Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua ştafetei - Acum, decid eu!

Marți, 19 noiembrie

Ziua ştafetei - Acum, decid eu!

Elevii clasei a VIII-a D de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea au preluat ştafeta de inspector şcolar, în cadrul Proiectului Ziua ştafetei. Cu bucurie şi timiditate, dar plini de curiozitate, au luat cu asalt Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, unde au fost întâmpinaţi de o gazdă caldă şi primitoare, doamna inspector Daniela Sopota, mentorul activităţii.

Ce  înseamnă? Cum devin? Despre ce este vorba? Cine sunt? Ce fac? Au fost câteva din întrebările la care elevii au primit răspuns  pe parcursul vizitei. Aşezaţi în scaunele de inspector au aflat ce înseamnă această funcţie, au văzut documente, planuri manageriale sau agende de lucru, au experimentat pentru câteva minute funcţia de inspector şcolar.
Turul ISJ-ului a început din biroul domnului inspector şcolar general Alin Florin Novac-Iuhas, unde au aflat programul domnului inspector, plecat pe teren. Apoi au fost întâmpinaţi de doamna inspector şcolar general adjunct, Laura Pintea care, după ce le-a vorbit despre funcţia dumneaei şi despre cum şi-o exercită, a cedat locul elevilor care şi-au dorit să afle cum este să ocupi acel fotoliu,  implicându-i în activitate. Au urmat întrebări, decizii, rumoare...  Colegii au prins curaj şi au început să şoptească. A fost un moment de sinceritate în care au putut spune ce îşi doresc ca elevi şi pentru elevi (Evident că vacanţele mai lungi, au avut o pondere mare!).
Periplul a continuat, iar elevii au fost informaţi despre activitatea celorlalte doamne inspector care au cedat locul elevilor. Astfel,  ei au avut posibilitatea să fie conduşi şi să se aşeze în  scaunul domnilor inspectori de educaţie permanentă (Daniela Sopota), de limbi străine (Costa Monica), de matematică, sport, limba maghiară, religie sau geografie.
În cadrul activităţii ,,Ziua ştafetei" am avut surprinzătoarea ocazie de a ocupa scaunul inspectorului școlar general adjunct. Pentru mine a fost un moment emoţionant, în care am fost întrebată ce decizii aş lua din această funcţie. Am simţit pe umerii mei o mare responsabilitate la gândul că aş avea puterea să decid sau să schimb anumite aspecte care i-ar viza direct pe mii de copii. Am înţeles din atmosfera creată că, indiferent de deciziile luate, unii vor fi mulţumiţi, iar alţii nu. A fost o onoare pentru mine să ocup acel scaun, chiar şi pentru câteva minute. (Cristea Daria, elevă)
Eu am conştientizat că învăţământul din România constă în multă muncă, perseverenţă şi calm. Am apucat să văd şi să experimentez cum este să fii inspector. Mă bucur că am reuşit să iau parte la această activitate. (Bîrlea Ştefania, elevă)
Astăzi doamna dirigintă ne-a dus la I.S.J. Bihor, de Ziua ştafetei. Doamnele inspector, foarte amabile, ne-au primit în biroul dumnealor. Acolo ne-am putut aşeza unde ne dorim şi am putut vedea cum e să fii în postura unui inspector. Cred că pentru toată lumea a fost ceva nou şi diferit, dar plăcut. Mie această activitate mi-a plăcut foarte mult. De-altfel am putut vedea locul pe unde trec subiectele noastre de examen.  (Oaie Arianna, elevă)
Înţeleg responsabilitatea pe care o are un inspector în funcţia sa. Trebuie să gândeşti repede şi în acelaşi timp să iei o decizie corectă atât pentru elevi cât şi pentru profesori. În legătură cu ce decizie aş lua în calitate de inspector, mi-e greu să mă exprim din cauza responsabilităţilor specifice. Poate că totuşi, indiferent de specialitate, aş încerca să includ în orar şi ore în care elevii, împreună cu profesorul, să facă vizite la muzee şi instituţii precum Primăria, Poliţia, sau case de copii, pentru a avea parte şi de lecţii de viaţă, în afara orelor de curs. (Băcuş Antonio, elev)
Prof. Alina Deliman - coordonator de proiecte şi programe şcolare şi extraşcolare, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu'' Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ziua ştafetei - Acum, decid eu!

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:38 Ora de vară a Europei de Est