Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” din Oradea a sărbătorit o sută de ani de existență

Centenar ,,Oltea Doamna” - La mulți ani!

Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” din Oradea a sărbătorit o sută de ani de existență

Săptămâna trecută, toți ca unul, elevi și dascăli, directori sau simpli angajați ai instituției, de la portar la secretar, toți ,,oltenii" orădeni și-au exprimat mândria și cinstea de a fi ajuns să sărbătorească o sută de ani de existență a școlii lor.

Ca un fluviu au curs activitățile în săptămâna 14-18 octombrie 2019, în școală și în afara ei, de la Muzeul Orașului Oradea, în Piața Unirii sau la Filarmonica de Stat. Învățător, profesor, director, elev, părinții chiar, cu toții au jubilat, s-au bucurat nespus de ocazia pe care au avut-o de a se fi putut implica în promovarea imaginii, în presă și pe site-urile de socializare. Unde mergeai, unde deschideai, dădeai numai de ,,Oltea Doamna". S-au produs, s-au multiplicat, s-au desfășurat pe toate planurile. Pe scurt, ne-au impresionat ca și colectiv dăruit unei instituții pentru o cauză nobilă.
Felicitări, ,,Oltea Doamna"!
După furtună, am stat de vorbă cu directorul adjunct, doamna profesor dr. Liliana Bocoi, spre a derula filmul acțiunilor și a le repune pe tavă cititorilor noștri într-un mod sintetic, așezat, fără emoții și înflăcărare, cu luciditate și înțelegere, cu resemnare, dar și cu bucuria pe care ți-l dă un lucru bine făcut, o reușită, cu care se scrie, iată, o nouă filă în istoria instituției.
Mergând la izvoare...
Luni, 14 octombrie, s-a declanșat furtuna... de idei în Cetatea Oradiei, la Muzeul Orașului Oradea. Activitatea a purtat drept generic: Istorie locală - Școala românească după Marea Unire. Mergând la izvoare, la obârșie, elevii claselor a VII-a, însoțiți de dascăli, reprezentanți ai catedrelor de istorie, socio-umane, de geografie și conducerea școlii, au luat și au dăruit lumină despre istoria (istoricul) instituției, care s-a clădit după Marea Unire, în 1919, fiind primul Liceu de Fete din Transilvania; din 1921, devine Liceul de Fete ,,Oltea Doamna". ,,Licee de băieți au mai fost, dar liceu de fete este primul", a ținut să precizeze și să sublinieze doamna director adjunct. În perioada administrației maghiare, se ,,mută" pentru o perioadă la Beiuș, dar la finele războiului (al Doilea Mondial) revine ,,acasă" (în Oradea). În 1947 își schimbă denumirea, în Liceul de Fete Nr. 1; din 1959, clasele de liceu sunt transferate și intră în structura Liceului ,,Mihai Eminescu", iar gimnaziul rămâne pe loc, purtând numele de Școala Generală Nr. 4. După 1989, își reia numele de ,,Oltea Doamna".
Tot luni, în curtea școlii a avut loc un mare Târg de carte, la care au participat toate clasele.
Pe locuri, fiți gata, sport cu ,,Oltea"
Marți, în Parcul I.C. Brătianu, catedra de sport a organizat un regal de sport, cu multă mișcare de trupe, cu jocuri și întreceri sportive, baschet... și zumba, într-o atmosferă de încântare!
Un Flash mob cu 900 de dansatori
Miercuri, 900 de elevi de la ,,Oltea Doamna" au ocupat, au pus stăpânire pentru câteva minute pe Piața Unirii, unde au dansat și s-au pozat în cadrul unui Flash mob dansant, cu toții (elevi și dascăli) purtând cu mândrie tricoul inscripționat, doar cei mai mici ,,soldați" ai școlii, preșcolarii erau îmbrăcați în tricolor.
,,Oltea" - 100
Joi, ,,acasă", adică în bătătura unității de învățământ, școlarii și îndrumătorii lor au luat în primire și în vizor cei 100 de ani - Centenarul școlii, ilustrând secolul existenței lor așa cum s-au priceput: 100 de copii, 100 de panseluțe, un soare cu 100 de raze, cu 100 de trandafiri au creat tunelul timpului prin care au intrat elevii claselor a III-a și a IV-a; au alcătuit sigla școlii din 100 de piese, ca un puzzle; alții au făcut inimioare din năsturei..., iar în sala de sport, reprezentanții Consiliului elevilor culegând 100 de jocuri din cei 100 de ani, le-au adus și le-au practicat în sala de sport, cu concursul colegilor din clasele a IV-a și a V-a.
Tot joi, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai", doamna profesor Cristiana Vidican a organizat o activitate specială de promovare a imaginii școlii (,,Școala mea - blazonul școlii"), la ora Centenarului ,,Oltea"; o incursiune în istoricul școlii, urmată de însemnătatea Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna" în comunitatea școlară orădeană. De la ora 13.00, în cabinetul de informatică, a fost lansat proiectul Erasmus ,,Coding Awaits Future".
100 de ani de istorie, Punte între generații, Povestea mea începe cu ,,Oltea"...
Vineri, s-a dat marea bătălie... a celor o sută de ani, iar ,,cuvântul de ordine a fost EMOȚIE (vorba interlocutorului nostru, doamna director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi).
,,Am început ziua cu un moment dedicat actualilor dascăli ai școlii, desfășurat în sala profesorală, prilej cu care le-am adus mulțumiri pentru întreaga activitate desfășurată; apoi am dezvelit placa comemorativă așezată pe clădirea școlii; în curtea școlii, am gândit o activitate de suflet (destăinuiri, gânduri exprimate liber) în care au fost cuprinși (vizați): absolvenți și actuali elevi ai școlii noastre, foști și actuali dascăli ,,Oltea Doamna" - ca o punte între generații, ca un arc peste timp. Invitatul nostru de onoare a fost doamna Ana Blandiana, fost elev al școlii, din generația 1959: ,,Povestea mea începe cu ,,Oltea"..., un mesaj frumos, emoționant! Domnia sa a (re)venit la școală însoțită și de alte foste colege de generație. Toți copiii din curte au cântat Imnul școlii; a urmat momentul ,,La mulți ani!" cu un tort uriaș (e bine de știut că fiecare clasă a avut tortul său aniversar, pe care l-au împărțit în sala de clasă). A urmat Party ,,Oltea", distracție (dans) pentru elevi, în curtea școlii), timp în care fostele cadre didactice prezente la manifestare (deloc puține: 43) au fost invitate în sala profesorală, unde au fost premiate cu Diploma jubiliară pentru întreaga activitate didactică desfășurată..."
Momentul regal de la Filarmonica de Stat
Ultimul moment emoționant al zilei de vineri s-a consumat la Filarmonica de Stat (de la ora 14.30), unde sărbătorii au fost onorați de oficialități locale și județene, între care domnul primar, ing. Ilie Bolojan, domnul prefect Ioan Mihaiu, domnul inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas, alți inspectori școlari și directori de școli...
Au participat actualii dascăli și întreg personalul instituției, foști dascăli ai școlii, absolvenți ai școlii, în frunte cu doamna Ana Blandiana, cu povestea și surpriza domniei sale...
Premiul ,,Ana Blandiana"
Începând cu această ediție, în fiecare an, Fundația (Asociația) ,,Ana Blandiana" dorește să ofere un premiu de 1.000 de lei celui mai vrednic elev al Școlii ,,Oltea Doamna" (olimpic, multiplu premiant național). Anul acesta premiul a fost adjudecat de elevul Șurtea Marc, din clasa a VIII-a D (pentru rezultatele sale de excepție, obținute atât la nivel județean cât și național).
Au existat și în acest cadru festiv momente artistice, susținute de Corul Filarmonicii și Corul școlii, care au interpretat, împreună, Imnul școlii, iar actorii elevi ai școlii (și mai mici și mai mari) au pus în scenă o piesă de teatru, scrisă de doamna profesor de limba română Cristina Bărar, pe tema istoricului școlii; la regia spectacolului, micii actori au fost îndrumați de actori ai Teatrului ,,Regina Maria", trupa Arcadia.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (78 de poze) în Galeria foto: Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” din Oradea a sărbătorit o sută de ani de existență. 

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 18:38:55 Ora de vară a Europei de Est