Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Un regal artistic de pomină, duminică, la Căminul Cultural din Sânnicolau Român

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Duminică, 3 noiembrie 2019, la evenimentul de lansare a albumului de debut, Adrian Bojan s-a simțit în al nouălea cer (la cei 29 de ani), văzând atâția prieteni-interpreți care l-au onorat cu prezența și cu recitalurile... care au ținut mai bine de patru-cinci ore!

Ne-au cântat și încântat, duminică, pe scena Căminului Cultural din Sânnicolau Român, alături de Adrian Bojan, prietenii săi: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța Baba, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele"(Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (,,privighetoarea" Năsăudului), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad)...
Evenimentul a fost prezentat de frumoasa colegă de școală primară a lui Adi (consăteana sa din Roit), Mariana Kofler, și ea artistă, dar într-ale scrisului (autoare a romanului ,,Pelegrina"), purtând pe cap coronița de prințesă a regalului, primită de la designerul de pălării, doamna Doina Morna. Evenimentul acesta, lansarea CD-ului ,,Maica me când m-o făcut", albumul de debut al lui Adrian Bojan, precum și spectacolul care a fost pus la cale cu acest prilej, nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul unor oameni minunați, cu dare de mână și cu suflet mare: domnul Ioan Degău, director al Băncii Centrale Cooperatiste Creditcoop, domnul deputat Ioan Sorin Roman, Consiliul Județean Bihor (Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte), Violeta și Florin Gal, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român și doamna prof. Ana Codrean Petrilă, mintea și sufletul ,,culanilor", domnul Ioan Chivari, cu implicarea unor profesori și poeți: Doina Iliescu, Maria Matei, Ioana Precup, Maria Elvira Vancea, Leontina Costruț, Paraschiva Cărbunar și doamna ing. Miorița Săteanu, care chiar dacă nu a putut ajunge la eveniment, a trimis un mesaj emoționant citit de poeta Leontina Costruț.
,,Tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru"
În cuvântul său, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii", starostele celor două evenimente culturale, a vorbit despre Asociația pe care o conduce, despre cele două proiecte derulate (pentru procurarea costumelor populare pentru membrii Ansamblului folcloric ,,Culanii" și realizarea CD-ului), subliniind scopul și obiectivele urmărite, precum și crezul domniei sale: ,,Noi considerăm că tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru, și nu trebuie să lăsăm ca timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Numai educând în acest spirit copiii, prin diverse activități, să iubească limba și obiceiurile țării în care s-au născut, ne putem asigura că tradițiile vor avea continuitate pentru generațiile următoare. Dorim să învățăm tinerii din comună să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului și a cântecului românesc, a meleagurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară și în străinătate", a spus domnul Sorin Maghiar.
,,Mama m-o făcut voinic, și cânt de când eram în perină"
De ce nu l-am crede pe Adi, care a fost tare rău și plângăcios când a fost mic, după cum ne-a mărturisit. Nu mai știa mama lui ce să facă cu el. Pesemne, acesta era limbajul lui de comunicare artistic. Cineva i-a sugerat mamei Mihaela: ,,Lasă aparatul de radio deschis și vei vedea că nu mai plânge". Și uite-așa am crescut eu cu radioul sub cap pe post de perină și cu artiștii în suflet", zice Adi. Mai mult, uitați-vă cât e de voinic și de îndrăgit de toți colegii de breaslă.
,,Să vă spun cum l-am cunoscut pe Adi Bojan"
Doamna Ana Codrean, care i-a fost ca o mamă, iar de 16 ani, ,,profesoara" lui de folclor, îl citește ca pe o carte. De mic l-a remarcat și l-a îndrăgit, pe când venea la repetițiile ansamblului. ,,Prima dată l-am învățat să doinească, mai apoi l-am învățat să culeagă folclor și să prelucreze folclor. S-a înscris la Liceul de Arte, la secția de desen pentru că nu cunoștea notele muzicale. A terminat apoi un curs de asistenți medicali. S-a înscris și la facultate, la secția de folclor. Astăzi este mândria noastră. Ne mândrim cu el pentru că duce folclorul nostru autentic în tot județul, prin țară, dar și peste hotare. A cântat în Ungaria, dar și la Chișinău. Mă bucur să văd că munca de 16 ani pe care noi, amândoi, am depus-o dă roade. N-am făcut în ciuda nimănui... Albumul conține 20 de piese autentice. E o cinste pentru noi și o bucurie care nu are margini, să vedem astăzi atâția soliști consacrați prezenți la evenimentul nostru. Le mulțumim tuturor", a spus în încheiere doamna Ana Codrean Petrilă.
,,Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald"
La prezentarea pe scenă, aproape toți soliștii au găsit de cuviință să-l felicite pe Adrian, iar unii au răscolit amintiri, alții au făcut aprecieri. Aflăm că Luminița Tomuța Baba, spre exemplu, alături de regretata Florica Duma, în 2007, îl încuraja să persevereze. ,,Acest tânăr minunat, cu o voce deosebită, are un timbru special", a remarcat și de această dată doamna Luminița Tomuța Baba.
,,Îmi este prieten, pe lângă coleg de cântec. Îl știu pe Adi de când a participat la ,,Mândru-i cântecu-n Bihor". Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald. Zic că ajunge la sufletele noastre. Toate aceste melodii, noi zicem să sunt copiii noștri" - doamna Voichița Mihoc.
,,Vreau să vă spun că Adrian s-a consultat cu mine atunci când intenționa să dea drumul la CD. Mi-a trimis piesele să le audiez, să-i confirm oarecum dacă sunt în regulă. M-am bucurat foarte mult că a avut încredere în mine. Vă invit să vă ajutați talentele! - doamna Irina Mihoc.
,,Adi e un băiat de suflet al meu de când l-am cunoscut. Mi-a intrat la suflet. Am venit cu mult drag să-l susțin la lansarea albumului!" - Maria Matei.
,,Haideți să susținem pe mai departe tinerele talente ale satului", a conchis și Mariana Kofler.
Să vă mai spunem că atunci când a început să cânte, Adrian și-a adus mama pe scenă. El cânta, ea lăcrima! Apoi au lăcrimat la unison.
Adi dragă, te felicit pentru gestul tău, pentru album și pentru sufletul tău mare, în care încap toți prietenii!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022