Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită

Elevii clasei a III-a A, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea

Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită

Elevii clasei a III-a A, îndrumați de buna lor învățătoare, inst. Maria Donca, ne-au obișnuit, încă din clasa I, cu multe și felurite activități, dincolo de munca lor de bază, de zi cu zi, ca harnici și vrednici școlari.

Chiar că ne-au lipsit din peisaj și i-am regretat, ades, știindu-i atât de activi. La final de semestru, am îndrăznit să-i luăm la întrebări și să aflăm cum se explică dispariția lor de pe „prima scenă”...
Cu aceeași deschidere și sinceritate, cu aceeași voioșie și nonșalanță, ne-au motivat că ei nu au stat cu mâinile în sân, și nu au fost „cuminți”, chiar dacă nu s-au vârât în gura și în ochii presei.
,,Voluntarul SNAC - prietenul tău”
Prietenoși și săritori, elevii clasei a III-a A s-au aflat în primele rânduri în timpul campaniei de sprijinire a copiilor afectați de inundații - ,,Voluntarul SNAC - prietenul tău”, ocazie cu care au donat ghiozdane, caiete, instrumente de scris, truse pentru colorat, într-un cuvânt, tot ceea ce are nevoie un școlar, rechizite de calitate, însoțite de gândul bun al lor și al părinților, implicați și ei, trup și suflet.
La fel de mult s-au mobilizat în acțiunile programate, aflate pe agenda celor patru proiecte educative: ,,Punte între școli”, ,,Suntem prietenii cărților”, ,,Dinți sănătoși, un zâmbet frumos”, ,,Prietenul meu, polițistul”.
Lansând punți de prietenie, au fost în excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, împreună cu partenerii lor de proiect, elevii din clasa a III-a D, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea. Încă din clasa I, s-au împrietenit cu elevii învățătoarei institutoare Dorina Brânzaș. Dar nu s-au mulțumit, doar cu acea vizită la Peștera Urșilor. Tot atunci, au trecut pragul Muzeului municipal din Beiuș, după care și-au făcut noi prieteni printre elevii claselor mici de la Școala cu clasele I – VIII din Buntești (elevii dascălilor Georgeta Herman și Vasile Pirtea).
De ziua Unirii Principatelor Române au petrecut clipe emoționante alături de prietenii lor de la Școala nr. 11. Activitatea s-a desfășurat în cabinetul Comenius și în sala de clasă a partenerilor de proiect, unde au urmărit imagini consacrate Unirii și domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au dat mână cu mână, au cântat și au realizat o lucrare comună din siluete umane tricolore.
Iese stomatologul, intră polițistul
În timp, elevii clasei a III-a A și-au făcut prieteni și printre studenții anului VI de la Facultatea de Medicină și Farmacie, specializarea stomatologie, care i-au vizitat în clasă (însoțiți de prof. univ. dr. Petre Pușcaș), le-au testat cunoștințele legate de activitățile de profilaxie stomatologică, și au constatat cu bucurie faptul că micii „pacienți” știu multe, dar și aplică cele învățate în spălatul dinților.
Nu de puține ori, elevii institutoarei Maria Donca s-au bucurat de atenția polițiștilor din cadrul compatimentului de proximitate care au venit în mijlocul lor cu gând să-i învețe regulile de circulație, dar s-au convins că prichindeii le cunoșteau și le spuneau ca din biblie. În semestrul I al acestui an școlar, i-au avut alături pe agent Mariana Andor și agent-șef adjunct Gheorghe Bredău, care le-au spus cum să se ferească de hoți.
Eminescu, biblioteca și cartea
Nu s-a întâmplat o dată, de când sunt școlari, să nu serbeze Ziua poetului național. De mici s-au obișnuit să treacă pragul bibliotecii școlii, iar în 15 ianuarie, au făcut-o cu drag și dor de Eminescu, venind cu multă bucurie „La steaua care (tocmai) a răsărit...” Alături de doamna profesoară Adriana Andrieș, bibliotecara școlii, au prezentat aspecte din viața poetului, au recitat versuri și au participat la concursul desfășurat sub genericul ,,Eminescu, la ceas aniversar”, ajuns la cea de-a doua ediție.
La toate aceste activități cu multiple valențe instructiv-educative, trebuie să mai adăugăm două: serbarea de Crăciun, când au ținut să le dea părinților vestea nașterii Pruncului Iisus, prin nemuritoarele colinde tradiționale, precum și vrednica îndeletnicire de a-și consemna gândurile, bunele intenții și visurile în paginile revistei școlii.
Așadar, bunii noștri prieteni au buchisit cu râvnă și cu folos, dar au și acționat, cu vrednicie și voioșie, așa cum le stă bine, ca niște școlari fruntași și inimoși, precum îi știm. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au acționat, în taină, departe de lumea dezlănțuită!

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 15:41:27 Ora de vară a Europei de Est