelor etnii care viețuiesc în spațiul bihorean, astfel: Ansamblul ,,Cununița" al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuș, coordonat de prof. Daniela Rada, director adjunct, și prof. Hele Rodica, au prezentat un moment de cântece tradiționale românești și cântece patriotice; Ansamblul „Szazsorszep" al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tărcaia, coordonat de prof. Antal Rozsa Ibolya și prof. Micle Rozalia au prezentat un moment frumos de dansuri tradiționale maghiare; elevi ai Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici" din Oradea, coordonați de prof. Fabian Kinga Tilda și prof. Galea Rodica, au susținut o selecție virtuoasă și antrenantă de dansuri specifice etniei rome; elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, coordonați de înv. Szabo Alexandra și Halasz Katalin, au prezentat, după cum era de așteptat, un moment de dansuri specifice etniei germane; Grupul folcloric „Lipka" al Liceului Teoretic „Jozef Kozacek" din Budoi, coordonat de prof. Peneac Maria, au prezentat un frumos moment de dansuri slovace, iar Alexandrina Chelu a interpretat o melodie evreiască.
Manifestarea festivă s-a bucurat de prezența unui număr mare de persoane, de la personalități culturale orădene, până la elevi, omagiind, în spirit de prietenie și dragoste de frumos, ceasul aniversar și sărbătoresc al Societății „Avram Iancu".
Alexandru Carțiș & Ioan Curpaș
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”.

Trimite email
luni, 22 aprilie 2024, 12:06:43 Ora de vară a Europei de Est