Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Masguerade Party” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

Balul bobocilor

,,Masguerade Party” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

,,Omul este cel mai puţin el însuşi, atunci când vorbeşte în propria persoană. Dă-i o mască, şi el îţi va spune adevărul". Oscar Wilde

În sala de festivități a Liceului Tehnologic Nr. 1, Salonta, într-o mare sărbătoare de cântec, dans și voie bună, în seara de 15 noiembrie 2019, s-a desfăşurat Balul bobocilor 2019, eveniment care, pentru elevii de clasa a IX-a, este un prilej deosebit de a se face cunoscuţi, de a intra în rândul liceenilor printr-un spectacol de frumuseţe şi inteligenţă.
Organizatorii balului, elevii clasei a XI-a A, profil Servicii, coordonați de doamna dirigintă, prof. Anton Florica, au pregătit cu migală un spectacol de calitate, un show din care nu a lipsit nimic: eleganța prezentatorilor, emoția inerentă a concurenților, umorul de calitate, ingeniozitate, multă muncă, talent, creație şi imaginaţie.
Pe scenă, evenimentul a debutat cu un dans sincron modern, prezentat de elevele clasei a-XI-a A (David Sorana, Maghiar Giulia, Mance Diana, Filip Larisa și Laza Teodora), urmat de prezentarea juriului şi a celor șase perechi de boboci care au fost și actorii principali ai serii:  
Mitran Anastasia, Băican Minodora, Mughiuruș Bogdan, Roman Denis, Silaghi Bianca, Blăge Violeta, toți șase din clasa a IX-a A, Bradea Diana din a IX-a B, Tokoli Alin a IX-a C, Sabău Mihai și Turanyi Armina, a IX-a D, Pogan Ionuț și Ladany Joszef, a IX-a H.
O lume ascunsă sub măști
Seara balului a fost una deosebită, remarcabil reprezentată pe scenă de cei doi prezentatori, elevii Hotea Giulia și ManyurAlin, care au reușit să câștige inimile tuturor spectatorilor. Ei au explicat de ce au ales această temă ,,Masguerade Party", pentru că este o temă de actualitate și se referă la lumea în care trăim, o lume în care se schimbă lucruri fundamentale, în felul nostru de a fi, de a ne instrui, de a trăi, o lume grăbită care ne oferă măști colorate atractive dar care ascund imperfecțiuni umane sau măști palide care ascund comori sufletești, o lume ascunsă sub măști.
Viaţa este un continuu bal mascat, la care cele mai frumoase măşti sunt admirate, adulate şi premiate. Masca-obiect are două roluri: cel de ascultare, ascundere şi cel de transformare, roluri care au fost preluate şi de masca psihică; astfel rămânem ascunşi, nevăzuţi şi necunoscuţi în spatele măştilor noastre colorate şi devenim ce vrem să părem în faţa celorlalţi.
Cadrul de desfășurare a fost unul minunat, în care, timp de peste două ore și jumătate, s-au derulat momente spectaculoase cu probe de încercare pentru cei 12 concurenți, pentru a-şi demonstra aptitudinile şi talentul (prezentare individuală în rime; proba de cultură generală; proba de verificare a abilităților de rapiditate și îndemânare; proba declarațiilor de dragoste; proba de intuiție, imaginație și creație, dar și proba de dans). Ținutele și dansurile au fost unele dintre armele participanților în lupta pentru inimile juraților.
A urmat un moment original al băieților Pater  Florin și Popovici Mihai, din clasa a XI-a A care ne-au încântat cu prestația sportivă de tipul freestyle push ups, prin care și-au demonstrat perseverența, asertivitatea, dedicația și puterea minții.
Dansul este parte integrantă a oricărei culturi din lume, fiind folosit ca o formă de exprimare a sentimentelor, de interacțiune socială; Sturz Alexandru și Blăge Alexandra ne-au bucurat cu un dans sportiv, iar Sârb Andrei, din a X-a și Brebe Bogdan, din a XII-a, elevi ai Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea ne-au oferit un moment artistic la chitară.
Nu a lipsit din spectacol nici muzica populară, interpretată de Băican Minodora, eleva liceului nostru, o artistă în devenire și nici muzica ușoară (pop), interpretată de Denisa Dehelean.
Câștigătorii balului
În urma jurizării, au fost desemnați următorii câștigători: Miss boboc - Mitran Anastasia, Mister boboc - Tokoli Alin; locul al 2-lea: Turanyi Armina - Mughiuruș Bogdan, locul al 3-lea: Băican Minodora - Roman Denis.
Organizatorii balului mulțumesc tuturor sponsorilor pentru sprijinul financiar acordat (S.C. Nero Com-Prod S.R.L., S.C. Pizzeria Melody, S.C. Vitavert S.R.L., Consum Coop. Batăr, S.C. Flaminaur S.R.L., S.C. Aquaclub S.R.L., S.C. The Barberra S.R.L., S.C. Prelmet S.R.L.). Mulțumim, de asemenea, domnului director Szatmari Adrian, membrilor juriului, tuturor profesorilor pentru sprijin, încurajare și înțelegere.
Felicitări tuturor bobocilor, dar și elevilor clasei organizatoare, a XI-a A.
Prof. Florica Anton
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Masguerade Party” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:39 Ora de vară a Europei de Est