Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită

Elevii clasei a III-a A, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea

Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită

Elevii clasei a III-a A, îndrumați de buna lor învățătoare, inst. Maria Donca, ne-au obișnuit, încă din clasa I, cu multe și felurite activități, dincolo de munca lor de bază, de zi cu zi, ca harnici și vrednici școlari.

Chiar că ne-au lipsit din peisaj și i-am regretat, ades, știindu-i atât de activi. La final de semestru, am îndrăznit să-i luăm la întrebări și să aflăm cum se explică dispariția lor de pe „prima scenă”...
Cu aceeași deschidere și sinceritate, cu aceeași voioșie și nonșalanță, ne-au motivat că ei nu au stat cu mâinile în sân, și nu au fost „cuminți”, chiar dacă nu s-au vârât în gura și în ochii presei.
,,Voluntarul SNAC - prietenul tău”
Prietenoși și săritori, elevii clasei a III-a A s-au aflat în primele rânduri în timpul campaniei de sprijinire a copiilor afectați de inundații - ,,Voluntarul SNAC - prietenul tău”, ocazie cu care au donat ghiozdane, caiete, instrumente de scris, truse pentru colorat, într-un cuvânt, tot ceea ce are nevoie un școlar, rechizite de calitate, însoțite de gândul bun al lor și al părinților, implicați și ei, trup și suflet.
La fel de mult s-au mobilizat în acțiunile programate, aflate pe agenda celor patru proiecte educative: ,,Punte între școli”, ,,Suntem prietenii cărților”, ,,Dinți sănătoși, un zâmbet frumos”, ,,Prietenul meu, polițistul”.
Lansând punți de prietenie, au fost în excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, împreună cu partenerii lor de proiect, elevii din clasa a III-a D, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea. Încă din clasa I, s-au împrietenit cu elevii învățătoarei institutoare Dorina Brânzaș. Dar nu s-au mulțumit, doar cu acea vizită la Peștera Urșilor. Tot atunci, au trecut pragul Muzeului municipal din Beiuș, după care și-au făcut noi prieteni printre elevii claselor mici de la Școala cu clasele I – VIII din Buntești (elevii dascălilor Georgeta Herman și Vasile Pirtea).
De ziua Unirii Principatelor Române au petrecut clipe emoționante alături de prietenii lor de la Școala nr. 11. Activitatea s-a desfășurat în cabinetul Comenius și în sala de clasă a partenerilor de proiect, unde au urmărit imagini consacrate Unirii și domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au dat mână cu mână, au cântat și au realizat o lucrare comună din siluete umane tricolore.
Iese stomatologul, intră polițistul
În timp, elevii clasei a III-a A și-au făcut prieteni și printre studenții anului VI de la Facultatea de Medicină și Farmacie, specializarea stomatologie, care i-au vizitat în clasă (însoțiți de prof. univ. dr. Petre Pușcaș), le-au testat cunoștințele legate de activitățile de profilaxie stomatologică, și au constatat cu bucurie faptul că micii „pacienți” știu multe, dar și aplică cele învățate în spălatul dinților.
Nu de puține ori, elevii institutoarei Maria Donca s-au bucurat de atenția polițiștilor din cadrul compatimentului de proximitate care au venit în mijlocul lor cu gând să-i învețe regulile de circulație, dar s-au convins că prichindeii le cunoșteau și le spuneau ca din biblie. În semestrul I al acestui an școlar, i-au avut alături pe agent Mariana Andor și agent-șef adjunct Gheorghe Bredău, care le-au spus cum să se ferească de hoți.
Eminescu, biblioteca și cartea
Nu s-a întâmplat o dată, de când sunt școlari, să nu serbeze Ziua poetului național. De mici s-au obișnuit să treacă pragul bibliotecii școlii, iar în 15 ianuarie, au făcut-o cu drag și dor de Eminescu, venind cu multă bucurie „La steaua care (tocmai) a răsărit...” Alături de doamna profesoară Adriana Andrieș, bibliotecara școlii, au prezentat aspecte din viața poetului, au recitat versuri și au participat la concursul desfășurat sub genericul ,,Eminescu, la ceas aniversar”, ajuns la cea de-a doua ediție.
La toate aceste activități cu multiple valențe instructiv-educative, trebuie să mai adăugăm două: serbarea de Crăciun, când au ținut să le dea părinților vestea nașterii Pruncului Iisus, prin nemuritoarele colinde tradiționale, precum și vrednica îndeletnicire de a-și consemna gândurile, bunele intenții și visurile în paginile revistei școlii.
Așadar, bunii noștri prieteni au buchisit cu râvnă și cu folos, dar au și acționat, cu vrednicie și voioșie, așa cum le stă bine, ca niște școlari fruntași și inimoși, precum îi știm. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 18 august 2019