Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Un regal artistic de pomină, duminică, la Căminul Cultural din Sânnicolau Român

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Duminică, 3 noiembrie 2019, la evenimentul de lansare a albumului de debut, Adrian Bojan s-a simțit în al nouălea cer (la cei 29 de ani), văzând atâția prieteni-interpreți care l-au onorat cu prezența și cu recitalurile... care au ținut mai bine de patru-cinci ore!

Ne-au cântat și încântat, duminică, pe scena Căminului Cultural din Sânnicolau Român, alături de Adrian Bojan, prietenii săi: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța Baba, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele"(Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (,,privighetoarea" Năsăudului), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad)...
Evenimentul a fost prezentat de frumoasa colegă de școală primară a lui Adi (consăteana sa din Roit), Mariana Kofler, și ea artistă, dar într-ale scrisului (autoare a romanului ,,Pelegrina"), purtând pe cap coronița de prințesă a regalului, primită de la designerul de pălării, doamna Doina Morna. Evenimentul acesta, lansarea CD-ului ,,Maica me când m-o făcut", albumul de debut al lui Adrian Bojan, precum și spectacolul care a fost pus la cale cu acest prilej, nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul unor oameni minunați, cu dare de mână și cu suflet mare: domnul Ioan Degău, director al Băncii Centrale Cooperatiste Creditcoop, domnul deputat Ioan Sorin Roman, Consiliul Județean Bihor (Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte), Violeta și Florin Gal, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român și doamna prof. Ana Codrean Petrilă, mintea și sufletul ,,culanilor", domnul Ioan Chivari, cu implicarea unor profesori și poeți: Doina Iliescu, Maria Matei, Ioana Precup, Maria Elvira Vancea, Leontina Costruț, Paraschiva Cărbunar și doamna ing. Miorița Săteanu, care chiar dacă nu a putut ajunge la eveniment, a trimis un mesaj emoționant citit de poeta Leontina Costruț.
,,Tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru"
În cuvântul său, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii", starostele celor două evenimente culturale, a vorbit despre Asociația pe care o conduce, despre cele două proiecte derulate (pentru procurarea costumelor populare pentru membrii Ansamblului folcloric ,,Culanii" și realizarea CD-ului), subliniind scopul și obiectivele urmărite, precum și crezul domniei sale: ,,Noi considerăm că tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru, și nu trebuie să lăsăm ca timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Numai educând în acest spirit copiii, prin diverse activități, să iubească limba și obiceiurile țării în care s-au născut, ne putem asigura că tradițiile vor avea continuitate pentru generațiile următoare. Dorim să învățăm tinerii din comună să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului și a cântecului românesc, a meleagurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară și în străinătate", a spus domnul Sorin Maghiar.
,,Mama m-o făcut voinic, și cânt de când eram în perină"
De ce nu l-am crede pe Adi, care a fost tare rău și plângăcios când a fost mic, după cum ne-a mărturisit. Nu mai știa mama lui ce să facă cu el. Pesemne, acesta era limbajul lui de comunicare artistic. Cineva i-a sugerat mamei Mihaela: ,,Lasă aparatul de radio deschis și vei vedea că nu mai plânge". Și uite-așa am crescut eu cu radioul sub cap pe post de perină și cu artiștii în suflet", zice Adi. Mai mult, uitați-vă cât e de voinic și de îndrăgit de toți colegii de breaslă.
,,Să vă spun cum l-am cunoscut pe Adi Bojan"
Doamna Ana Codrean, care i-a fost ca o mamă, iar de 16 ani, ,,profesoara" lui de folclor, îl citește ca pe o carte. De mic l-a remarcat și l-a îndrăgit, pe când venea la repetițiile ansamblului. ,,Prima dată l-am învățat să doinească, mai apoi l-am învățat să culeagă folclor și să prelucreze folclor. S-a înscris la Liceul de Arte, la secția de desen pentru că nu cunoștea notele muzicale. A terminat apoi un curs de asistenți medicali. S-a înscris și la facultate, la secția de folclor. Astăzi este mândria noastră. Ne mândrim cu el pentru că duce folclorul nostru autentic în tot județul, prin țară, dar și peste hotare. A cântat în Ungaria, dar și la Chișinău. Mă bucur să văd că munca de 16 ani pe care noi, amândoi, am depus-o dă roade. N-am făcut în ciuda nimănui... Albumul conține 20 de piese autentice. E o cinste pentru noi și o bucurie care nu are margini, să vedem astăzi atâția soliști consacrați prezenți la evenimentul nostru. Le mulțumim tuturor", a spus în încheiere doamna Ana Codrean Petrilă.
,,Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald"
La prezentarea pe scenă, aproape toți soliștii au găsit de cuviință să-l felicite pe Adrian, iar unii au răscolit amintiri, alții au făcut aprecieri. Aflăm că Luminița Tomuța Baba, spre exemplu, alături de regretata Florica Duma, în 2007, îl încuraja să persevereze. ,,Acest tânăr minunat, cu o voce deosebită, are un timbru special", a remarcat și de această dată doamna Luminița Tomuța Baba.
,,Îmi este prieten, pe lângă coleg de cântec. Îl știu pe Adi de când a participat la ,,Mândru-i cântecu-n Bihor". Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald. Zic că ajunge la sufletele noastre. Toate aceste melodii, noi zicem să sunt copiii noștri" - doamna Voichița Mihoc.
,,Vreau să vă spun că Adrian s-a consultat cu mine atunci când intenționa să dea drumul la CD. Mi-a trimis piesele să le audiez, să-i confirm oarecum dacă sunt în regulă. M-am bucurat foarte mult că a avut încredere în mine. Vă invit să vă ajutați talentele! - doamna Irina Mihoc.
,,Adi e un băiat de suflet al meu de când l-am cunoscut. Mi-a intrat la suflet. Am venit cu mult drag să-l susțin la lansarea albumului!" - Maria Matei.
,,Haideți să susținem pe mai departe tinerele talente ale satului", a conchis și Mariana Kofler.
Să vă mai spunem că atunci când a început să cânte, Adrian și-a adus mama pe scenă. El cânta, ea lăcrima! Apoi au lăcrimat la unison.
Adi dragă, te felicit pentru gestul tău, pentru album și pentru sufletul tău mare, în care încap toți prietenii!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 16:40:16 Ora de vară a Europei de Est