Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Educației Globale la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” Beiuș

Au tras un semnal de alarmă

Săptămâna Educației Globale la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” Beiuș

Să tragă un semnal de alarmă și-au dorit elevii și profesorii Colegiului Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș pregătind activități diverse în cadrul Săptămânii Educației Globale.

Astfel, în săptămâna 18-24 noiembrie 2019, de la cei mai mici (clasa a V-a) până la cei mai mari (a XII-a) toți s-au întrebat cum pot să oprească dezastrul produs de om printr-o exploatare necorespunzătoare a resurselor planetei, cum să împiedice schimbările climatice, ce fel de politici ar trebui duse în acest sens, dar și ce se poate schimba la nivelul fiecărui individ, nu doar la nivelul factorilor de decizie.
Au avut loc dezbateri (XI B, coordonați de dna prof. Otilia Peti, XII D și XII E, coordonați de dna prof. Violeta Popa-Bota), proiectul ,,Omul și natura - efectul boomerang" (tot ce faci și se întoarce)  cu participarea claselor XD, VII, XI C, coordonate de dna prof. Silvia Șora, proiectul clasei a VIII-a ,,O lacrimă pentru Terra. Cauze și consecințele încălzirii globale", expoziție la intrarea în Colegiu sau pe holuri (XB - prof. Olimpia Copil, IX E, prof. Ioana Schilinka) Expo-line în mediul virtual (clasele IX A, B, VII și XII F - coordonate de prof. Florentina Hora și Claudia Buran), împărțirea de fluturași în școală (XI F - coordonați de dna prof. Alina Bornuz). La fiecare clasă, la ora de consiliere s-a discutat despre această temă.  
Pe lângă partea de informare și încercare de conștientizare a problemelor ce apar odată cu schimbările climatice, s-a realizat și o activitate practică: profesorii de informatică, alături de IX B și C, XI A au colectat aparatura electronică uzată din școală și au predat-o companiei Bene Internațional - reciclare. 
O activitate interesantă a fost desfășurată de către clasa  a V-a (coord. prof. Fășie Denisa și Buran Claudia, sprijinite de către Oana Laza, Maia Incer, Șerban Igaș și Robert Junc - XII B), elevii realizând pliante și fluturați cu mesaje diverse pe tema Schimbărilor climatice, materiale pe care le-au împărțit în oraș trecătorilor (de la sfaturi privind colectarea hârtiei, a plasticului, de la nemulțumirea că în orașul Beiuș nu se colectează sticla separat...  la sfaturi privind reducerea poluării și creșterea nivelului de sănătate cu ajutorul mersului pe jos sau cu bicicleta, la oprirea apei când te speli pe dinți sau când te săpunești la duș, până la ... salvarea broaștelor țestoase.
Feedbackul a fost unul interesant și diferit de la om la om, unii mulțumind pentru preocuparea copiilor, alții purtând discuții cu cei mici, alții (mai puțini, din fericire) aruncând pe jos, imediat, pliantul primit cu replica ,,salveaz-o tu!".  Și cei mici au făcut primele gesturi, adunând de pe jos hârtiile aruncate de adulți. După discuțiile desfășurate la finalul activității, cei mici și cei mari care au ajutat au concluzionat că, totuși, a fost o activitate reușită, ce va schimba măcar câtorva persoane percepția asupra implicării noastre în protejarea mediului înconjurător.
A consemnat Claudia Buran
Foto: Colecția CNSV
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Săptămâna Educației Globale la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” Beiuș.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:14:15 Ora de vară a Europei de Est