Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cel mai mare Târg al locurilor de muncă și de orientare în carieră”

Miercuri și joi, Cetatea Oradea, asediată de 5.000 de elevi, la

,,Cel mai mare Târg al locurilor de muncă și de orientare în carieră”

Un neavizat care a ajuns ieri în Cetatea Oradea ar fi putut crede că e o nouă revoluție a tinerilor sau un mare artist pe marea scenă din curtea Cetății.

Nici una, nici alta. Inspectoratul Școlar Județean Bihor a mobilizat, fără precedent în județul Bihor, peste 5.000 de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a, la o acțiune cu o temă fierbinte și actuală, care îi privește sau îi poate interesa: CARIERA, viitorul lor.
Când ne-a lansat invitația pentru acțiunea de ieri, domnul Békési Csaba, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor ne-a pregătit, într-un fel, pentru ,,Cel mai mare Târg al locurilor de muncă și de orientare în carieră organizat în România" (ca să-l cităm). Sincer, nu l-am crezut, dar ceva adevăr ar avea domnia sa în această apreciere. În zecile de ani de participare pe la târguri de acest gen, încă nu am văzut atâta mulțime de elevi adunată la o asemenea manifestare.
Nici doamna secretar de stat Elena Solomonescu, invitată la deschiderea evenimentului, nu a mai văzut așa ceva. ,,Sunt deosebit de impresionată și uimită, în modul cel mai plăcut, de cât de mulți sunteți! Vă doresc ca în ziua aceasta să puteți să vă creionați dorințele în ceea ce privește meseria pe care doriți să o îmbrățișați mai târziu".
,,E foarte important ca școala și oamenii de afaceri să meargă împreună"
Târgul este organizat de  A.J.O.F.M. Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în baza și în cadrul proiectului ,,Rețeaua transfrontalieră de sprijinire a dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniță" - ROHU 331 CAREER, proiect câștigat de Fundația de binefacere ,,Don Orione", al cărei președinte, îndrăgitul părinte Mihai Fechetă  afirma ieri (miercuri, 23 octombrie 2019) la deschiderea târgului (citându-l pe Sfântul Don Orione): ,,Tinerii sunt comoara familiei și a societății. În modul în care sunt educați, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine", iar părintele a continuat să traducă mesajul: ,,Acești tineri vor fi soarele și vom avea o societate luminoasă dacă ne vom implica să-i ajutăm să-și găsească locul în societate, dacă nu, vor fi o furtună, tineri dezorientați care nu vor ști încotro să meargă. E foarte important ca școala și oamenii de afaceri să meargă împreună, să găsească locul nostru în societate. Azi, dorim un lucru, iar societatea ne oferă altceva. E foarte important să puteți vedea care este vocația cea mai potrivită pentru voi", a concluzionat părintele Mihai Fechetă.
Târgul va sta în picioare în Cetatea Oradea și vă așteaptă și astăzi, dragi elevi, între orele 8 - 17.00. Tot mai bine la târg decât la ore, nu-i așa? Mai fentăm o oră-două, zicem noi, chiar dacă, în realitate, ne cam furăm căciula, că nu învață nimeni în locul nostru.
,,Pentru mine, acest vis s-a născut acum patru ani"
Când a gândit această manifestare, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, domnul Békési Csaba, a dorit ca prin acest demers să ofere o șansă tinerilor, dar și angajatorilor, iar ideea de ieri și de azi i-a venit acum patru ani, ca un vis frumos; acum este încântat de realizarea acestui vis. ,,Pentru mine, acest vis s-a născut acum patru ani. Mulțumesc organizatorilor pentru că am reușit să-l punem în practică. Mulțumesc echipei mele de la A.J.O.F.M. Bihor. Îndemnul meu este să interacționați! Vă rog să dați o șansă tinerilor, iar tinerii să dea o șansă angajatorilor".
Domnul inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas i-a sfătuit pe elevi să se informeze bine pentru că acum e vremea (și șansa) lor; să compare, să analizeze și să aleagă, în cunoștință de cauză, vizitând standurile celor 50 de companii, instituții publice și de învățământ superior, participând la workshopurile organizate, iar cei din clasa a VIII-a au putut cunoaște la standurile liceelor oferta educațională prezentată de cele 22 de licee din Oradea și județul Bihor.
Punând punctul pe i, domnul viceprimar Florin Birta a arătat că parcurile industriale orădene duc lipsă de forță de muncă și de specialiști, iar salariul pe care fiecare îl visează și îl așteaptă nu ține nici de primărie, nici de ministru (sau minister), nici de guvern, ,,care nu pot obliga o firmă să dea salarii mai mari".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (114 poze) în Galeria foto: ,,Cel mai mare Târg al locurilor de muncă și de orientare în carieră”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:30:59 Ora de vară a Europei de Est