Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Un film cu numeroase valențe educative

“Podul către Terabithia”

Un film cu numeroase valențe educative

După multe căutări, am găsit un film adecvat unei ore de dirigenție la gimnaziu cu tema: “Adevărata prietenie din copilărie”. După vizionarea filmului devine ușoară discutarea temei orei de dirigenție prin exemple luate din film.

 Adaptare după romanul talentatei scriitoare Katherine Paterson, filmul "Podul către Terabithia" a apărut în 2007, ca o producție Walt Disney Pictures. Scriitoarea a găsit inspirația pentru roman după moartea tragică a unui prieten apropiat al fiului ei, micul David. Pentru a-și ajuta fiul să facă față durerii la o vârstă atât de fragedă, a scris cartea, care a câștigat Medalia Newbery în 1978. Cartea a fost citită în întreaga lume și a devenit un element de bază al programelor de lecturi școlare și al colecțiilor personale ale copiilor din întreaga lume. Podul către Terabithia (Bridge to Terabithia) a fost filmat integral în Auckland, Noua Zeelandă și este o poveste fantastică despre familie, prietenie și despre extraordinara putere a imaginației.
Este povestea unei prietenii de neuitat, între Leslie Burke (AnnaSophia Robb) și Jess Aarons (Josh Hutcherson), doi elevi de clasa a cincea care locuiesc într-un orașel dintr-o regiune rurală. Leslie este nou-venită în orășel. Ambii copii sunt niște singuratici, care nu se adaptează între ceilalți elevi de la școală. Viața lui Jess, speriată de umilințele și răutățile colegilor, este luminată de prietena care-i zâmbește și se așază lângă el. Evadând din viața complicată a celor mari, acești copii creează o lume imaginară, mitică, "Terabithia”, unde trec prin nenumărate aventuri. Pentru a pătrunde în acest regat imaginar, ascuns în inima pădurii, copiii trebuie să treacă o probă de curaj: să traverseze un râu, legănându-se cu o frânghie. Această traversare poate semnifica și trecerea într-o altă lume, mai bună, în lumea visurilor, unde calmul și liniștea sunt invadate doar dacă și când își doresc visătorii. Aici, ei își creează propria lume, dovedind că, având o minte larg deschisă, se poate realiza orice. E universul secret în care, așa cum declară Leslie, îți poți învinge spaimele. Totul e "să-ți ții mintea deschisă".
Prietenia celor doi se încheie în mod tragic cu moartea lui Leslie. Această experiență dureroasă îi provoacă lui Jess numeroase emoții profunde, sentimente amestecate de vinovăție (o salva dacă era de față) și mâhnire. În timp, susținut de forța și curajul pe care prietenia lui Leslie i le-a insuflat, Jess decide să construiască un pod spre Terabithia în amintirea ei și pentru surioara lui mai mică, May Belle.
 Podul către Terabithia se adresează și părinților. Cu toții am avut o "Terabithie" a noastră când eram copii, un locușor în care ne refugiam, departe de problemele lumii, departe de ororile de zi cu zi. Aveam o lume a noastră, a imaginației noastre. Filmul îți amintește ție, ca părinte, că ai tăi copii au nevoie nu numai de pâine, ci și de o vorbă de alint sau de încurajare. Îți amintește să acorzi fiecăruia dintre ei aceeași atenție, să-i arăți că-i iubești chiar dacă ești obosit după două slujbe. Îți amintește că și tu, copil fiind, tânjeai după un sărut de "noapte bună" și că e atât de simplu să-ți învelești copilul și să-i urezi "vise plăcute". Filmul în sine este o pledoarie emoționantă despre prietenie, inocență, vise, despre o lume pe care un suflet de copil și-o poate crea departe de necazurile vieții cotidiene.
Copiii își doresc să se facă și partea a doua a filmului în care Jess găsește în Terabithia o poartă a timpului și se întoarce în trecut să o salveze pe Lessie de moarte.
Să cultivăm bunătatea în copii!
Jean Jacques Rousseau spunea că "oamenii se nasc buni, societatea îi face răi".
(prof. Szabo Ioan, Tărcaia)

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 19:53:28 Ora de vară a Europei de Est