Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Duminică,

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Domnul Sorin Maghiar, președinte al Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român, ne-a invitat să participăm duminică, 3 noiembrie 2019, la comemorarea marelui filantrop Nicolae Jiga - ,,un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", de la a cărui moarte se vor împlini (marți, 5 noiembrie) 149 de ani.

Evenimentul a fost anunțat pentru ora 14.30, în fața Primăriei, unde este amplasat bustul lui Nicolae Jiga. La manifestare au participat, alături de organizatori (Asociația ,,Culanii" din Sânnicolau Român, președinte, Sorin Maghiar), cetățeni, părinți și prieteni ai ,,culanilor", prieteni-artiști și simpatizanți ai lui Adrian Bojan, tânărul interpret care urma să-și lanseze albumul de debut la Căminul Cultural, susținători ai celor două evenimente. Printre invitați și susținători ai manifestărilor s-au aflat domnul deputat Ioan Sorin Roman, doamna secretar de stat Lilla Debelka (președinte al PSD Diaspora) și domnul Ioan Chivari...
Prezentările au fost făcute de către Mariana Kofler, moderator și prezentator al evenimentului cultural.
După intonarea Imnului de Stat al României de către membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" din Oradea, a urmat o slujbă de pomenire și de mulțumire în memoria lui Nicolae Jiga, săvârșită de părintele misionar Bogdan Briciu din Oradea.
,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni"
Apoi, domnul Sorin Maghiar ne-a făcut cunoștință cu marele filantrop Nicolae Jiga, ,,născut în Sânnicolau Român, în 4 octombrie 1790, din părinți plugari, cu numele de familie Judeu. A făcut școala primară în localitatea natală, iar clasele gimnaziale, la Oradea, unde a intrat ca ucenic la o prăvălie. Numele i-a fost schimbat în Jiga de către patronul său, pe când era ucenic. Mai târziu devine calfă și apoi își deschide chiar el o prăvălie (...). În 1839 este numit inspector peste școlile din Bihor, funcție pe care o va deține până în 1870 (când se va stinge din viață, în 5 noiembrie - n.n.). În calitate de inspector școlar, ,,Jiga intră în contact cu realitatea dură a școlilor românești, cu mizeria în care trăiesc elevii și începe să acorde ajutoare, la început câte puțin, sub formă de mâncare și haine, apoi sume tot mai mari destinate bisericii, școlilor și culturii". Sunt subliniate apoi preocupările lui Nicolae Jiga în plan bisericesc; participarea în calitate de delegat la Adunarea Națională de la Timișoara (în 1848); după care au fost evidențiate acțiunile sale filantropice din anii 1854-1864, când a ajutat 20 de tineri studenți români ortodocși, a contribuit cu bani la repararea de biserici, a donat terenuri și imobile către biserici și școli, a înființat un fond pentru ajutorarea românilor care doreau să-și deschidă prăvălii, a susținut tipărirea unor cărți...,,Cea mai importantă realizare a lui Nicolae Jiga a fost înființarea fundației ,,Zsigiană" (Fundația Nicolae Jiga), cu un capital de 40.000 de florini, cu scopul de a asigura burse pentru studenții români. În 1869, a mai înființat o fundație cu capital de 6.000 de florini, pentru susținerea elevilor români de la liceul din Beiuș. În anul 1865, împăratul austriac Francisc Iosif I l-a distins pe Nicolae Jiga cu ordinul ,,Crucea de Aur" pentru merite deosebite, ca mare comerciant și filantrop român". Vorbitorul a făcut apoi trimiteri la cartea ,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", scrisă de Titus Liviu Roșu, carte ,,care se vrea și reușește să fie o reparație prin readucerea în memoria noastră a acestui mare spirit care a fost Nicolae Jiga, care pe nedrept a fost uitat de unii", după cum remarcă domnul Sorin Maghiar. Dacă Nicolae Jiga a fost 29 de ani inspector al școlilor românești din Bihor, a mai fost și senator orășenesc și chiar viceprimar al Oradiei, încât ,,Titus Liviu Roșu propune realizarea unei statui a lui N. Jiga alături de Iosif Vulcan și Emanuil Gojdu - care l-au prețuit pe strămoșul nostru - și în orașul al cărui viceprimar, senator și nu numai, a fost".
,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți"
A vorbit apoi (ca din Biblie) doamna Ana Codrean Petrilă, conducător - instructor al ,,culanilor", iar pentru Adrian Bojan, timp de 16 ani, un adevărat profesor și culegător de folclor. Cu ani în urmă, domnia sa a fost invitată și a vorbit despre marele filantrop, la București, în emisiunea domnului Ștefănescu. Tot doamna Codrean ar vrea ca la anul (când se vor împlini 150 de ani), la  comemorarea lui Nicolae Jiga să participe toți sătenii, la fel și de Ziua Eroilor. ,,Mie mi-a lăsat cu limbă de moarte nană Lină a Stropii, mi-a spus așa: ,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți". Acest mesaj îl transmit și eu acum. Să nu uitați pentru că doare, doare enorm de mult". Așa cum a durut-o și de Ziua Eroilor, când la Sânnicolau Român, au sărbătorit doar 10 localnici... Și mai are doamna Ana o mare dorință.
,,E vremea să ne unim"
,,Am început să facem ceea ce vedem în țară: să ne urăm și să ne dezbinăm. E vremea (cazul) să ne unim. Nu contează  care ni-i credința. Nu contează care ni-i  partidul. Să ne respectăm unii pe ceilalți. Să nu fim răi"! A durut-o la fel de mult când a văzut că acest copil (Adrian Bojan), care de 16 ani se străduiește să adune comorile satului, cântecele locale, nu a avut voie să facă repetiție pentru acest eveniment la Căminul Cultural (ci pe malul Crișului)...
,,Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"
Momentul depunerii de coroane din partea domnului deputat Ioan Sorin Roman, a Primăriei și a Asociației ,,Culanii" a fost onorat și însuflețit de membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" cu un buchet de cântece adecvate momentului, iar îndrăgita solistă (,,tulcăniță") Viorica Marc Bulzan a cântat dumnezeiește (pentru a doua oară) cântecul compus de ea pentru Centenarul Marii Unirii (prima oară l-a cântat la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea).
,,Români buni, de viță veche/ Pe lume n-aveți pereche/ Eroi în Primul Război/ Ați ajuns prin moarte voi/ Ați dat sânge și sudoare/ Pentru România Mare...
Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"...
,,Maica me când m-o făcut"
Manifestările au continuat la Căminul Cultural, cu un regal artistic (care a ținut mai bine de patru ore), susținut de prietenii lui Adrian Bojan: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele" (Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (Bistrița-Năsăud), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad), la ora lansării albumul său de debut, intitulat ,,Maica me când m-o făcut".
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga.

Trimite email
sâmbătă, 24 februarie 2024, 02:09:55 Ora standard a Europei de Est