Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concertul de iarnă, colinde și cântece tradiționale, susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane”

Vineri, la Catedrala ,,Sfântul Nicolae”,

Concertul de iarnă, colinde și cântece tradiționale, susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane”

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea organizează vineri, 22 noiembrie 2019, ora 18, la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae", Concertul de iarnă, colinde și cântece tradiționale susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane" condus de prof. univ. dr. Ioan Bocșa.

Acest eveniment este primul care, în perioada Postului Crăciunului din acest an aduce prin colindă vestea Nașterii Domnului.
În deschiderea concertului vor cânta corurile de copii Enjoy Music, condus de Ovidiu Lazăr și Alexandru Cristea, precum și Corul Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" condus de prof. Nicoleta Tâmpu.
În continuare vă prezentăm câteva cuvinte despre formațiile prezente în spectacol, așa cum s-au prezentat ele:
Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane"
al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul, instruit şi condus de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa şi lect. univ. dr. Alina Stan, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.
În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul ICOANE (grup vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio transilvan şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.
Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieţii, cuprinzând cântece rituale ce însoţesc cele mai importante praguri - evenimente ale trecerii omului prin viaţă: naştere, cătănie, căsătorie, muncă şi moarte. Ponderea cea mai mare o ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Iarnă, având o bogăţie şi varietate unică.
Prin modalităţile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane" îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani.
Ioan Bocșa este prof. univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, în cadrul Modulului de Muzică Vocală Tradiţională Românească, coordonator al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească ICOANE. Personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor a mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc, Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, salvând din teren peste 3.500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea și publicarea unor cărți de specialitate.
Este totodată un interpret vocal de excepţie al folclorului muzical românesc, susţinând sute de concerte în ţară şi străinătate (Europa, America, Asia şi Australia).
Corul Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", condus de prof. Nicoleta Tâmpu
Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea a fost înființat în  toamna anului 2017, având în componență elevi de gimnaziu și liceu. Deși foarte tânăr, corul este o prezență activă pe scenele muzicii corale românești, obținând deja premii cum ar fi: locul 1 la Concursul Coral „Cântați cu noi" 2019 sau însoțind personalități marcante ale muzicii românești în concert. Astfel, evidențiem participarea la Festivalul Coral „Francisc Hubic", alături de Corul Național de Cameră ,,Madrigal - Marin Constantin"- 2019,  concert alături de violonistul Alexandru Tomescu în cadrul turneului ,,Balada, un secol de muzică"- 2018, participarea la cantata ,,Carmina Burana", de Carl Orff, alături de corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea 2019.
Corul Enjoy Music, condus de Ovidiu Lazăr și Alexandru Cristea
Are sloganul: ,,Muzica este felul în care sună viața".
Corul a luat naștere de curând, cei 50 de membri ai acestuia fiind copii din clasele 0 - IV. Acest cor își propune să vină în întâmpinarea copiilor care doresc să își exprime bucuria prin cântec și artă. Modul acesta de a-și petrece timpul este benefic pentru ei, pentru familie cât și pentru societatea din care fac parte. Muzica este și va fi limbajul universal al omenirii, prin care poți să aduci bucurie, lacrimi, aplauze și multe alte emoții.
Vă așteptăm!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:15:55 Ora de vară a Europei de Est