Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnire specială cu ocazia Zilei persoanelor cu dizabilităţi

La Direcţia de Asistenţă Socială Oradea

Întâlnire specială cu ocazia Zilei persoanelor cu dizabilităţi

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a marcat Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 3 decembrie, printr-o întâlnire specială.

Astfel, la sediul instituţiei a avut loc o întâlnire interactivă, solicitată de către mamele fetelor cu dizabilităţi, la care, invitat special, a fost dl Bodog Alin - medic primar ginecolog.
În deschidere, directorul D.A.S. Oradea, Arina Moş, a precizat: ,,Doresc să-i mulţumesc dnei Simona Zlibuţ, preşedinta Asociaţiei S.O.S. Autism, la iniţiativa căreia are loc acest eveniment şi nu în ultimul rând dlui doctor Bodog Alin, care a acceptat invitaţia noastră şi a venit azi aici să vă răspundă la toate întrebările. Sunt bucuroasă să mă reîntâlnesc cu dumneavoastră şi îmi doresc, aşa cum am mai precizat şi la celelalte întâlniri să ne cunoaştem mai bine, să vă cunoaşteţi dumneavoastră mai bine, şi să ne împărtăşim necazurile şi bucuriile."
Tema abordată a fost una delicată, motiv pentru care s-a şi solicitat această întrevedere, şi anume, afecţiunile ginecologice la fetele şi femeile cu handicap grav, care nu reuşesc, în cele mai multe cazuri, să descrie simptomele durerilor sau a stărilor prin care trec.
Doamnele prezente la întâlnire au aflat importanţa prevenţiei cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni ginecologice,  a administrării vaccinului Human Papilloma Virus şi a perioadei de administrare a acestuia respectiv, au primit sfaturi în ceea ce priveşte modalitatea de abordare a celor mai mici simptome ale bolii.  
Femeile și fetele cu handicap sunt private mult prea adesea, printre altele, de accesul la programele de educaţie sexuală, de participare la viața publică, neputând să ia decizii privind propriile vieți.
Prin această întâlnire am dorit să ne asigurăm că toate femeile şi fetele cu handicap își pot exercita capacitatea juridică prin luarea propriilor decizii, beneficiind de sprijin şi sfaturi de la profesionişti, atunci când doresc, în ceea ce privește tratamentul medical sau terapeutic.
Ziua Internaţionala a Persoanelor cu Dizabilităţi este şi un prilej de sărbătoare pentru toate persoanele care reuşesc sau încearcă să treacă peste un handicap.

Trimite email

miercuri, 11 decembrie 2019