Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Duminică,

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Domnul Sorin Maghiar, președinte al Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român, ne-a invitat să participăm duminică, 3 noiembrie 2019, la comemorarea marelui filantrop Nicolae Jiga - ,,un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", de la a cărui moarte se vor împlini (marți, 5 noiembrie) 149 de ani.

Evenimentul a fost anunțat pentru ora 14.30, în fața Primăriei, unde este amplasat bustul lui Nicolae Jiga. La manifestare au participat, alături de organizatori (Asociația ,,Culanii" din Sânnicolau Român, președinte, Sorin Maghiar), cetățeni, părinți și prieteni ai ,,culanilor", prieteni-artiști și simpatizanți ai lui Adrian Bojan, tânărul interpret care urma să-și lanseze albumul de debut la Căminul Cultural, susținători ai celor două evenimente. Printre invitați și susținători ai manifestărilor s-au aflat domnul deputat Ioan Sorin Roman, doamna secretar de stat Lilla Debelka (președinte al PSD Diaspora) și domnul Ioan Chivari...
Prezentările au fost făcute de către Mariana Kofler, moderator și prezentator al evenimentului cultural.
După intonarea Imnului de Stat al României de către membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" din Oradea, a urmat o slujbă de pomenire și de mulțumire în memoria lui Nicolae Jiga, săvârșită de părintele misionar Bogdan Briciu din Oradea.
,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni"
Apoi, domnul Sorin Maghiar ne-a făcut cunoștință cu marele filantrop Nicolae Jiga, ,,născut în Sânnicolau Român, în 4 octombrie 1790, din părinți plugari, cu numele de familie Judeu. A făcut școala primară în localitatea natală, iar clasele gimnaziale, la Oradea, unde a intrat ca ucenic la o prăvălie. Numele i-a fost schimbat în Jiga de către patronul său, pe când era ucenic. Mai târziu devine calfă și apoi își deschide chiar el o prăvălie (...). În 1839 este numit inspector peste școlile din Bihor, funcție pe care o va deține până în 1870 (când se va stinge din viață, în 5 noiembrie - n.n.). În calitate de inspector școlar, ,,Jiga intră în contact cu realitatea dură a școlilor românești, cu mizeria în care trăiesc elevii și începe să acorde ajutoare, la început câte puțin, sub formă de mâncare și haine, apoi sume tot mai mari destinate bisericii, școlilor și culturii". Sunt subliniate apoi preocupările lui Nicolae Jiga în plan bisericesc; participarea în calitate de delegat la Adunarea Națională de la Timișoara (în 1848); după care au fost evidențiate acțiunile sale filantropice din anii 1854-1864, când a ajutat 20 de tineri studenți români ortodocși, a contribuit cu bani la repararea de biserici, a donat terenuri și imobile către biserici și școli, a înființat un fond pentru ajutorarea românilor care doreau să-și deschidă prăvălii, a susținut tipărirea unor cărți...,,Cea mai importantă realizare a lui Nicolae Jiga a fost înființarea fundației ,,Zsigiană" (Fundația Nicolae Jiga), cu un capital de 40.000 de florini, cu scopul de a asigura burse pentru studenții români. În 1869, a mai înființat o fundație cu capital de 6.000 de florini, pentru susținerea elevilor români de la liceul din Beiuș. În anul 1865, împăratul austriac Francisc Iosif I l-a distins pe Nicolae Jiga cu ordinul ,,Crucea de Aur" pentru merite deosebite, ca mare comerciant și filantrop român". Vorbitorul a făcut apoi trimiteri la cartea ,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", scrisă de Titus Liviu Roșu, carte ,,care se vrea și reușește să fie o reparație prin readucerea în memoria noastră a acestui mare spirit care a fost Nicolae Jiga, care pe nedrept a fost uitat de unii", după cum remarcă domnul Sorin Maghiar. Dacă Nicolae Jiga a fost 29 de ani inspector al școlilor românești din Bihor, a mai fost și senator orășenesc și chiar viceprimar al Oradiei, încât ,,Titus Liviu Roșu propune realizarea unei statui a lui N. Jiga alături de Iosif Vulcan și Emanuil Gojdu - care l-au prețuit pe strămoșul nostru - și în orașul al cărui viceprimar, senator și nu numai, a fost".
,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți"
A vorbit apoi (ca din Biblie) doamna Ana Codrean Petrilă, conducător - instructor al ,,culanilor", iar pentru Adrian Bojan, timp de 16 ani, un adevărat profesor și culegător de folclor. Cu ani în urmă, domnia sa a fost invitată și a vorbit despre marele filantrop, la București, în emisiunea domnului Ștefănescu. Tot doamna Codrean ar vrea ca la anul (când se vor împlini 150 de ani), la  comemorarea lui Nicolae Jiga să participe toți sătenii, la fel și de Ziua Eroilor. ,,Mie mi-a lăsat cu limbă de moarte nană Lină a Stropii, mi-a spus așa: ,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți". Acest mesaj îl transmit și eu acum. Să nu uitați pentru că doare, doare enorm de mult". Așa cum a durut-o și de Ziua Eroilor, când la Sânnicolau Român, au sărbătorit doar 10 localnici... Și mai are doamna Ana o mare dorință.
,,E vremea să ne unim"
,,Am început să facem ceea ce vedem în țară: să ne urăm și să ne dezbinăm. E vremea (cazul) să ne unim. Nu contează  care ni-i credința. Nu contează care ni-i  partidul. Să ne respectăm unii pe ceilalți. Să nu fim răi"! A durut-o la fel de mult când a văzut că acest copil (Adrian Bojan), care de 16 ani se străduiește să adune comorile satului, cântecele locale, nu a avut voie să facă repetiție pentru acest eveniment la Căminul Cultural (ci pe malul Crișului)...
,,Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"
Momentul depunerii de coroane din partea domnului deputat Ioan Sorin Roman, a Primăriei și a Asociației ,,Culanii" a fost onorat și însuflețit de membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" cu un buchet de cântece adecvate momentului, iar îndrăgita solistă (,,tulcăniță") Viorica Marc Bulzan a cântat dumnezeiește (pentru a doua oară) cântecul compus de ea pentru Centenarul Marii Unirii (prima oară l-a cântat la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea).
,,Români buni, de viță veche/ Pe lume n-aveți pereche/ Eroi în Primul Război/ Ați ajuns prin moarte voi/ Ați dat sânge și sudoare/ Pentru România Mare...
Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"...
,,Maica me când m-o făcut"
Manifestările au continuat la Căminul Cultural, cu un regal artistic (care a ținut mai bine de patru ore), susținut de prietenii lui Adrian Bojan: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele" (Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (Bistrița-Năsăud), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad), la ora lansării albumul său de debut, intitulat ,,Maica me când m-o făcut".
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 14:45:47 Ora de vară a Europei de Est