Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În cea de-a doua zi a olimpiadei – proba de lucru în echipă

Olimpiada de limba și literatura română, în direct, de la Oradea

În cea de-a doua zi a olimpiadei – proba de lucru în echipă

Din echipajele celor 41 de județe și echipajul reprezentativ al municipiului București au fost constituite, ieri, zece echipe în vederea desfășurării celei de-a doua probe de concurs – proba de lucru în echipă. Așa încât, astăzi (marți, 3 februarie 2009), în cea de-a doua zi a olimpiadei, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, s-a desfășurat proba de lucru în echipă, la care au participat primele cinci echipe.

Cei care au spart gheața au fost membrii echipajelor reprezentând județele: Teleorman, Mureș, Călărași, Buzău și Arad (echipa nr. 1).
După instructaj, fiecare echipaj a trecut la treabă, având în față subiectul probei: varianta 8 – un text: Obiceiuri și tradiții de primăvară și vară (de Isidor Râpă).
Textul reprodus făcea referire la ziua de 1 Martie, considerată, după calendarul vechi,  ca începutul Anului Nou, sărbătoarea venirii primăverii. Obiceiul legat de această zi este mărțișorul, privit ca un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de Anul Nou, împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste și bucurie.
Textul prezenta simbolistica mărțișorului (semnificația celor două culori ale șnurului, albă și roșie): regenerarea vieții, unitatea contrariilor (lumină-întuneric, căldură-frig, iarnă-vară), dragostea și ura, viața și moartea, binele și răul.
Consultându-se, membrii celor cinci echipaje au trecut la a așterne pe hârtie idei, și a încropi, în final, un eseu de o pagină, ca rod al colaborării dintre membrii întregii echipe (ca un proiect de grup).
În indicațiile scrise, se specifica ceea ce trebuia evidențiat în eseu: „valențele imaginarului simbolic al poporului nostru concretizat în obiecte de rit, care contribuie la conturarea identității culturale românești în spațiul european”.
Cea de-a doua echipă (echipa nr. 2) pe care am văzut-o la lucru a fost formată din olimpicii naționali ai județelor: Hunedoara, Suceava, Galați, Covasna și Ialomița.
Pe coridoare, unii dascăli „se plângeau” de faptul că la școală (și în programă) nu se bate monedă pe așa ceva...
Ei și? Aici e olimpiadă, e altceva, un examen al elitelor, unde nu se verifică neapărat cunoștințele pe care le au elevii în desagă...
Vizite, excursii, spectacole
 Olimpicii celorlalte cinci echipe (membrii echipelor VI-X), fiind liberi toată ziua, au putut opta pentru vizitarea municipiului de pe Crișul Repede (chiar pentru o „fugă” peste graniță), o ieșire în peisaj, chiar dacă vremea nu a ținut cu excursioniștii, iar seara, organizatorii le-au rezervat un spectacol de teatru. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În cea de-a doua zi a olimpiadei - proba de lucru în echipă.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 04:36:28 Ora de vară a Europei de Est