Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Profesorului univ. dr. Ovidiu-Vasile Predescu i-a fost acordată distincţia „Investeşte în resursa umană”

În cadrul conferinţei „Siguranţa persoanei şi construirea capitalului social uman”

Profesorului univ. dr. Ovidiu-Vasile Predescu i-a fost acordată distincţia „Investeşte în resursa umană”

Profesorul univ. dr. Ovidiu-Vasile Predescu, invitatul special în cadrul proiectului „Siguranţa persoanei şi construirea capitalului social", este un profesor recunoscut în domeniul dreptului atât de către teoreticieni, cât şi de către practicieni.

Mai mulţi participanţi la conferinţă, printre care şi subsemnata, l-am întâlnit pe remarcabilul profesor în diverse momente din procesul construirii individuale, în diferite ipostaze. Prin sensibilitatea  Domniei Sale la realităţile existenţei umane, prin identificarea nevoilor semenilor, prin dorinţa permanentă de a crea şi adăuga în jur, a găsit formele de comunicare cele mai potrivite pentru a ne ţine conectaţi şi a da sens relaţiilor interumane, între cei care aveam conexiuni profesionale. De fiecare dată, disponibilitatea profesorului de a investi în semenii mai tineri din domeniul dreptului, şi nu numai, a fost exemplu pentru noi. Mi-a rămas întipărit un moment trecut, în care prin spiritualitatea Domniei Sale, în formularea îndemnului dintr-o altă carte pe care a semnat-o în calitate de autor, pe care am avut onoarea să o lansez la Universitatea Agora din Oradea în anul 2011, ne-a invitat la ,,Dialog continuu", citez din cartea cu acelaşi nume: Dialogul este al ,,clipei de faţă în care este cuprins totul, viaţa însăşi în eternitatea ei (...). Este clipa lui Dumnezeu, esenţa Sa nemuritoare, indivizibilă şi neschimbătoare, momentul în care rămâne veşnic (...). S-o preţuim... este singura noastră realitate".
Stimate domnule prof. univ. dr. Ovidiu-Vasile Predescu, vă mulţumim pentru modul în care ne-aţi îndemnat să ne schimbăm gândurile, să fim în armonie cu noi înşine, cu semenii noştri şi cu natura.
Şi pentru a lasă dovada care materializează aprecierea noastră, în semn de aleasă considerație, vă oferim distincţia  ,,Investeşte în resursa umană"  pentru contribuţia adusă în dezvoltarea capitalului social din domeniul dreptului.
„Drepturile omului şi ordinea mondială. Cum să trăim, într-o lume a schimbărilor excepţionale "
Cartea „Drepturile omului şi ordinea mondială. Cum să trăim, într-o lume a schimbărilor excepţionale" al cărei autor este Ovidiu Predescu, aduce în atenţia noastră nouă eseuri, în care surprinde contextul  existent al schimbărilor din jur, care au loc într-un ritm ameţitor; uneori omenirea nu realizează vulnerabilităţile ce se adaugă în istoria acesteia, iar atunci când provocările sunt semnificative, societatea pare a avea la îndemână Dreptul pentru a se proteja.
Fiecare capitol este centrat pe ideea de reciprocitate de care depinde însuşi procesul de înţelegere diferenţiată a fiinţei umane, care declanşează mecanismului  existenţial,   depinde de nivelul de cunoştinţe şi de intensitatea schimbărilor din societate, influenţează comportamentul altor fiinţe într-o lume în care nemulţumirea este tot mai evidentă. De exemplu, în loc de argument, autorul ne vorbeşte despre „O lume a schimbărilor excepţionale" (p.17) şi ne aduce în atenţie faptul că, trăim într-o lume în care sunt tot mai evidente diferite nemulţumiri „care par să spulbere visul omenirii de a păşi ferm pe drumul egalităţii politice şi economice" şi care ,,conduc la violenţe îndreptate împotriva organizării, ordinii şi disciplinei sociale" (p.20).
Încă de la începutul cărţii, am reţinut câteva întrebări ale autorului (p.22), cum sunt: Este oare capabilă omenirea să facă faţă provocărilor lansate de transformările excepţionale din lumea contemporană? Suntem în măsură să-i pregătim pe copiii noştri pentru a ţine pasul cu schimbarea - se pare singurul lucru sigur de azi? Ce sistem educaţional va trebui să inventăm pentru a supravieţui şi eventual a prospera într-o lume caracterizată prin incertitudine, care modifică esenţial însăşi paradigma vieţii? Cum vor fi gestionate procesele de globalizare şi globalitatea şi care va fi rolul statului de drept în desfăşurarea acestora în beneficiul umanităţii?
Şi tot în context general, autorul afirmă „conştiinţa umană este în curs de modificare" pe fondul revoluţiilor tehnologiei informaţiei şi biotehnologiei, şi semnalează că „foarte repede pe radarul societăţii omeneşti s-ar putea să apară o mare problemă din categoria „a fi sau a nu fi", iar ,,inteligenţa artificială va putea domina umanitatea şi schimba cursul istoriei".
De asemenea, autorul atrage atenţia asupra rolului negativ pe care îl au comunităţile virtuale de socializare, în special în ceea ce priveşte criminalitatea informatică și propune „ca domeniul inteligenţei artificiale să fie reglementat corespunzător, astfel încât specia umană să fie protejată, nu invers". Fiinţa  umană, în trăirea sublimă, nu poate să se protejeze singură sub asaltul atâtor stimuli necunoscuţi, dar depinde de noi, concluzionează autorul, „ca modul în care vom trăi să aibă urmări dintre cele mai benefice asupra vieţii noastre, iar pentru atingerea acestui deziderat, puterile în stat, adaptându-se cât mai bine noului set de norme, vor trebui să fie şi separate, şi în echilibru, dar mai ales să dialogheze şi să colaboreze loial pentru a găsi soluţii optime pentru vieţile şi carierele noastre".
Chestiunea culturală principală a vremurilor noastre este educaţia, iar legat de cultură, politică şi putere în societatea noastră contemporană, chiar în statul de drept, autorul constată că „a luat naştere dispreţul faţă de lege".
Pot evidenţia afirmaţia autorului că înainte de a globaliza orice altceva, cu referire specială la drept, ,,trebuie realizată globalizarea spirituală a umanităţii, adică a demnităţii fiecărui om", autorul apreciind că „omenirea se confruntă cu o puternică criză a mondializării, caracterizată prin grave probleme de ordin economic, politic, social, dar mai ales de natură spiritual-morală".
Epoca modernă nu mai este una a cunoaşterii, ci una a comunicării (p.91)
Sunt încântată ca am trăit această clipă împreună,  încercând să comunic câteva mesaje pe care autorul le-a formulat în cuprinsul eseurilor, cu încrederea că cititorii cărţii vor avea teme de reflecţie.
Mulţumim, domnule profesor Ovidiu Predescu!
Prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu

Trimite email
Thursday, 21 September 2023