Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc

Ieri, a fost inaugurat internatul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia” din Oradea,

Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc

Domnul viceprimar Florin Birta, domnul Lucian Popa, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar Oradea (D.P.I.O.) din Primăria Oradea și doamna Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (A.D.L.O.), au participat ieri (joi, 14 noiembrie 2019), alături de conducerea Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" (prof. Daniela Vîlceanu - director și Biro Ildiko - director adjunct) la inaugurarea căminului internat al școlii.

,,Ne dorim un învățământ profesional de calitate"
Pentru inaugurarea căminului, Primăria a organizat conferința de presă pe teren, în curtea colegiului, în fața clădirii internatului. În deschiderea conferinței, domnul viceprimar Florin Birta a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în renovarea internatului, colegilor de la D.P.I.O. și A.D.L.O. Dacă clădirea școlii a fost renovată anterior, iar acum este inaugurat internatul, cele cinci ateliere (câte unul de lăcătușerie, prelucrări mecanice, respectiv mecanic auto și două electrice) se află în plin proces de reabilitare. Toate acestea pentru că reprezentanții Primăriei își doresc crearea condițiilor necesare unui învățământ profesional de calitate.
,,Am decis ca fiecare cameră să aibă baie proprie, cu duș, chiuvetă și grup sanitar..."
Directorul D.P.I.O. a arătat ce s-a găsit în 2016 și de unde s-a plecat în renovarea internatului, iar astăzi vorbim de 27 de camere reabilitate a câte patru paturi fiecare (în total 108 locuri); fiecare cameră are baie proprie, cu duș, chiuvetă, oglindă și grup sanitar, patru paturi, o masă cu patru scaune, noptiere, cuiere și dulapuri. La parter e biblioteca școlii și o sală de lectură, cabinet medical, izolator, o baie pentru persoanele cu dizabilități, o baie comună pentru cei care vin la cabinetul medical, trei camere cu câte patru paturi fiecare, o rampă, la intrarea dinspre Str. T. Vladimirescu pentru persoanele cu dizabilități; la etajele I și II, sunt câte 12 camere pe nivel, câte o sală de lectură și o sală de meditații, în plus, la etajul I, e cabinetul pedagogului, iar la II, un spălător dotat cu mașină de spălat și mașină de uscat haine, cumpărate de liceu. La întreaga clădire a fost refăcută șarpanta, au fost reabilitate instalațiile sanitare, electrice și de încălzire, izolația, iar internatul dispune și de internet. În cei doi ani și jumătate de reabilitare au fost prinse în lucru toate utilitățile din curte, toate rețelele, vechi de 30-40 de ani, curtea cu toate spațiile care duc la ateliere arată impecabil, cu un covor asfaltic trasat special pentru orele de sport, cu spații pentru un covor verde natural, pentru flori și arbori ornamentali. Totul a costat peste 1,9 milioane de lei.
,,Renovăm tot ce e de renovat"
Directorul A.D.L.O., doamna Alina Silaghi, s-a referit la colaborarea colegiului cu firmele partenere din Parcul Industrial, subliniind faptul că în anul III, elevii ajung să facă practică la companiile partenere până la 70 la sută din timpul alocat studiului. Iar în materie de renovare, ,, renovăm tot ce e de renovat" pentru ca mai apoi ,,să ne putem concentra sută la sută pe calitatea învățământului pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim cu toate eforturile pe care Primăria, alături de școală, le face".
Cazare și masă gratuite pentru elevii de la învățământul profesional și dual
Doamna director Daniela Vîlceanu a precizat, din start, faptul că ,,în internat au dreptul să stea toți elevii colegiului, cei care depun cerere, dar facilitățile: cazare și masă gratuite sunt doar pentru elevii de la învățământul profesional și dual. Pentru ceilalți, internatul costă 150 de lei pe lună. Cele 106 locuri sunt suficiente pentru elevii din mediul rural. Până acum s-au înscris 61, dar internatul se va deschide doar luna viitoare..." Prin urmare, se așteaptă noi solicitări, pe bază de cerere. Să mai spunem că elevii înscriși la învățământul profesional și dual beneficiază de burse de 200 de lei lunar din partea ministerului de resort, și tot 200 de lei (cel puțin) din partea firmelor partenere. ,,Și copiii din mediul rural, de la învățământul profesional și dual care fac naveta, care nu stau în internat, beneficiază de mic dejun și masă de prânz gratuite, subvenționate de Primăria Oradea". Dacă  parte din infrastructura internatului a fost realizată de Primăria Oradea, dotările le-am obținut de la A.D.L.O., cu sprijinul companiilor partenere", a mai precizat doamna director Daniela Vîlceanu.
 Oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea
Pentru cei interesați de oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, îi informăm ce calificări profesionale pot urma la această școală: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, electrician exploatare joasă tensiune, electronist aparate și echipamente, bucătar,
confecționer produse textile, ospătar, lucrător hotelier, mecanic auto, sculer matrițer, tinichigiu vopsitor auto, tâmplar universal, tapițer-plăpumar-saltelar, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, comerciant vânzător.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 08:45:32 Ora de vară a Europei de Est