Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”

Marți, la Era Shopping Park

O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”

Marți, 17 decembrie 2019, în Era Shopping Park, s-a desfăşurat ediţia a XV-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda", organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park.

Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile bihorene. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) - sub formă de concurs şi, cea de-a doua, Colinde de largă circulaţie și accentuează importanța parteneriatului dintre biserică și școală.
Această manifestare a devenit un eveniment de suflet în luna decembrie în peisajul bihorean și orădean deopotrivă, s-a dovedit a fi necesar  nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea spiritului și satului românesc, a zestrei de  cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care a oferit și anul acesta ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat cu începere de la ora 11.00 în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a Străzii Republicii și s-a încheiat  la Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului" din Oradea. În Parcul 1 Decembrie la Statuia soldatului necunoscut, s-au marcat printr-un colind, 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
Pe scena din sala de festivități de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 39 de grupuri de colindători, de la unităţi de învăţământ din judeţul Bihor: Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Luncasprie, Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic ,,Petofi Șandor" Săcueni, Liceul Teoretic „Jozef Kozáček"  Budoi, Liceul Teoretic Bratca,  structura Școala Gimnazială Nr. 1 Beznea, Liceul Teoretic Bratca, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Gimnazială ,,Înv. Gâlgău Iosif" Păgaia, Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, structura Școala Primară Nr. 1 Remeți, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești, Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Sâmbăta, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Școala Gimnazială Nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Școala Primară Nr. 2 Șuștiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Săliște de Vașcău, Școala Primară Nr. 1 Poiana, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca,  structura Școala Gimnazială Nr. 1 Gurbediu, Școala Gimnazială Sâniob, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Ciuhoi, Școala Gimnazială Nr. 1 Finiș.
La Era Shopping Park, în deschiderea festivalului, inspectorul școlar general, prof. Alin Florin Novac Iuhas, a felicitat pe cei prezenți și le-a urat succes în cadrul celei de-a XV-a ediții a festivalului, evidențiind constanta acestuia și modul în care s-a amplificat această manifestare pe parcursul anilor. În momentele următoare domnul Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist "Crișana" Oradea a interpretat în dialect un colind cules personal din zona Bihorului.
Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Leontin Ciucur - director Ansamblul Artistic Profesionist "Crișana" Oradea, în calitate de președinte, pr. conf. univ. dr. Popa Viorel - decan Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ep. doctor Vasile Coman", Oradea, prof. Laura Pintea, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, pr. prof. Radu Rus - consilier Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prof. univ. dr. Sorin Curilă - președinte Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, prof. Flaviu Zancu - președinte Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, prof. Daniela Sopota - inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Aurica Bonțu, Liceul de Arte Oradea, prof. Adrian Miescu, dirijor Ansamblul Artistic Profesionist "Crișana" Oradea, Viorica Cherteș, președinte Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prof. Dan Peter, director Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, în calitate de membri.
În cadrul festivalului s-au interpretat pentru prima dată colinde în limba română, limba slovacă și limba romani.
În cadrul programului, Corul „Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, dirijat de arhidiacon Ştefan Lakatos, Grupul vocal ,,Moștenitorii cântecului" de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de doamna Anamaria Gal, respectiv Grupul vocal ,,Corinteii" de la Liceul de Arte, coordonați de d-na prof. Aurica Bonțu, au susţinut câte un minirecital.
Un moment emoționant l-a reprezentat premierea domnului profesor Teodor Bronț de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești care a participat la toate cele 15 ediții ale festivalului, iar în acest an școlar se retrage din activitatea didactică.
Pentru prestația din cadrul festivalului grupurilor s-au acordat premii pe ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, fiind apreciată calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului și a costumelor populare. Fiecare participant și profesorii însoțitori au primit cadouri oferite cu generozitate de sponsorii festivalului.
Și la această ediție au fost puse în valoare vocația și calitatea profesională a dascălilor, preoților, dragostea elevilor față de valorile spirituale locale și nu în ultimul rând de sprijinul comunităților locale.
Colindele românești au răsunat încă o dată pe străzile Oradiei aducând din toate părțile județului vestea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos prin vocile răsunătoare ale elevilor, dar și prin varietatea costumelor populare.
Prof. Florin Negruțiu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 19:35:51 Ora de vară a Europei de Est