Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită

Elevii clasei a III-a A, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea

Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită

Elevii clasei a III-a A, îndrumați de buna lor învățătoare, inst. Maria Donca, ne-au obișnuit, încă din clasa I, cu multe și felurite activități, dincolo de munca lor de bază, de zi cu zi, ca harnici și vrednici școlari.

Chiar că ne-au lipsit din peisaj și i-am regretat, ades, știindu-i atât de activi. La final de semestru, am îndrăznit să-i luăm la întrebări și să aflăm cum se explică dispariția lor de pe „prima scenă”...
Cu aceeași deschidere și sinceritate, cu aceeași voioșie și nonșalanță, ne-au motivat că ei nu au stat cu mâinile în sân, și nu au fost „cuminți”, chiar dacă nu s-au vârât în gura și în ochii presei.
,,Voluntarul SNAC - prietenul tău”
Prietenoși și săritori, elevii clasei a III-a A s-au aflat în primele rânduri în timpul campaniei de sprijinire a copiilor afectați de inundații - ,,Voluntarul SNAC - prietenul tău”, ocazie cu care au donat ghiozdane, caiete, instrumente de scris, truse pentru colorat, într-un cuvânt, tot ceea ce are nevoie un școlar, rechizite de calitate, însoțite de gândul bun al lor și al părinților, implicați și ei, trup și suflet.
La fel de mult s-au mobilizat în acțiunile programate, aflate pe agenda celor patru proiecte educative: ,,Punte între școli”, ,,Suntem prietenii cărților”, ,,Dinți sănătoși, un zâmbet frumos”, ,,Prietenul meu, polițistul”.
Lansând punți de prietenie, au fost în excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, împreună cu partenerii lor de proiect, elevii din clasa a III-a D, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea. Încă din clasa I, s-au împrietenit cu elevii învățătoarei institutoare Dorina Brânzaș. Dar nu s-au mulțumit, doar cu acea vizită la Peștera Urșilor. Tot atunci, au trecut pragul Muzeului municipal din Beiuș, după care și-au făcut noi prieteni printre elevii claselor mici de la Școala cu clasele I – VIII din Buntești (elevii dascălilor Georgeta Herman și Vasile Pirtea).
De ziua Unirii Principatelor Române au petrecut clipe emoționante alături de prietenii lor de la Școala nr. 11. Activitatea s-a desfășurat în cabinetul Comenius și în sala de clasă a partenerilor de proiect, unde au urmărit imagini consacrate Unirii și domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au dat mână cu mână, au cântat și au realizat o lucrare comună din siluete umane tricolore.
Iese stomatologul, intră polițistul
În timp, elevii clasei a III-a A și-au făcut prieteni și printre studenții anului VI de la Facultatea de Medicină și Farmacie, specializarea stomatologie, care i-au vizitat în clasă (însoțiți de prof. univ. dr. Petre Pușcaș), le-au testat cunoștințele legate de activitățile de profilaxie stomatologică, și au constatat cu bucurie faptul că micii „pacienți” știu multe, dar și aplică cele învățate în spălatul dinților.
Nu de puține ori, elevii institutoarei Maria Donca s-au bucurat de atenția polițiștilor din cadrul compatimentului de proximitate care au venit în mijlocul lor cu gând să-i învețe regulile de circulație, dar s-au convins că prichindeii le cunoșteau și le spuneau ca din biblie. În semestrul I al acestui an școlar, i-au avut alături pe agent Mariana Andor și agent-șef adjunct Gheorghe Bredău, care le-au spus cum să se ferească de hoți.
Eminescu, biblioteca și cartea
Nu s-a întâmplat o dată, de când sunt școlari, să nu serbeze Ziua poetului național. De mici s-au obișnuit să treacă pragul bibliotecii școlii, iar în 15 ianuarie, au făcut-o cu drag și dor de Eminescu, venind cu multă bucurie „La steaua care (tocmai) a răsărit...” Alături de doamna profesoară Adriana Andrieș, bibliotecara școlii, au prezentat aspecte din viața poetului, au recitat versuri și au participat la concursul desfășurat sub genericul ,,Eminescu, la ceas aniversar”, ajuns la cea de-a doua ediție.
La toate aceste activități cu multiple valențe instructiv-educative, trebuie să mai adăugăm două: serbarea de Crăciun, când au ținut să le dea părinților vestea nașterii Pruncului Iisus, prin nemuritoarele colinde tradiționale, precum și vrednica îndeletnicire de a-și consemna gândurile, bunele intenții și visurile în paginile revistei școlii.
Așadar, bunii noștri prieteni au buchisit cu râvnă și cu folos, dar au și acționat, cu vrednicie și voioșie, așa cum le stă bine, ca niște școlari fruntași și inimoși, precum îi știm. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:27:50 Ora de vară a Europei de Est