Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Măria Sa, Dascălul! - ediția a VII-a

Marți, 26 noiembrie

Măria Sa, Dascălul! - ediția a VII-a

Casa Corpului Didactic a Județului Bihor și-a întâmpinat oaspeții, marți, 26 noiembrie 2019, în cadrul celei de a VII-a ediții a programului omagial Măria Sa, Dascălul, eveniment de promovare a misiunii cadrului didactic în comunitate și manifestare de aleasă tradiție a instituției care are menirea de a premia și a susține excelența în educație.

În acest an, la ceas de toamnă, simbol al începutului, dar și al continuității prielnice, programul s-a conjugat cu Sesiunea de comunicări ,,Repere pedagogice în activitatea de predare-învățare", al cărei invitat de onoare a fost prof. univ. dr. habil. Florin Cioban. Momentul omagial s-a desfășurat într-un cadru distins și de înaltă ținută, în atmosfera primitoare a sălii de conferințe Varadinum a hotelului DoubleTree by Hilton din Oradea.
Ceremonia a fost onorată prin prezența cadrelor didactice de la Universitatea din Oradea și a unor redutabili specialiști în educație, precum prof. univ. dr. Vasile Marcu, prof. univ. dr. Florica Ștefănescu, prof. univ. dr. Elena Bonchiș, prof. univ. dr. Erica Mang, conf. univ. dr. Daniela Roman, conf. univ. dr. Marius Drugaș și conf. univ. dr. Delia Bîrle. De asemenea, au participat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Laura Pintea - inspector școlar general adjunct, prof. Diana Popa, prof. Monica Costa, prof. Daniela Sopota, prof. Carmen Ilisie, prof. Horea Abrudan și prof. Călin Hoțupan - inspectori școlari de specialitate, precum și directori ai instituțiilor de învățământ din Bihor: prof. Iosif Curta, prof. Alexandru Stoica, prof. dr. Florian Hava, prof. Teodora Pantazi, prof. Konrad Katalin, prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu, prof. Brândușa Buzulică, prof. Georgeta Bara, prof. Rodica Ștef. Cadrelor didactice li s-au alăturat reprezentanți ai unor instituții partenere, pentru care colaborarea cu Casa Corpului Didactic și implicarea în noile educații prefigurate în învățământului românesc rămân o preocupare constantă: prof. Carmen Dinescu, consilier superior la Direcția de Sănătate Publică Bihor, și Delia Merce, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.
În cuvântul de deschidere, doamna prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic Bihor, a evocat cu emoție ideea de continuitate a tradiției, plămădită din delicatele fire ale vocației, profesionalismului și devotamentului celor ce poartă cu măiestrie, de la o generație de dascăli la alta, flacăra educației. Adesea nevăzute, pentru că viața unui dascăl autentic se scurge dincolo de lumina reflectoarelor mediatice, acestea lasă urme sigure în conștiința tinerelor generații îndrumate spre noua societate a cunoașterii. Interludiile muzicale ale Ansamblului Orchestral Simfonic al Liceului de Arte Oradea, sub bagheta magică a dirijorului Nagy Viola, au impresionat auditoriul reprezentat de cadre didactice din învățământul bihorean, parteneri și colaboratori, cu piese valoroase din repertoriul universal: Rapsodia Română, de George Enescu, Dansuri populare românești, de Béla Bartók, Pizzicato Polka, de Johann Strauss și Valsul Nr. 2, de Dmitri Shostakovich.
Protagoniștii celei de a VII-a ediții a programului omagial Măria Sa, Dascălul au fost distinșii profesori ale căror nume au devenit reprezentative pentru învățământul bihorean: prof. Viorel Ilea, prof. Gheorghe Almași, prof. univ. dr. emerit Ion Zainea, prof. Mirela Tanc (Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea), prof. Nagy Viola (Liceul de Arte Oradea). Momentele solemne ce au inaugurat acordarea noilor plachete omagiale au fost prezentate de profesorii metodiști ai C.C.D. Bihor, care au rememorat cele mai importante repere ale unor activități de excepție, subliniind performanțele ce-i recomandă drept personalități marcante ale învățământului actual. Astfel, prof. dr. Maria Hulber a evocat excelența în activitatea didactică și de mentorat a prof. Viorel Ilea, fost inspector școlar de specialitate pentru Limba și literatura română. Prof. metodist Denisa Luca a apreciat meritele deosebite în activitatea profesorală și extracurriculară a prof. Gheorghe Almași, în timp ce prodigioasa contribuție didactică și științifică a prof. univ. dr. emerit Ion Zainea a fost pregătită cu migală de prof. metodist Florina Szabo. Prof. metodist Ignac-Attila Demeter a elogiat dăruirea unui cadru didactic pentru care viața și activitatea profesorală se întrepătrund la superlativ cu arta muzicii, prof. Nagy Viola, dirijorul Ansamblului Orchestral Simfonic al Liceului de Arte din Oradea.
Sub auspiciile proiectului CRED, s-au dezbătut modele consacrate în educația de ieri și de azi, s-au împărtășit experiențe, gânduri, emoții... În acest context, prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, invitatul de onoare al Sesiunii de comunicări ,,Repere pedagogice în activitatea de predare-învățare", a subliniat un număr de 25 de repere educaționale, cifră convergentă cu totalitatea anilor de carieră didactică pe care i-a împlinit în prezent. În continuare, a subliniat statutul important al disciplinei Limba și literatura română în viața comunității și în structura planului-cadru de învățământ, precum și imperativul respectării normelor sale, pentru a nu i se pierde specificul în diversitatea lingvistică regională.
O secțiune specială din cadrul evenimentului a fost dedicată proiectului ,,CRED - Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți". O plachetă omagială i-a fost conferită prof. Mirela Tanc, pentru proiectul ,,ACCED - Copilul de azi, creatorul de mâine", premiat la concursul național M.E.N. ,,Creatori de Educație" - CRED. De asemenea, le-au fost acordate diplome tuturor experților formatori ai programelor CRED din județul Bihor: prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu, prof. dr. Maria Donca, prof. Teodora Sâncelean, inspector de specialitate Tankó Veronica Zita, prof. dr. Maria Hulber, prof. dr. Laura Ardelean, inspector general adjunct Kéry Hajnal, prof. Nagy Enikő, prof. Elena Duma. Experții în formare pentru învățământul primar și-au evidențiat rezultatele obținute în activitatea de formare prin intermediul unui sugestiv film de prezentare.
Diplome de onoare au mai fost acordate directorilor, cadrelor didactice și partenerilor instituționali care au susținut, prin experiența lor în domeniul de specialitate, programele de formare continuă ale C.C.D. Bihor: prof. psih. Ioana Drugaș, prof. Elisabeta Rada, psih. Ioana Bugle, prof. Alexandru Stoica, prof. Carmen Dinescu, Delia Merce.
Prezența unui public numeros la programul omagial ,,Măria Sa, Dascălul", reprezentativ pentru învățământul preuniversitar și universitar bihorean, a revigorat nevoia de integrare a cadrelor didactice într-o comunitate spirituală distinsă și sentimentul împărtășirii unor valori comune. (C.C.D.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Măria Sa, Dascălul! - ediția a VII-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021