Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Soluții pentru descongestionarea traficului în zona DN79 Oradea - Arad, intersecția cu drumul de centură, respectiv Calea Aradului - Calea Sântandrei

Ieri, Primarul Ilie Bolojan a prezentat

Soluții pentru descongestionarea traficului în zona DN79 Oradea - Arad, intersecția cu drumul de centură, respectiv Calea Aradului - Calea Sântandrei

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de ieri (28 oct. 2019) soluțiile pentru descongestionarea traficului în zona DN79 Oradea - Arad, intersecția cu drumul de centură, respectiv Calea Aradului - Calea Sântandrei.

De menționat, că la sfârșitul acestei săptămâni s-a asfaltat Str. Balog Istvan de la blocurile ANL până la Arabesque, urmând să existe o singură ieșire din cartier către localitatea Sântandrei.
În ceea ce privește Str. Coriolan Pop, aceasta este deja trimisă în procedura de licitație, studiul de fezabilitate fiind aprobat în Consiliul Local.
În ședința Consiliului Local de joi, 31 octombrie, se vor supune aprobării și indicatorii tehnico-economici pentru asfaltarea străzilor General Eremia Grigorescu, Nicolae Firu și Radu Enescu din Cartierul Veteranilor.
,,Astfel, din primăvara anului viitor, vom putea spune despre Cartierul Veteranilor că va fi cu toate utilitățile la nivel urban. Momentan este în fază de proiect un pod nou peste Peța, în aval de Calea Aradului. Cei care vor dori să intre în Sântandrei vor trece peste acest pod, fapt care va fluidiza foarte mult circulația în zonă. În continuare, urmează să fie supusă aprobării în Consiliul Local crearea legăturii între Cartierul Veteranilor și Str. H. Ibsen ", a spus primarul Ilie Bolojan.
Practic, se va crea o nouă stradă în prelungirea Str. Nicolae Firu, stradă care se va lega de Str. H.Ibsen prin Str. Trotușului prin construirea noului pod carosabil peste Peța.
Odată cu realizarea pasajului suprateran peste drumul național DN79, girația aflată la intersecția drumului de centură al municipiului Oradea cu drumul național DN79 a fost degrevată de traficul greu pe relația centurii. Cu toate acestea, avându-se în vedere dezvoltarea zonei adiacente Căii Sântandrei, atât în ceea ce privește prestările de servicii, producție, cât și sedii de societăți comerciale, construcții de locuințe, se constată la orele de vârf, precum și în cea mai mare parte a zilei un blocaj în girația amintită.
Pentru a  descongestiona traficul în zona DN79 Oradea - Arad, intersecția cu drumul de centură, respectiv Calea Aradului - Calea Sântandrei, Primăria Oradea inițiază o serie de lucrări.
Bretea de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandreiului
O primă lucrare se referă la realizarea unei bretele de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandrei în zona ANL-urilor. În acest sens, în data de 2 iulie a fost semnat contractul de lucrări între municipiul Oradea și SC Drumuri Bihor SA, în calitate de lider de asociere, și Aquacons SRL, în calitate de asociat, prin care Aquacons SRL va presta serviciile de proiectare, iar  lucrările la breteaua de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandrei va fi realizată de către SC Drumuri Bihor SA.  
,,Ordinul de începere a lucrărilor se va da până la sfârșitul acestei săptămâni, iar dacă totul decurge fără probleme în decembrie se vor finaliza lucrările", a spus primarul Ilie Bolojan.
Lucrările vor consta în următoarele: amenajare carosabil, amenajare trotuar, montarea de panouri foto-absorbante, realizarea iluminatului public.
Drum colector între Calea Sântandreiului și Calea Aradului
O a doua lucrare are în vedere realizarea unei bretele între Calea Sântandreiului și Calea Aradului.
Astfel, în cadrul contractului ,,Elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor (PAC/DTAC) proiect tehnic de execuția lucrărilor  (PT), asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada lucrărilor și execuție lucrări pentru obiectivele de investiții: Drum colector Calea Sântandrei - Calea Aradului" se va realiza un drum colector între drumul de centură al municipiului Oradea, respectiv Calea Sântandrei și drumul național DN79 Arad, Calea Aradului, care va dirija circulația spre complexele comerciale existente.
Lungimea drumului este de 360 m și va începe din Calea Sântandrei printr-un drum colector diagonal în zona viitorului magazin Hornbach, racordare cu acces la magazin și Calea Aradului prin girație, tronson de-a lungul Căii Aradului până la zona asfaltată.
Lucrările vor consta în următoarele: amenajare carosabil cu două benzi de circulație, amenajare girație, amenajare alee cu o bandă din Calea Aradului în girație, amenajare trotuare, rezolvarea scurgerii apelor pluviale și iluminatul public.
,,Ne dorim ca la primăvară să fie operațională și această bretea, care va face ca circulația la intrarea în Oradea dinspre Arad să fie mult fluidizată. Totodată, la primăvară, toată Calea Aradului va fi frezată și se va turna un nou covor asfaltic. Până atunci îmi cer scuze pentru deranjul din trafic locuitorilor din Calea Aradului, celor din Sântandrei, dar și tuturor care se află în tranzit, dar cu toții trebuie să înțelegem că pentru urbanizarea zonei trebuie să facem aceste lucrări", a încheiat primarul. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:23:38 Ora de vară a Europei de Est