Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”

Marți, la Era Shopping Park

O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”

Marți, 17 decembrie 2019, în Era Shopping Park, s-a desfăşurat ediţia a XV-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda", organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park.

Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile bihorene. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) - sub formă de concurs şi, cea de-a doua, Colinde de largă circulaţie și accentuează importanța parteneriatului dintre biserică și școală.
Această manifestare a devenit un eveniment de suflet în luna decembrie în peisajul bihorean și orădean deopotrivă, s-a dovedit a fi necesar  nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea spiritului și satului românesc, a zestrei de  cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care a oferit și anul acesta ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat cu începere de la ora 11.00 în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a Străzii Republicii și s-a încheiat  la Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului" din Oradea. În Parcul 1 Decembrie la Statuia soldatului necunoscut, s-au marcat printr-un colind, 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
Pe scena din sala de festivități de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 39 de grupuri de colindători, de la unităţi de învăţământ din judeţul Bihor: Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Luncasprie, Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic ,,Petofi Șandor" Săcueni, Liceul Teoretic „Jozef Kozáček"  Budoi, Liceul Teoretic Bratca,  structura Școala Gimnazială Nr. 1 Beznea, Liceul Teoretic Bratca, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Gimnazială ,,Înv. Gâlgău Iosif" Păgaia, Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, structura Școala Primară Nr. 1 Remeți, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești, Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Sâmbăta, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Școala Gimnazială Nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Școala Primară Nr. 2 Șuștiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Săliște de Vașcău, Școala Primară Nr. 1 Poiana, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca,  structura Școala Gimnazială Nr. 1 Gurbediu, Școala Gimnazială Sâniob, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Ciuhoi, Școala Gimnazială Nr. 1 Finiș.
La Era Shopping Park, în deschiderea festivalului, inspectorul școlar general, prof. Alin Florin Novac Iuhas, a felicitat pe cei prezenți și le-a urat succes în cadrul celei de-a XV-a ediții a festivalului, evidențiind constanta acestuia și modul în care s-a amplificat această manifestare pe parcursul anilor. În momentele următoare domnul Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist "Crișana" Oradea a interpretat în dialect un colind cules personal din zona Bihorului.
Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Leontin Ciucur - director Ansamblul Artistic Profesionist "Crișana" Oradea, în calitate de președinte, pr. conf. univ. dr. Popa Viorel - decan Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ep. doctor Vasile Coman", Oradea, prof. Laura Pintea, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, pr. prof. Radu Rus - consilier Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prof. univ. dr. Sorin Curilă - președinte Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, prof. Flaviu Zancu - președinte Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, prof. Daniela Sopota - inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Aurica Bonțu, Liceul de Arte Oradea, prof. Adrian Miescu, dirijor Ansamblul Artistic Profesionist "Crișana" Oradea, Viorica Cherteș, președinte Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prof. Dan Peter, director Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, în calitate de membri.
În cadrul festivalului s-au interpretat pentru prima dată colinde în limba română, limba slovacă și limba romani.
În cadrul programului, Corul „Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, dirijat de arhidiacon Ştefan Lakatos, Grupul vocal ,,Moștenitorii cântecului" de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de doamna Anamaria Gal, respectiv Grupul vocal ,,Corinteii" de la Liceul de Arte, coordonați de d-na prof. Aurica Bonțu, au susţinut câte un minirecital.
Un moment emoționant l-a reprezentat premierea domnului profesor Teodor Bronț de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești care a participat la toate cele 15 ediții ale festivalului, iar în acest an școlar se retrage din activitatea didactică.
Pentru prestația din cadrul festivalului grupurilor s-au acordat premii pe ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, fiind apreciată calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului și a costumelor populare. Fiecare participant și profesorii însoțitori au primit cadouri oferite cu generozitate de sponsorii festivalului.
Și la această ediție au fost puse în valoare vocația și calitatea profesională a dascălilor, preoților, dragostea elevilor față de valorile spirituale locale și nu în ultimul rând de sprijinul comunităților locale.
Colindele românești au răsunat încă o dată pe străzile Oradiei aducând din toate părțile județului vestea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos prin vocile răsunătoare ale elevilor, dar și prin varietatea costumelor populare.
Prof. Florin Negruțiu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:19:44 Ora de vară a Europei de Est