Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestul elevilor bihoreni la adresa lipsei de implicare a autorităților locale

Indiferența voastră ucide!

Manifestul elevilor bihoreni la adresa lipsei de implicare a autorităților locale

Recent, în curtea Școlii Primare din Crâncești, comuna Dobrești (Bihor), o fetiță a fost ucisă de o poartă care a căzut peste ea, miercuri după-masă, în jurul orei 18.45.

Consiliul Județean al Elevilor Bihor, structura care reprezintă drepturile și interesele tuturor celor peste 95.000 de beneficiari primari ai sistemului educațional din județul nostru, se declară stupefiat de această situație și trage un puternic semnal de alarmă la adresa indiferenței factorilor decizionali. În acest sens, reprezentanții elevilor bihoreni lansează un manifest care să vizeze conștientizarea impactului absolut devastator al lipsei de implicare a autorităților în procesul educațional, manifest denumit ,,Indiferența voastră ucide!"
Tragedia a avut loc în pauza unui curs de dans organizat la Căminul Cultural de lângă școala din satul Crâncești, în curtea instituției, poarta de fotbal nefiind bine amplasată și cauzând riscul unor accidente. Cu toate acestea, nici directorul Liceului Tehnologic Dobreşti, doamna Livia Gego, în subordinea căreia se află școala, și nici domnul Nicolae Neag, primarul comunei, nu s-au asigurat de existența dotărilor necesare și de buna lor funcționare. Victima era elevă în clasa I la aceeași unitate de învățământ.
Protestul este inițiat ca reacție la adresa multitudinii de carențe care afectează starea generală și calitatea educației preuniversitare românești, cauzate de lipsa de pregătire și viziune a multor aleși locali inactivi în ceea ce privește dezvoltarea pe plan comunitar și educațional.
Mesajul Biroului executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor este unul foarte puternic: „Stimați factori decizionali, educația nu mai poate aștepta! Indiferența și neimplicarea unora dintre dumneavoastră se concretizează prin efecte letale! Datele ne prezintă o stare deplorabilă: doar 4 administrații publice locale acordă burse elevilor cu performanțe la învățătură și 45 de școli încă au grupurile sanitare amplasate în curte. De asemenea, lipsa de incluziune din spațiul școlar și ineficiența bazei materiale devin cauze ale unor tragedii precum recentul deces al fetiței din Crâncești, ucisă de poarta din curtea școlii care a căzut peste ea. V-ați asumat datoria fundamentală de a dezvolta comunitățile pe care le conduceți și de a investi în educație! Și toate acestea, în momentul de față, majoritatea unităților de învățământ din Bihor nu dispun de resursele necesare unui demers calitativ, în timp ce primăriile dețin toate facilitățile necesare! Indiferența voastră are repercusiuni grave... Vă solicităm să preluați puținele modele de bune practici existente și să vă îndepliniți datoria!"
De asemenea, structura a publicat recent Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel județean, un document care vizează starea actuală a învățământului bihorean, pe care îl puteți consulta accesând următorul link: bit.ly/30LgEqE

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:39 Ora de vară a Europei de Est