Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,La sărbătoarea recoltei, a belșugului și a bunei-cuviințe în respectarea naturii”

,,Suntem unici în România!”

,,La sărbătoarea recoltei, a belșugului și a bunei-cuviințe în respectarea naturii”

,,Am strâns toamnă după toamnă", cum ar spune Gică Petrescu... și s-au făcut 20 de ani de când, în fiecare toamnă, doamna profesor Stela Tăut ne invită la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea la Festivalul Toamnei.

Joi, 17 octombrie 2019, domnul director Gheorghe Troie deschidea în careul de ași al școlii cea de-a 20-a ediție. ,,Într-o zi superbă, v-am invitat, din nou, la Festivalul Toamnei, la sărbătoarea recoltei, a belșugului și a bunei-cuviințe în respectarea naturii. Colega noastră, doamna profesor Stela Tăut, sufletul manifestării, o să vă prezinte un scurt istoric al acestui festival de largă respirație națională, nu sunt vorbe mari, credeți-ne. De 20 de ani acest lucru se întâmplă și este din ce în ce mai frumos și mai cu folos", a conchis domnul director Gheorghe Troie.
,,Suntem unici în România!"
,,Să intre actorii adevărați ai acestei toamne, prințese și prinți, regi și regine din clasele pregătitoare, îmbrăcați în legume și fructe, costumați anume spre a aduce un omagiu și un elogiu anotimpului autumnal, nicicând mai bogat și mai frumos. Suntem unici în România. La ediția națională, am avut participare din 35 de județe, din 178 de școli din România și din patru sectoare ale Bucureștiului; am ajuns la un record de peste 400 de exponate din materiale naturale, 856 de picturi și compoziții, 300 de desene ilustrând toamna cu bogățiile ei. La ediția de astăzi (cu nr. 20 - n.n.), avem peste 360 de lucrări, cele mai multe sunt comune, cu peste 700 de copii implicați în acest proiect. De două săptămâni desfășurăm activități de protejarea naturii; am ecologizat zone turistice din județ, am ecologizat parcuri din Oradea și locuri de joacă, am făcut vizite pe malurile Crișului Repede, am organizat concursuri, am desenat, totul legat de natură. Astăzi (ieri, joi - n.n.), este doar încheierea proiectului, cu acest regal al fructelor și legumelor", a conchis inițiatorul, sufletul și coordonatorul acestui proiect, doamna profesor Stela Tăut.
Artiștii au cuvântul
Apoi, doamna profesor Stela Tăut a invitat la microfon artiștii; să elogieze bogățiile și frumusețile anotimpului ruginiu, care ne uimește cu coloritul său inegalabil.
În fața părinților, a dascălilor școlii, a celor mai mici școlari, costumați în bogățiile toamnei, a invitaților de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Uniunea Femeilor..., în fața colegilor participanți la regal și la Flash mob-ul de la final, au evoluat: Ana Maria Cărădan (din a IV-a A), Ioana Dobra (a III-a B), Carla Pupea (a III-a A), Roberta Andru (a IV-a A), Maria Botea (a III-a A), Rareș Timar (a IV-a D, la vioară) și Sofia Tomuța, cu versuri și cântece, cu balet și recital vioară - fragment din Concertul pentru vioară, de Oskar Rieding.
Amintiri (în și) din bogăția și parfumul celor 20 de toamne
Din preaplinul său sufletesc, doamna profesor Stela Tăut a lăcrimat câteva amintiri și citate pentru întregirea universului autumnal la cea de-a 20-a ediție. ,,Giorgio Armani spunea: ,,Universul creativ începe cu esențializarea sa ... și indiferent de calea pe care imaginația o ia, se încheie cu puritatea ei..."
Totul a început în urmă cu 20 de ani, când invitată fiind la un October Fest, în Germania la o școală, apoi la Centrul Rezidențial ,,Sfântul Nicolae" din Peciu Nou - pentru copii, care face parte din Federația Caritas a Diecezei Timișoara, am participat la o expoziție de toamnă.
Ideea s-a înfiripat și întorcându-mă la școală am organizat prima ediție a proiectului ,,Festivalul Toamnei". La început, doar o expoziție cu roadele toamnei. Intrarea în școală a fost amenajată cu tot ce natura ne pune la dispoziție. A fost un început timid, dar an de an, proiectul a luat amploare, a fost proiect local, județean, interjudețean, iar apoi național.
Impactul pe care l-a avut asupra copiilor a fost unul peste așteptări. De fapt, creativitatea era scopul urmărit al acestui proiect. Thomas Carlyle spunea: ,,Creativitatea este o floare atât de delicată, încât elogiul o face să înflorească". Și într-adevăr dintr-un  ,,boboc", plăpând la început, am ajuns la o grădină încântătoare.
An de an am completat paleta activităților cuprinse în proiect, am implicat nu numai cadre didactice, ci și familiile elevilor, precum și comunitatea locală. Fiind o idee mai deosebită a fost mediatizată de mass-media și astfel proiectul a luat amploare. Dacă la început prezentam doar bogățiile toamnei, am ajuns să sculptăm în legume și fructe personaje din poveștile copilăriei, activități mondene și chiar compoziții care uneori aveam impresia că întrec imaginația...
Fiecare ediție a fost un regal, iar la cea de a X-a ediție au fost și lucrări din Ungaria, iar la deschiderea expoziției a participat un reprezentant al românilor din Gyula. Ce poate fi mai frumos decât să împarți bucuria cu cei din jur...
În fiecare toamnă în curtea Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu", din Oradea, zâmbesc din coșuri și aranjamente legumele și fructele care se prind în hora copilăriei și dau frâu liber creativității. Bill Moyers spunea: ,,Creativitatea înseamnă străpungerea lumescului pentru a găsi minunatul". Ce poate fi mai minunat decât să savurezi nu numai aroma toamnei, dar și nuanțele multicolore împreună cu cei dragi. Am organizat ateliere de sculpturi în legume și fructe și am invitat specialiști care ne-au deschis noi orizonturi și ne-au învățat noi proceduri. Astfel am răspuns afirmației făcute de Jacque Fresco: ,,Creativitatea înseamnă a lua elementele cunoscute și a le asambla în moduri unice". Deși proiectul se derulează de atâția ani nu s-au copiat lucrări, ci s-au prezentat altele cu un grad de complexitate tot mai mare. ,,Creativitatea înseamnă să vezi ceva ce nu există" (Michele Shea).
Este o încântare ca în fiecare lună octombrie, la Școala Gimnazială ,,N. Bălcescu" din Oradea, Toamna să fie sărbătorită cu mare fast. Să vezi zâmbind pinguinii din vinete, regi și regine din morcovi și frunze, lebede din struguri, calești din dovleci, șoricei, crocodili din castraveți, teren de fotbal pe care joacă legume și fructe însoțite de galerii și minunatele aranjamente florale în care locul florilor l-au luat fructele și legumele sculptate, e o bucurie pentru ochi și suflet.
,,Creativitatea este o extensie naturală a entuziasmului nostru", Earl Nightingale.
Mulțumim, doamna Stela! Mulțumim copiilor, dascălilor și părinților de la ,,Nicolae Bălcescu" pentru cel de-al 20-lea regal al Toamnei! Felicitările sunt puține pentru a compensa sau a răsplăti munca și creativitatea care au înnobilat din nou darurile culese din grădini, expuse magistral în fața școlii, bijuterii ale naturii sculptate și modelate de mâinile, mintea și imaginația fără frontiere ale celor mici.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: ,,La sărbătoarea recoltei, a belșugului și a bunei-cuviințe în respectarea naturii”.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:56:03 Ora de vară a Europei de Est