Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivitatea de premiere a olimpicilor naționali

Olimpiada de limba și literatura română, în direct, de la Oradea

Festivitatea de premiere a olimpicilor naționali

Elitele din acest an ale României la Limba și literatura română au urcat, astăzi (joi, 5 februarie 2009), pe podiumul de premiere, amplasat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Oradea, județul Bihor.

În prezidiu, au luat loc președinții comisiei centrale: criticul literar Alex Ștefănescu (președintele de onoare al comisiei centrale a olimpiadei) și prof. univ. dr. Ion Simuț (președintele executiv), cei doi vicepreședinți: Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache, inspectori generali în cadrul M.E.C.I. (Ministerul Educației, Cercetării și Inovării), inspectorul școlar Radu Mazilescu, secretar al comisiei centrale, precum și reprezentantul de frunte al organizatorilor, prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor.
Gala premierii „filologilor” naționali a fost deschisă de cei doi președinți. Criticul literar Alex Ștefănescu a înmânat premiul din partea revistei „România literară”, elevului Dragoș Cristian Costea, de la C.N. „Mihai Viteazul” din București, iar prof. univ. dr. Ion Simuț a înmânat premiul Facultății de Litere a Universității din Oradea elevei Cosmina Nicoleta Moroșan, de la C.N. „Dragoș Vodă”, din județul Suceava.
În fața scenei, într-o totală neorânduială, au fost  înmânate celelalte premii speciale, acordate de instituții culturale din Bihor, precum și de conducerile colegiilor naționale orădene.
Ioan Moldovan (redactorul-șef al revistei “Familia” a premiat-o pe Ioana Șerban, de la C.N. „Gheorghe M. Murgoci”, din județul Brăila, Mircea Popa a oferit premiul Bibliotecii județene „Gheorghe Șincai” din Oradea gojdistei orădene Luana Sîrca. Pentru înmânarea premiului Muzeului Þării Crișurilor din Oradea a fost delegat scriitorul Ioan F. Pop, eleva premiată fiind Francesca Iordache, de la C.N. „Decebal”, din județul Hunedoara (care, la clasa a VIII-a – minorități –, a obținut cel mai mare punctaj din concurs, 115,5 puncte ). Doamna Ligia Mirișan, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Bihor, l-a premiat tot pe Dragoș Cristian Costea, din clasa a XII-a, de la C.N. „Mihai Viteazul” din București (ocupantul locului I, cu 114 puncte).
Din partea editurii “Aquila” din Oradea a fost înmânat un premiu elevei Andra Diamant, de la C.N. “Mihai Eminescu” din Oradea. Directorul adjunct al Colegiului Național "Emanuil Gojdu" din Oradea, prof. Viorel Chirilă, a premiat-o pe Oana Pelea, de la Școala cu clasele I-VIII "Oltea Doamna" din Oradea, iar directorul  Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea, prof. Iosif Eilender, i-a înmânat un premiu special fetiței de aur a Colegiului Sportiv "Nadia Comăneci" din Onești, județul Bacău (ocupanta locului întâi la clasa a VIII-a, cu 115 puncte).
După alte premii speciale înmânate de organizatorii celor două concursuri "Ai prins momentul" și "Gândul de aur", și-au intrat în mână greii ministerului de resort (M.E.C.I.), inspectorii generali  Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache.
Clasa a VII-a
La clasa a VII-a, s-au acordat nouă premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte – 96,5 puncte): Crina Radu (din județul Olt) – premiul I, Raluca Petrea (Timiș) – pr. II, Diana Bâlc (Alba) și Elena Cătălina Petrov (Constanța) –premiul III; cele cinci mențiuni au fost obținute de: Diana Maria Dodiță (Neamț), Tudor Popescu (Tulcea), Bianca Vasilache (Iași), Miruna Maria Dănilă (Brăila) și Alexandra Robu (Vrancea).
Clasa a VII-a – minorități
La această categorie, s-au obținut șapte premii și mențiuni (de la 115 puncte la 96 de puncte): Adelina Moja (din județul Brașov) – premiul I, Gerber Ana (Caraș-Severin) – premiul II, Kovacs Paula (Sibiu) – premiul III; patru mențiuni: Iulia Furdui (Hunedoara), Barabas Emese (Mureș), Cristina Conopan (Arad) și Ionuț Rus (Maramureș).
Clasa a VIII-a
 La această categorie, s-au obținut 26 de premii și mențiuni (în intervalul 115 puncte – 97 de puncte): Bianca Marin (din județul Bacău) – premiul I, Irina Bianca Atofanei (Suceava) – pr. II, Simona Andreea Barna (Suceava) – pr. III; plus 23 de mențiuni: Iunia Burlan (Dolj), Sanda Ileana Pelea (Arad), Dana Elena Cotoran (Tulcea), Cristina Stancu (Vrancea), Ana I. Nichiforov (Ialomița), Anca Liana Popa (Timiș), Beatrice Indira Profir (Galați), Mihaela Alex Anton (Ilfov), Alexandra Brenda Istrate (Iași), Maria Felicia Marinescu (Covasna), Elena Daciana Popa (Vâlcea), Diana Tănase (București), Mădălina Grasu (Constanța), Cristina Munteanu (Galați), Elena Lavinia Radu (Buzău), Alexandra Tihan (Suceava), Beatrice Badea (Mehedinți), Anastasia Miruna Dan (Hunedoara), Iasmina Epure (Caraș-Severin), Rareș Șerban Jucan (Satu Mare), Dilara Oana Cristescu (București), Daiana Popescu (Gorj) și Vladina Chira (din județul Alba).
Clasa a VIII-a – minorități
La această categorie, s-au acordat opt premii și mențiuni (în intervalul 115,50 puncte – 97 de puncte): Francesca Iordache (din județul Hunedoara) – premiul I, Andrei Mario Riviș (Timiș) – pr. II, Bumbeș Joy Adonia (Caraș-Severin) – pr. III; plus cinci mențiuni: Ana Șerbănescu (București), Flavia Trifan (Hunedoara), Rînciog Silvia (București), Jakob Iulia (Mureș) și Iulia Vlădescu (București).
Clasa a IX-a
La această categorie, s-au obținut 17 premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte – 96 de puncte): Daria Codrea (din județul Iași) – premiul I, Simona Constantin (Călărași) – pr. II, Luciana Iancu (Brăila) – pr. III; plus 14 mențiuni: Ioana Ichim (Tulcea), Lavinia Iftene (Bacău), Sorin Iagăru (Argeș), Beatrice Ioana Ivan (Dâmbovița), Bianca Mihaela Făsui (Gorj), Cosmina Oara (Timiș), Adriana Bărbieru (București), Georgiana Mușat (Buzău), Georgiana Ploscaru (Neamț), Sabinne Marie Þăranu (Suceava), Diana Tătaru (Bacău), Gabriela Brojbeanu (Argeș), Maria Adina Dumitru (Dâmbovița) și Alexandra Neacșu (din județul Prahova).
Clasa a X-a
La această categorie, s-au acordat 15 premii (în intervalul 114 puncte – 96 de puncte): Alexandra Crai (din județul Argeș) – premiul I, Mădălina Hălmășan (Sălaj) – pr. II, Geanina Druță (Galați) – pr. III; plus 12 mențiuni: Andreea Trăistaru (Vâlcea), Steliana Coman (Sibiu), Raluca Moraru (Dâmbovița), Oana Suba (Timiș), Andra Bălțatu (Vrancea), Ana Teodora Boteanu (Suceava), Mădălina Aniela Perțe (C.N. „Avram Iancu” din Ștei, județul Bihor), Cristina Diamant (C.N. „Mihai Eminescu” din Oradea, județul Bihor), Diana Fârte (din județul Iași), Mihaela Lungu (Călărași), Manuela Seria (Galați) și Alecsandra Ciocârlan (din județul Constanța).
Clasa a XI-a
La această categorie, s-au obținut 12 premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte – 96,5 puncte): Adrian George Matus (din județul Satu Mare) – premiul I, Ioana Alexandru (Vrancea) – pr. II, Denisa Diaconu (Ialomița) – pr. III; plus nouă mențiuni: Mihaela Andreea Milea (Dâmbovița), Claudia Toia (Bacău), Simina Zăvadă (Timiș), Maria Roxana Bischin (Sibiu), Andreea Eliza Efrim (Gorj), Mihaela Gheorghe (Ialomița), Maria Ștefănescu (Argeș), Cyndia Gulyaș (C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea, județul Bihor) și Mihaela Neagu (Prahova).
Clasa a XII-a
La această categorie, s-au acordat 15 premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte -  96,5 puncte): Dragoș Cristian Costea (din București) – premiul I, Roxana Rogobete (Mehedinți) – pr. II, Ioana Șerban (Brăila) – pr. III; plus 12 mențiuni: Angela Fildiroi (Vâlcea), Cosmina Nicoleta Moroșan (Suceava), Oana Purice (Bacău), Alexandra Irimia (Buzău), Maria Irina Popescu (Constanța), Simona Frânculescu (Galați), Bogdan Popescu (București), Mirela Rusu (Tulcea), Caterina Donea (Vaslui), Andreea Apostu (București), Alina Nicoleta Dinu (București) și Andreea Coroian (din județul Bistrița-Năsăud).
Premiile la proba pe echipe
La proba de lucru în echipă, jurizarea s-a făcut pe echipă, la fel și premierea.Premiul I a fost obținut de echipa nr. 7 (alcătuită din echipajele județelor: Cluj, Sălaj, Maramureș și Bihor) – 110 puncte; premiul II – echipa nr. 9 (Brăila, București, Dâmbovița și Vaslui) – 108 puncte, și echipa nr. 5 (Caraș-Severin, Botoșani, Olt și Iași) –  105 puncte; premiul III – echipa nr. 3 (Vrancea, Mehedinți, Constanța și Gorj) - 100 de puncte, echipa nr. 10 (Vâlcea, Prahova, Neamț și Dolj) – 93 de puncte, și echipa nr. 2 (Hunedoara, Suceava, Galați, Covasna și Ialomița) – 91 de puncte.
 Echipele premiate sunt urmate în clasamentul general de:  echipa nr. 8 (Tulcea, Giurgiu, Brașov și Alba) – 90 de puncte, echipa nr. 6 (Bistrița-Năsăud, Sibiu, Harghita și Bacău) – 85 de puncte, echipa nr. 1 (Teleorman, Mureș, Călărași, Buzău și Arad) – 84 de puncte, și echipa nr. 4 (Argeș, Satu Mare, Timiș și Ilfov) – 81 de puncte.
Bucuriile și insatisfacțiile olimpiadei
Ziua de joi a fost o sărbătoare pentru cei mai mulți dintre olimpicii prezenți la etapa națională a Olimpiadei la limba și literatura română, desfășurată, începând de luni, la Oradea.
„Nu știu alții cum sunt...” vorba lui Nică (humuleșteanul), dar bihorenii nu pot fi încântați de faptul că tocmai, acasă, și-au dat cu stângu’-n dreptul, cu un bilanț subțire de tot, doar trei mențiuni (obținute de Mădălina, Cristina și Cyindia), chiar dacă fiecare din cei 15 bihoreni și-a dorit, cu siguranță, să ajungă  pe podium... Unii o să se „lamenteze” cu premiul I, la proba pe echipe. Ei și? Acolo, au fost minți multe pe metru pătrat (din patru județe)! 
Președintele executiv al comisiei centrale, prof. univ. dr. Ion Simuț, i-a felicitat pe „filologii” naționali („rezerva de cadre și de talente”) pentru rezultatele obținute, și i-a sfătuit să nu abandoneze lectura, ci, din contră, să persevereze și „să stârnească emulație în jur”, îndemnându-și prietenii să le urmeze exemplul.
Felicitările au venit și din partea președintelui de onoare, criticul literar Alex Ștefănescu: „Vă felicit că iubiți literatura. Ați făcut o alegere bună și ați câștigat la loteria vieții! Vă îndemn: ocupați-vă cu încredere de literatură toată viața"!
Ultimele felicitări le-a adresat generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, dl prof. Ioan Șereș, care a recunoscut că datorită prezenței olimpicilor naționali la Oradea, municipiul de pe Crișul Repede a devenit, începând de luni, „capitala culturală a României”.
Din partea olimpicilor, vorbele de suflet au fost rostite de fetița de aur a Colegiului Sportiv „Nadia Comăneci” din Onești, județul Bacău, Bianca Marin, care ne-a lăsat muți, și cu lacrimi pe ici pe colo, grăind atât de frumos și emoționant despre cel „plecat printre stele” - Grigore Vieru.
Ziua de joi nu avea să se încheie cu aceste ultime acorduri, pentru că pe agendă erau programate ieșiri în oraș, iar seara, „la gura sobei” și la lumina lumânărilor, eminescienii doamnelor profesoare Petronela Moldovan, Laura Ardelean, Maria Hulber și Veronica Marton aveau să-i încânte pe „filologii” naționali cu un spectacol extraordinar. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere a olimpicilor naționali.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 19:20:53 Ora de vară a Europei de Est