Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Un regal artistic de pomină, duminică, la Căminul Cultural din Sânnicolau Român

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Duminică, 3 noiembrie 2019, la evenimentul de lansare a albumului de debut, Adrian Bojan s-a simțit în al nouălea cer (la cei 29 de ani), văzând atâția prieteni-interpreți care l-au onorat cu prezența și cu recitalurile... care au ținut mai bine de patru-cinci ore!

Ne-au cântat și încântat, duminică, pe scena Căminului Cultural din Sânnicolau Român, alături de Adrian Bojan, prietenii săi: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța Baba, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele"(Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (,,privighetoarea" Năsăudului), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad)...
Evenimentul a fost prezentat de frumoasa colegă de școală primară a lui Adi (consăteana sa din Roit), Mariana Kofler, și ea artistă, dar într-ale scrisului (autoare a romanului ,,Pelegrina"), purtând pe cap coronița de prințesă a regalului, primită de la designerul de pălării, doamna Doina Morna. Evenimentul acesta, lansarea CD-ului ,,Maica me când m-o făcut", albumul de debut al lui Adrian Bojan, precum și spectacolul care a fost pus la cale cu acest prilej, nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul unor oameni minunați, cu dare de mână și cu suflet mare: domnul Ioan Degău, director al Băncii Centrale Cooperatiste Creditcoop, domnul deputat Ioan Sorin Roman, Consiliul Județean Bihor (Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte), Violeta și Florin Gal, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român și doamna prof. Ana Codrean Petrilă, mintea și sufletul ,,culanilor", domnul Ioan Chivari, cu implicarea unor profesori și poeți: Doina Iliescu, Maria Matei, Ioana Precup, Maria Elvira Vancea, Leontina Costruț, Paraschiva Cărbunar și doamna ing. Miorița Săteanu, care chiar dacă nu a putut ajunge la eveniment, a trimis un mesaj emoționant citit de poeta Leontina Costruț.
,,Tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru"
În cuvântul său, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii", starostele celor două evenimente culturale, a vorbit despre Asociația pe care o conduce, despre cele două proiecte derulate (pentru procurarea costumelor populare pentru membrii Ansamblului folcloric ,,Culanii" și realizarea CD-ului), subliniind scopul și obiectivele urmărite, precum și crezul domniei sale: ,,Noi considerăm că tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru, și nu trebuie să lăsăm ca timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Numai educând în acest spirit copiii, prin diverse activități, să iubească limba și obiceiurile țării în care s-au născut, ne putem asigura că tradițiile vor avea continuitate pentru generațiile următoare. Dorim să învățăm tinerii din comună să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului și a cântecului românesc, a meleagurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară și în străinătate", a spus domnul Sorin Maghiar.
,,Mama m-o făcut voinic, și cânt de când eram în perină"
De ce nu l-am crede pe Adi, care a fost tare rău și plângăcios când a fost mic, după cum ne-a mărturisit. Nu mai știa mama lui ce să facă cu el. Pesemne, acesta era limbajul lui de comunicare artistic. Cineva i-a sugerat mamei Mihaela: ,,Lasă aparatul de radio deschis și vei vedea că nu mai plânge". Și uite-așa am crescut eu cu radioul sub cap pe post de perină și cu artiștii în suflet", zice Adi. Mai mult, uitați-vă cât e de voinic și de îndrăgit de toți colegii de breaslă.
,,Să vă spun cum l-am cunoscut pe Adi Bojan"
Doamna Ana Codrean, care i-a fost ca o mamă, iar de 16 ani, ,,profesoara" lui de folclor, îl citește ca pe o carte. De mic l-a remarcat și l-a îndrăgit, pe când venea la repetițiile ansamblului. ,,Prima dată l-am învățat să doinească, mai apoi l-am învățat să culeagă folclor și să prelucreze folclor. S-a înscris la Liceul de Arte, la secția de desen pentru că nu cunoștea notele muzicale. A terminat apoi un curs de asistenți medicali. S-a înscris și la facultate, la secția de folclor. Astăzi este mândria noastră. Ne mândrim cu el pentru că duce folclorul nostru autentic în tot județul, prin țară, dar și peste hotare. A cântat în Ungaria, dar și la Chișinău. Mă bucur să văd că munca de 16 ani pe care noi, amândoi, am depus-o dă roade. N-am făcut în ciuda nimănui... Albumul conține 20 de piese autentice. E o cinste pentru noi și o bucurie care nu are margini, să vedem astăzi atâția soliști consacrați prezenți la evenimentul nostru. Le mulțumim tuturor", a spus în încheiere doamna Ana Codrean Petrilă.
,,Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald"
La prezentarea pe scenă, aproape toți soliștii au găsit de cuviință să-l felicite pe Adrian, iar unii au răscolit amintiri, alții au făcut aprecieri. Aflăm că Luminița Tomuța Baba, spre exemplu, alături de regretata Florica Duma, în 2007, îl încuraja să persevereze. ,,Acest tânăr minunat, cu o voce deosebită, are un timbru special", a remarcat și de această dată doamna Luminița Tomuța Baba.
,,Îmi este prieten, pe lângă coleg de cântec. Îl știu pe Adi de când a participat la ,,Mândru-i cântecu-n Bihor". Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald. Zic că ajunge la sufletele noastre. Toate aceste melodii, noi zicem să sunt copiii noștri" - doamna Voichița Mihoc.
,,Vreau să vă spun că Adrian s-a consultat cu mine atunci când intenționa să dea drumul la CD. Mi-a trimis piesele să le audiez, să-i confirm oarecum dacă sunt în regulă. M-am bucurat foarte mult că a avut încredere în mine. Vă invit să vă ajutați talentele! - doamna Irina Mihoc.
,,Adi e un băiat de suflet al meu de când l-am cunoscut. Mi-a intrat la suflet. Am venit cu mult drag să-l susțin la lansarea albumului!" - Maria Matei.
,,Haideți să susținem pe mai departe tinerele talente ale satului", a conchis și Mariana Kofler.
Să vă mai spunem că atunci când a început să cânte, Adrian și-a adus mama pe scenă. El cânta, ea lăcrima! Apoi au lăcrimat la unison.
Adi dragă, te felicit pentru gestul tău, pentru album și pentru sufletul tău mare, în care încap toți prietenii!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:26:51 Ora de vară a Europei de Est