Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Combaterea pestei porcine africane în județul Bihor

Marți la sediul Instituției Prefectului județul Bihor

Combaterea pestei porcine africane în județul Bihor

Marți, 21 ianuarie 2020, Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit la sediul Instituției Prefectului județul Bihor, urmare a convocării domnului prefect Dumitru Țiplea.

Ședința de lucru a vizat monitorizarea evoluției pestei porcine africane (PPA) în județul Bihor, precum și verificarea planului de măsuri de combatere a epidemiei, aflat în sarcina Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor.
La întâlnire au luat parte membrii CLCB, precum și administratorii fondurilor de vânătoare din județul Bihor. Din anchetele epidemiologice efectuate în județul Bihor a reieșit că, în continuare, principala sursă de transmisie a bolii este porcul mistreț. În acest sens au fost dispuse următoarele măsuri: intensificarea vânătorii mistreților de pe fondurile de vânătoare din județul Bihor, pentru reducerea la cel puțin 50% a actualei populații de mistreți;
gestionarii fondurilor de vânătoare vor recolta integral, în termen de 60 de zile de la declararea bolii, mistreții din zona afectată (pe o rază de 13 km din jurul punctului unde s-a declarat PPA la mistreți); afluirea în permanență a probelor pentru examinarea mistreților vânați în direcția PPA, pentru a monitoriza permanent situația epidemiologică și a aplica măsurile de eradicare a carcaselor pozitive la PPA; controlul permanent și obligatoriu a teritoriului fondurilor de vânătoare, în scopul depistării cadavrelor de mistreți, dezinfectarea locului, recoltarea de probe și ecarisarea urgență a acestora.
Atenționăm cetățenii că pesta porcină africană nu se transmite la om, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. 
Ultimul punct al ședinței a cuprins raportul DSVSA Bihor către domnul prefect privind situația verificărilor efectuate la cele 3 depozite de carne din județ care au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie, de la ferme din Ungaria situate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară. Astfel, acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft s-a finalizat, cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare fiind de 38,45 de kg. 
De asemenea, s-a precizat faptul că, nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) care sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare.
În încheiere, domnul prefectul Dumitru Țiplea a solicitat implicarea responsabilă, rapidă și fără echivoc a CLCB, pentru a preveni extinderea epidemiei de pestă porcină africană în întreg județul Bihor. 
Cancelaria Prefectului județul Bihor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:04:22 Ora de vară a Europei de Est