Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Primăria Oradea și-a prezentat proiectul de buget pe anul 2020

Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta și directorul executiv Eduard Florea

Primăria Oradea și-a prezentat proiectul de buget pe anul 2020

Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta și directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, au prezentat vineri, 17 ianuarie 2020, proiectul de buget pe anul 2020 al muncipiului Oradea.

Viceprimarul Florin Birta a anunțat că, începând de astăzi (vineri - n.n.), pe site-ul Primăriei Oradea, la secțiunea Dezbateri Publice, poate fi consultat proiectul de buget pe acest an, urmând ca la ședința Consiliului Local de la mijlocul lunii februarie, bugetul cu eventualele modificări introduse în urma consultării cetățenilor să fie votat de către consilieri.
Buget cu 30% mai mare față de anul trecut
Florin Birta a prezentat aspectele importante ale proiectului de buget.
,,După centralizarea datelor primite de la direcțiile Primăriei Oradea, respectiv operatorii economici subordonați Consiliului Local, rezultă un buget în valoare de 1.805.387.720 lei. Acesta reprezintă un buget practic cu 30% mai mare față de anul trecut, repartizat pe cheltuieli după cum urmează: 57% la secțiunea funcționare și 43% în investiții. Cei 43% reprezintă aproximativ 785 mii lei. Această sumă este a doua sumă ca valoare, care este repartizată în investiții după anul 2015, an în care s-au implementat foarte multe proiecte europene; atunci suma alocată investițiilor a fost de 836 milioane lei, iar în anul 2020 alocăm investițiilor suma de 785 milioane lei.
Banii pentru aceste investiții sunt direcționați în următorul mod: prioritare sunt proiectele pentru fonduri europene, urmând proiectele colaterale proiectelor europene, proiectele care sunt în derulare și au fost începute în anii anteriori, iar diferența banilor care vor merge în investiții vor merge la investiții noi. Veniturile proprii care sunt ale municipiului Oradea pe anul 2020 se ridică la aproximativ 482 de milioane de lei, care este o creștere de aproximativ 22% față de anul trecut.
Totodată, important este de menționat că anul acesta vom avea o sumă cuprinsă pentru buget și pentru activitățile derulate de către ONG-uri, de aproximativ 500 mii de lei", a spus viceprimarul Birta.
Ilie Bolojan: urmează trei ani de vârf
Directorul Eduard Florea a detaliat structura bugetului, precum și principalele cheltuieli, subliniind că la realizarea bugetului s-au avut în vedere, alături de cadrul legal existent, atât previziunile privind evoluția cursurilor de schimb, a inflației, a dobânzilor și a altor indicatori generali de anul 2020, cât și alte acte normative sau măsuri adoptate, cu impact asupra fiscalității locale sau cheltuielilor publice (modificarea salariului minim, suportarea a 50% din cheltuielile aferente persoanelor cu handicap etc.)
Structura veniturilor este alcătuită din veniturile proprii ale municipiului - 27%, din veniturile proprii ale instituțiilor publice subordonate - 34%, prelevări buget de stat - 5%, împrumuturi - 11%, fonduri UE 18%, cu o pondere mare în acest an. Excedentul de buget este de 5%.
În ceea ce privește distribuția sumelor, Eduard Florea a menționat că fondurile vor fi distribuite în anul 2020 pe cheltuieli de dezvoltare în valoare de 785.257.350 lei, adică 43%, respectiv pe cheltuieli operaționale în valoare de 1.020.130.370 lei, adică 57%.
,,Cheltuielile operaționale sunt cheltuieli din veniturile proprii ale instituției în procent de 56%, datoria publică în procent de 15%, instituții publice de 9%,  servicii publice 10%, asistența socială 6%, iar 4% reprezintă alte cheltuieli", a explicat Eduard Florea.
Directorul economic a menționat că Primăria Oradea a alocat și în acest an sume importante în buget pentru continuarea obiectivelor de investiții începute. Astfel, sunt incluse în buget proiecte precum: sala de sport polivalentă, extinderea ambulatoriului corp B UPU Spitalul de Urgență, reabilitarea și reconstrucția palatului Episcopal Greco-Catolic, construirea clădirii ambulatoriului pe Str. Brașovului, reabilitarea fațadei imobilului de pe Str. Vasile Alecsandri nr. 8-10, sistem supraveghere video domeniul public, reabilitarea clădirii PMO, reabilitarea Căii Bihorului - tronson cuprins între pod T. Neș și intersecția drum de legătură între Str. Suișului, drum colector aferent șoselei de centură între Str. Liviu Borcea -Str. Ciheiului etc.
Totodată va continua și finanțarea programelor locale precum: susținerea învățământului românesc în Ungaria - Micherechi, Gala Campionii Viitorului, Gala Antreprenorului Orădean, programul de inițiere înot, finanțarea programelor pentru tineret ș.a.m.d.
Dintre investițiile noi, Eduard Florea a amintit: construirea căminelor studențești C1+C2 în campusul Universitar, reabilitarea școlii Szacsvay, realizarea utilităților în Parcul Industrial Eurobusiness IV, drumul colector Calea Sântandreiului - Calea Aradului, drumuri interioare în Parcul Industrial Eurobusiness III, drum colector aferent șoselei de centură între Str. Liviu Borcea - Str. Ciheiului etc.
De asemenea, Eduard Florea a anunțat că, începând de azi (vineri - n.n.), proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea, iar până în 3 februarie sunt așteptate sugestii și păreri legate de acest buget, data maximă pentru aprobarea bugetului în Consiliul Local fiind 19 februarie 2020.
Legat de proiectul de buget, primarul Ilie Bolojan a declarat: ,,Practic urmează trei ani de vârf. În acești trei ani, noi trebuie să închidem absorbția pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi și aprobate. Sunt trei ani de vârf, dar având în vedere că noi din impozite și taxe alocăm 28 milioane de euro pentru investiții, restul până la 180 milioane euro sunt bani câștigați din fonduri europene, care vor contribui masiv pentru schimbarea feței orașului. O realizare a Primăriei Oradea este și faptul că aproape o treime din veniturile noastre proprii, respectiv din banii încasați din taxe și impozite, reușim s-o alocăm către investiții, în așa fel încât sume importante colectate de către orădeni să fie întoarse către ei".
De asemenea, Ilie Bolojan a menționat și acele lucrări mari din oraș care generează momentan deranj atât în traficul auto cât și în cel pietonal din Oradea, respectiv lucrări la Podul Dacia, la liniile de tramvai noi, lucrările peste centură în zona cartierului Europa, lucrări la Piața Ferdinand, reabilitarea Căii Bihorului și lucrări la UPU: ,,Facem eforturi ca aceste lucrări să se finalizeze cât mai repede. Ne concentrăm pe ele deoarece suntem conștienți că generează un disconfort în municipiu", a declarat primarul municipiului, domnul inginer Ilie Bolojan. (B.P.)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 20:10:05 Ora de vară a Europei de Est