Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Duminică,

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Domnul Sorin Maghiar, președinte al Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român, ne-a invitat să participăm duminică, 3 noiembrie 2019, la comemorarea marelui filantrop Nicolae Jiga - ,,un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", de la a cărui moarte se vor împlini (marți, 5 noiembrie) 149 de ani.

Evenimentul a fost anunțat pentru ora 14.30, în fața Primăriei, unde este amplasat bustul lui Nicolae Jiga. La manifestare au participat, alături de organizatori (Asociația ,,Culanii" din Sânnicolau Român, președinte, Sorin Maghiar), cetățeni, părinți și prieteni ai ,,culanilor", prieteni-artiști și simpatizanți ai lui Adrian Bojan, tânărul interpret care urma să-și lanseze albumul de debut la Căminul Cultural, susținători ai celor două evenimente. Printre invitați și susținători ai manifestărilor s-au aflat domnul deputat Ioan Sorin Roman, doamna secretar de stat Lilla Debelka (președinte al PSD Diaspora) și domnul Ioan Chivari...
Prezentările au fost făcute de către Mariana Kofler, moderator și prezentator al evenimentului cultural.
După intonarea Imnului de Stat al României de către membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" din Oradea, a urmat o slujbă de pomenire și de mulțumire în memoria lui Nicolae Jiga, săvârșită de părintele misionar Bogdan Briciu din Oradea.
,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni"
Apoi, domnul Sorin Maghiar ne-a făcut cunoștință cu marele filantrop Nicolae Jiga, ,,născut în Sânnicolau Român, în 4 octombrie 1790, din părinți plugari, cu numele de familie Judeu. A făcut școala primară în localitatea natală, iar clasele gimnaziale, la Oradea, unde a intrat ca ucenic la o prăvălie. Numele i-a fost schimbat în Jiga de către patronul său, pe când era ucenic. Mai târziu devine calfă și apoi își deschide chiar el o prăvălie (...). În 1839 este numit inspector peste școlile din Bihor, funcție pe care o va deține până în 1870 (când se va stinge din viață, în 5 noiembrie - n.n.). În calitate de inspector școlar, ,,Jiga intră în contact cu realitatea dură a școlilor românești, cu mizeria în care trăiesc elevii și începe să acorde ajutoare, la început câte puțin, sub formă de mâncare și haine, apoi sume tot mai mari destinate bisericii, școlilor și culturii". Sunt subliniate apoi preocupările lui Nicolae Jiga în plan bisericesc; participarea în calitate de delegat la Adunarea Națională de la Timișoara (în 1848); după care au fost evidențiate acțiunile sale filantropice din anii 1854-1864, când a ajutat 20 de tineri studenți români ortodocși, a contribuit cu bani la repararea de biserici, a donat terenuri și imobile către biserici și școli, a înființat un fond pentru ajutorarea românilor care doreau să-și deschidă prăvălii, a susținut tipărirea unor cărți...,,Cea mai importantă realizare a lui Nicolae Jiga a fost înființarea fundației ,,Zsigiană" (Fundația Nicolae Jiga), cu un capital de 40.000 de florini, cu scopul de a asigura burse pentru studenții români. În 1869, a mai înființat o fundație cu capital de 6.000 de florini, pentru susținerea elevilor români de la liceul din Beiuș. În anul 1865, împăratul austriac Francisc Iosif I l-a distins pe Nicolae Jiga cu ordinul ,,Crucea de Aur" pentru merite deosebite, ca mare comerciant și filantrop român". Vorbitorul a făcut apoi trimiteri la cartea ,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", scrisă de Titus Liviu Roșu, carte ,,care se vrea și reușește să fie o reparație prin readucerea în memoria noastră a acestui mare spirit care a fost Nicolae Jiga, care pe nedrept a fost uitat de unii", după cum remarcă domnul Sorin Maghiar. Dacă Nicolae Jiga a fost 29 de ani inspector al școlilor românești din Bihor, a mai fost și senator orășenesc și chiar viceprimar al Oradiei, încât ,,Titus Liviu Roșu propune realizarea unei statui a lui N. Jiga alături de Iosif Vulcan și Emanuil Gojdu - care l-au prețuit pe strămoșul nostru - și în orașul al cărui viceprimar, senator și nu numai, a fost".
,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți"
A vorbit apoi (ca din Biblie) doamna Ana Codrean Petrilă, conducător - instructor al ,,culanilor", iar pentru Adrian Bojan, timp de 16 ani, un adevărat profesor și culegător de folclor. Cu ani în urmă, domnia sa a fost invitată și a vorbit despre marele filantrop, la București, în emisiunea domnului Ștefănescu. Tot doamna Codrean ar vrea ca la anul (când se vor împlini 150 de ani), la  comemorarea lui Nicolae Jiga să participe toți sătenii, la fel și de Ziua Eroilor. ,,Mie mi-a lăsat cu limbă de moarte nană Lină a Stropii, mi-a spus așa: ,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți". Acest mesaj îl transmit și eu acum. Să nu uitați pentru că doare, doare enorm de mult". Așa cum a durut-o și de Ziua Eroilor, când la Sânnicolau Român, au sărbătorit doar 10 localnici... Și mai are doamna Ana o mare dorință.
,,E vremea să ne unim"
,,Am început să facem ceea ce vedem în țară: să ne urăm și să ne dezbinăm. E vremea (cazul) să ne unim. Nu contează  care ni-i credința. Nu contează care ni-i  partidul. Să ne respectăm unii pe ceilalți. Să nu fim răi"! A durut-o la fel de mult când a văzut că acest copil (Adrian Bojan), care de 16 ani se străduiește să adune comorile satului, cântecele locale, nu a avut voie să facă repetiție pentru acest eveniment la Căminul Cultural (ci pe malul Crișului)...
,,Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"
Momentul depunerii de coroane din partea domnului deputat Ioan Sorin Roman, a Primăriei și a Asociației ,,Culanii" a fost onorat și însuflețit de membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" cu un buchet de cântece adecvate momentului, iar îndrăgita solistă (,,tulcăniță") Viorica Marc Bulzan a cântat dumnezeiește (pentru a doua oară) cântecul compus de ea pentru Centenarul Marii Unirii (prima oară l-a cântat la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea).
,,Români buni, de viță veche/ Pe lume n-aveți pereche/ Eroi în Primul Război/ Ați ajuns prin moarte voi/ Ați dat sânge și sudoare/ Pentru România Mare...
Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"...
,,Maica me când m-o făcut"
Manifestările au continuat la Căminul Cultural, cu un regal artistic (care a ținut mai bine de patru ore), susținut de prietenii lui Adrian Bojan: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele" (Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (Bistrița-Năsăud), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad), la ora lansării albumul său de debut, intitulat ,,Maica me când m-o făcut".
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 9 aprilie 2020